Highlights in IJsland: oorverdovende watervallen, spuitende geisers, adembenemende natuurpracht, heerlijke wandeltochten en totale ontspanning in natuurlijke warmwaterbronnen. Een buitengewone ervaring om met crampons aan een gletsjer te bedwingen én een bezoek aan Reykjavik, de meest noordelijke en hippe hoofdstad ter wereld. Check, check en dubbelcheck!

Een streling voor het oog

Zoveel natuurpracht samengebald in een land kom je zelden tegen. We rijden door de mooiste lavavelden, langs pikzwarte stranden, machtige gletsjers en meren vol ijsbergen. We wisselen de autoritten af met wandelingen in die natuurpracht en dompelen ons onder in een van de vele heerlijke warmwaterbronnen. IJsland gaat nooit vervelen! 

Langs de parels van zuidelijk IJsland

Met onze minibus bezoeken we alle hoogtepunten van zuidelijk IJsland. We beslissen zelf waar we halt houden en hoelang we ergens blijven. Met onze wandelschoenen aan ontdekken we de echte parels van de natuur. Een doorwinterd stapper hoef je hiervoor niet te zijn, maar een gezonde dosis doorzettingsvermogen en een flexibele mindset is wel een must bij uitdagende winterse weersomstandigheden. Onze wandelingen zijn beperkt in afstand en zitten mooi verspreid in ons programma. We logeren telkens in guesthouses. Voor ons eten zorgen we zelf of we gaan op restaurant als we daar meer zin in hebben. 

Noorderlicht: fingers crossed!

De winterse sfeer laat ons nog extra genieten van dit magische land. Nu enkel nog duimen voor een glimp van het magische noorderlicht. Hopelijk steekt de bewolking er geen stokje voor. Maar garanties op magnifieke fotolocaties en unieke belevenissen kunnen we je wel geven!

Kortom, deze groepsreis naar IJsland heeft het allemaal! Waar wacht je nog op? Schrijf je in, pak je warme jas en wandelschoenen in en je bent klaar voor dit avontuur in het mythische land van ijs en vuur!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

take-off en heerlijk ontspannen in de Blue Lagoon

We vliegen rechtstreeks van Amsterdam naar Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld.  Aan de luchthaven halen we onze minibus op en start ons avontuur op IJslandse bodem! In de laatste uren daglicht verkennen we nog de beste plekjes van de Reykjanes Peninsula en ervaren in primeur de geothermische activiteit en vulkanische diversiteit van het eiland. Wist je trouwens dat de Reykjanes Peninsula ook een UNESCO Global Geopark is? 

Nog onder de indruk trekken we naar de Blue Lagoon, IJslands bekendste geothermische meer. De opvallende melkblauwe kleur dankt het aan de mineralen in het water. Dat heilzame, warme water wordt bovendien gebruikt om de nabijgelegen milieuvriendelijke krachtcentrale van warmte-energie te voorzien. Baden in de Blue Lagoon vergeet je nooit meer. Wat een ideale afsluiter van onze eerste dag samen! 

dag
02

langs de watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss naar de Eyjafjallajökull

We verlaten de Reykjanes Peninsula en zetten koers naar zuidelijk IJsland. Onze eerste stop is Hveragerði, een stadje aan de Varmá (‘Warme Rivier’). Dat het aan de rand van een geothermaal zeer actief gebied ligt, verbaast dan ook niet. Daardoor kan een belangrijk stuk van de IJslandse groenten- en fruitvoorziening worden verbouwd in kassen met geothermische energie. 

We strekken de benen en trekken de heuvels achter de stad in.  De natuurpracht – of was het nu het bergop lopen – durft al eens onze adem te benemen. Maar de beloning is groot: het warme water van de Varmá-rivier voelt heerlijk aan. Helemaal opgekikkerd vervolgen we onze tocht naar de prachtige watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss. Onderweg hebben we een fenomenaal uitzicht over typisch IJslandse boerderijen, zwarte zandstranden en de beruchte vulkaan Eyjafjallajökull. 

dag
03

door de lavavelden naar Skaftafell Nationaal Park

Het vliegtuigwrak Solheimasandur – check maar eens op sociale media! – is de bestemming van onze ochtendwandeling. Terwijl we ploeteren door het zwarte zand, wanen we ons haast op de maan. Over sociale media gesproken: is dit geen ideaal decor voor je nieuwe profielfoto? Die brede smile verschijnt spontaan, zeker weten!

Nadien trekken we naar het Skaftafell Nationaal Park. Onderweg worden we beloond met de mooiste vulkaanlandschappen. Elke twintig kilometer lijken ze wel een metamorfose te hebben ondergaan. Ook vangen de basaltformaties rond Kirkjubæjarklaustur meer dan onze aandacht, én de Fjardarárgljúfur canyon al helemaal.

’s Avonds houden we onze kansen op noorderlicht nauwlettend in het oog. Fingers crossed!

dag
04

het thema van de dag is ‘gletsjer’

Vandaag staat helemaal in het teken van IJslands grootste gletsjer: de Vatnajökull. Dit natuurfenomeen is niet alleen UNESCO Werelderfgoed, maar ook een nationaal park. De vele gletsjertongen monden via brede smeltwaterrivieren uit in de Atlantische Oceaan. 

Aan de Jökulsárlón Glacier Lagoon ontmoeten we onze gids voor de ervaring van de reis: de gletsjertocht naar de natuurlijke ijsgrot. We strikken onze crampons, zetten een helm op en met de ijsbijl in de hand zijn we klaar om ons op de gletsjer te wagen. Je moet er iets voor over hebben om de pracht én praal van de ijsgrot met je eigen ogen te bewonderen. Je camera zal alvast overdonderd zijn met al die tinten blauw.

Na onze gletsjertocht nemen we rustig de tijd om de Glacier Lagoon écht goed op ons gemak te ontdekken. In dit gletsjermeer, kalft de gletsjertong Breiðamerkurjökull grote stukken ijs af in het meer. Kippenvel gegarandeerd, het lijkt wel een droom! Deze spectaculaire scenerie zag je trouwens misschien ook al in kaskrakers als Batman, James Bond en Tomb Raider.

We nemen ook nog een kijkje op ‘Diamond Beach’ met wat geluk liggen hier de aangespoelde stukken ijs te schitteren in de zon. En wie weet zie je wel een zeehond, zonnen in de zee.

Na al dat moois trakteren we ons ’s avonds op een lekker IJslands avondmaal en kruipen we moe maar voldaan in bed. Of ga je nog even mee naar de hottub om te bekomen van al die hoogtepunten?

dag
05

terug naar de zwarte zandstranden van Vík

We starten de voormiddag in het nationale park van Skaftafell. Hier wandelen we tussen de Skeiðarárjökull en de Skaftafellsjökull naar de tot ieders verbeelding sprekende waterval Svartifoss. Zoveel natuurschoon is haast onbeschrijfelijk, dat moