Tijdens deze onvergetelijke rondreis ontdekken we de hoogtepunten van Guatemala, Belize en Mexico. Hou je van een fysieke uitdaging, verbluffend mooie natuur, prachtige eeuwenoude Mayacultuur, relaxen aan de Caribische kust en wil je de sfeer wel eens opsnuiven tijdens de lokale festiviteiten rond de dag van de doden in Mexico? Dan is deze reis zonder twijfel op je lijf geschreven!

Guatemala

We starten onze reis in Antigua. Een uitdagende 2-daagse trektocht leidt ons naar de top van de Acatenango vulkaan. Aan het diepblauwe meer van Atitlán komen we terug op adem. De prachtige watervallen van Semuc Champey en eeuwenoude Maya ruïnes van Tikal staan ook op de bucketlist van deze reis. 

Belize

Het eiland Caye Caulker aan de Caribische kust is de place te be om helemaal tot rust te komen. Snorkelend ontdekken we het grootste koraalrif van het westelijk halfrond met een eco-friendly organisatie.

Mexico

Onze reis sluiten we af in Mexico. Eerst houden we halt aan Laguna Bacalar. Deze idyllische omgeving met zijn 60 km lange helderblauwe lagune wordt ook wel eens het “nieuwe Tulum” genoemd. We wagen ons aan een spannend zip-line avontuur en aanschouwen de pracht van het meer vanop onze SUP tijdens zonsopgang. Daarna verblijven we 3 nachten in Mérida, de hoofdstad van de provincie Yucatán. Tijdens ons bezoek gaat het jaarlijkse festival Hanal Pixan door, vergelijkbaar met Día de los Muertos dat in het Westen van Mexico gevierd wordt. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden! We vliegen vanuit Cancún terug naar huis.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

¡Vamos!

Vanuit Zaventem vliegen we ’s ochtends naar Madrid en vervolgens naar Guatemala City, waar we in de late namiddag aankomen. We reizen meteen nog een uurtje verder naar Antigua. Er wordt beweerd dat dit de mooiste stad is van Centraal-Amerika. Op een terrasje kan je voor jezelf uitmaken of je het eens bent met deze lovende uitspraak.

dag
02

de bekoring van Antigua

UNESCO zal alvast niet tegensputteren, dat bewijst de plaatsing van Antigua op de lijst van werelderfgoed. Met een Westerse bouwstijl, typische marktjes en een adembenemende ligging in de vallei van Panchoy is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Vandaag maken we voor het eerst kennis met al dat moois. Zet al je zintuigen op scherp! 

We bezoeken de prachtige kathedraal van Santiago en de kleurrijke markt. Antigua is tot ver buiten de landsgrenzen bekend om zijn jade (groenachtige edelsteen). Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het jademuseum.

We wandelen langs prachtig gerestaureerde gebouwen en romantische ruïnes. Op de marktjes proeven we versgeperste vruchtensappen en gluren we binnen in de patio’s, waar de bougainvillebloemen in alle kleuren pronken.

dag
03
04

de Acatenango vulkaan trotseren

Vandaag moeten we vroeg uit de veren om aan onze uitdagende 2-daagse trekking te starten op de Acatenango vulkaan. Op deze eerste dag wandelen we zo’n 4,5 uur tot aan het basiskamp, waar we genieten van een uitzicht op vulkaan Fuego. Wie wil kan nog een extra 1,5 uur wandelen naar de top van Acatenango voor een memorabele zonsondergang. We slapen in unieke gedeelde cabins. 

Op de tweede dag aanschouwen we de zonsopgang vanuit basiskamp of opnieuw aan de top van Acatenango, aan jou de keuze. Na een dalende wandeling van zo’n 2,5 uur, komen we rond de middag terug aan in Antigua.

Deze trekking is uitdagend, maar gelukkig worden we begeleid door een ervaren team gidsen en worden we beloond met prachtige vergezichten.

Nadien laten we Antigua achter ons en trekken we nog door naar San Pedro La Laguna, aan Lago de Atitlán.

dag
05
06

rust aan het mooiste meer

Lago de Atitlán is een helderblauw meer op zo’n 1500 meter hoogte, omringd door twaalf gezellige dorpen en drie vulkanen. In San Pedro La Laguna is het zalig vertoeven, een dagje rust hebben we nu wel verdiend. 

De dag nadien zullen we vroeg opstaan voor een trip naar de Indian Nose, een berg waarin je het silhouet van een gezicht kan herkennen. Vanop het hoogste punt kan je een prachtige zonsopgang over het meer aanschouwen. Daarna staat er een boottochtje op het meer gepland om ook enkele andere dorpjes te bezoeken. Zo kunnen we bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de heilige Maximón in Santiago of een verfrissende duik nemen in het heldere water van Cerro Tzankujil in San Marcos.

dag
07

culinaire twist

Na het ontbijt nemen we de bus terug richting Antigua. In de namiddag maken we kennis met de Guatemalteekse culinaire cultuur. Eerst volgen we een gegidste rondleiding over de markt van Antigua en leren we bij over de traditionele ingrediënten in de Guatemalteekse keuken. Na de markttour duiken we de keuken in voor een kookles. Naast het opeten van onze creaties krijgen we al de recepten mee zodat we het thuisfront eens kunnen verrassen met een Guatemalteeks diner.

dag
08

on the road naar Lanquín

We laden onze spullen in een busje en trekken verder het binnenland in, richting Lanquín, onze uitvalsbasis voor een bezoek aan Semuc Champey. We zullen een hele dag onderweg zijn maar geen nood – het zal de moeite waard zijn! Tegen de avond komen we aan in onze verblijfplaats met zicht op de bergen.

dag
09

waterplezier in Semuc Champey

Op het menu staan caving en tubing geprogrammeerd. We ondernemen een grottentocht op ouderwetse wijze. Hoe we dat doen blijft een verrassing! Daarna staat tubing op het programma: op autobinnenbanden volgen we de stroming van de rivier. Waterpret gegarandeerd.

De wereldberoemde watervallen van Semuc Champey kunnen we niet links laten liggen. Semuc Champey is een natuurlijk wonder, bestaande uit een 300 meter lange natuurlijke brug waarop verschillende vijvers liggen. De prachtige omgeving en de heldere vijvers zorgen voor een mooie afsluiter van deze schitterende dag.

dag
10

Lago de Petén Itzá

Tijdens een 5 à 6 uur durende busrit naar het Noorden rijden we door schitterende natuur afgewisseld met enkele kleine dorpjes. Dan komt ons doel in zicht: het meer van Petén Itzá. Hier leven vele unieke vogels, een ware hotspot voor vogelaars.

We overnachten de komende 3 nachten in Flores. Dit schiereilandje wordt omgeven door het meer van Petén Itzá en is een heerlijke plek om tot rust te komen. Het straatbeeld van Flores wordt gekenmerkt door kleurrijke huisjes en smalle straatjes vol gezellige restaurants en bars. 

dag
11
12

ontzagwekkende Tikal!

In het midden van de nacht staan we op om te vertrekken richting de ruïnes van Tikal voor een gegidste tour bij zonsopgang. Tikal betekent "Waar de stemmen van de geesten worden gehoord". Deze ruïnes zijn geniale bouwwerken die de Maya’s realiseerden zonder kennis van het wiel, zonder lastdieren of metalen voorwerpen. Dit is de Mayacultuur in al haar grootsheid! We zien piramides die net boven het regenwoud een straaltje zon opvangen. Op de achtergrond horen we het kabaal van apen die zich door het groen slingeren, kwakende toekans en het gezang van allerlei vogels.

Nadien gunnen we onszelf een namiddag rust in het pittoreske stadje Flores. De broeierige warmte nodigt uit tot een zwempartij in het meer. We sluiten deze dag ongetwijfeld af met een mooie zonsondergang.

Wie heeft er zin om een keertje uit te slapen zonder wekker? Daarna huren we kano’s en gaan we op verkenning naar de vele leuke plekjes aan de oevers van het meer. Zo kunnen we naar het uitkijkpunt gaan van San Miguel, een klein museum bezoeken met allerlei interessante Maya voorwerpen of in het water slingeren als Tarzan & Jane.

dag
13
15

“No Shirt, No Shoes … No Problem”!

Tijd om afscheid te nemen van het prachtige Guatemala. We steken de grens over naar Belize. Via Belize City nemen we de boot naar het idyllische eiland Caye Caulker. De straten zijn kleine wegels, gevormd uit hagelwit zand. Hier rijden geen auto’s, alleen stille elektrische wagentjes.

Overal zie je ‘Go Slow’ en ‘Stop’ signalisatie, ook al zijn er in de verste verte geen vervoersmiddelen te bekennen. Trouwens, iedereen op het eiland wandelt van nature langzaam. Regelmatig stoppen voor een babbeltje is dus de boodschap.

Van de ontspannen sfeer op dit eiland word je vanzelf goedgehumeurd. Hier willen we wel wat langer blijven! Rondwandelen, kajakken, zwemmen, smullen van geroosterde kip op het strand, genieten van een fruitcocktail op een terrasje, een goed boek lezen… Alles kan, niets moet.

Vanuit Caye Caulker kan je fantastische snorkeluitstappen maken. Wij gaan een hele dag op ontdekking naar Hol Chan Marine Reserve, Shark Ray Alley, Coral Gardens en de Sunken Barge. Bereid je voor op een buitengewone ervaring met een eco-friendly organisatie in het grootste koraalrif van het westelijk halfrond! 

Een ervaren gids snorkelt samen met ons in het turkooizen water en toont ons vissen, zeeschildpadden, roggen, haaien, levend koraal en ander moois. Om onze impact zo klein mogelijk te houden, zullen we hiervoor de groep opsplitsen in 2, verspreid over 2 dagen.

We overnachten 3 nachten op Caye Caulker.

dag
16
17

¡hola Bacalar!

Met een boottocht via San Pedro steken we via Chetumal de grens over naar het 3e en laatste land: México. Vanuit Chetumal is het slechts een korte busrit naar Bacalar, gelegen aan het prachtige en gelijk genaamde Laguna Bacalar. We zullen ons niet vervelen in dit gezellige hippie stadje aan deze helder blauwe lagune. Tegen de avond wagen we ons een zip-line avontuur doorheen de jungle. Smeer die kuiten maar al in, het belooft een pittige maar ook onvergetelijke tocht te worden.

De dag nadien staan we op met het krieken van de dag. We aanschouwen de prachtige zonsopgang vanop onze SUP op het meer. Vervolgens genieten we samen van een lekkere brunch in één van de hippe eetgelegenheden. 

In de namiddag zoeken we de verfrissing op. Kiezen we een leuke spot om te gaan zwemmen in de lagune of maken we een uitstap naar Los Rápidos? Deze smalle rivier ten zuiden van de lagune heeft een natuurlijke stroming. Het water is hier kristalhelder en je wordt omringd door mangrovebossen en kan zelfs stromatolieten zien, fossiele gesteentes bestaande uit meerdere lagen.

Tegen de avond maken we ons klaar voor het dagelijkse avondspektakel op het hoofdplein van Bacalar. De "Voladores de Papantla" is een Mexicaanse traditie die bestaat uit een spectaculaire rituele vruchtbaarheidsdans om de goden gunstig te stemmen. Bij dit ritueel klimt een groep van vier dansers op een paal van wel 25 tot 50 meter hoog. Vastgebonden aan touwen gooien ze zich met uitgestrekte armen in het luchtledige, rondjes draaiend om de paal. Daarna kunnen we onze avond nog vullen met terrasjes afschuimen of gooien we de benen los in één van de leuke uitgaansplekken?

dag
18

onderweg naar Mérida

Vandaag staat er een laatste lange reisdag op het programma naar Mérida, de hoofdstad van Yucatán. Deze mooie stad met zijn smalle straatjes en leuke plazas zal onze uitvalsbasis vormen voor de komende 3 nachten.

dag
19
20

Hanal Pixan: een unieke beleving zoals Día de los Muertos

Tijdens ons verblijf in Mérida vindt het jaarlijkse festival van Hanal Pixan plaats. Een unieke ervaring! Vergelijkbaar met Día de los Muertos dat in het Westen van México gevierd wordt, is dit een dag waarop families hun overleden dierbaren eren. Hanal Pixán – wat letterlijk ‘voedsel voor de zielen’ betekent – is een groot feest, zo groots dat zelfs de overledenen terugkeren om het feest ter ere van hen bij te wonen. In de Mayacultuur geloven ze immers dat de ziel voor eeuwig blijft voortbestaan en dat deze terug kan keren naar de aarde om familie en vrienden te bezoeken. De families plaatsen dan ook altaars in hun huis met hun favoriete gerechten en symbolische voorwerpen om de doden te begeleiden op hun weg naar de aarde. Deze feestdag is dus allesbehalve een sombere gebeurtenis.

Honderden inwoners pronken met hun traditionele klederdracht en schminken zich als skeletten. Ze paraderen door de met altaren versierde straten voor de viering van de Dag van de Doden. Muzikale optredens en traditionele dansvoorstellingen maken de festiviteiten compleet. Ook een bezoek aan Camino de Flores – kunstwerken gemaakt met wel meer dan 60.000 planten en bloemen – mag niet ontbreken.

Wie graag even van de drukte van de festiviteiten wil ontsnappen kan optioneel ook een uitstap maken naar het beroemde wereldwonder Chichén Itzá, bouwkundig gezien de meest intrigerende Maya-stad in Yucatan. Een uitstapje naar het strand van Progreso behoort ook tot de opties.

dag
21
22

terugvlucht

Vandaag is het jammer genoeg tijd om deze onvergetelijke reis af te sluiten en het memorabele Centraal-Amerika vaarwel te zwaaien. Vroeg in de ochtend verplaatsen we ons naar de luchthaven van Cancún. Van hieruit nemen we het rechtstreekse vliegtuig terug naar huis. De volgende dag in de ochtend landen we in Zaventem. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vluchten Brussel – Guatemala City & Cancún – Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • begeleide 2-daagse trekking Acatenango vulkaan
 • begeleide trip naar Indian Nose
 • kookles Antigua (inclusief gegidste markttour, avondmaal, drinken en recepten)
 • excursie Semuc Champey
 • gegidste zonsopgang tour Tikal (inclusief toegangsticket)
 • huur kano (1 dag)
 • snorkeltrip Caye Caulker (1 dag - inclusief water, snacks en lunch)
 • zip-line avontuur Bacalar
 • SUP Bacalar
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 800
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Dagwandelingen, pittige 2-daagse vulkaantrekking, kanotocht (1 dag), snorkeltrip (1 dag), pittig zip-line avontuur (2u), SUP (2,5u).
Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden of lange busritten is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 100 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 3 maanden geldig na datum van aankomst)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden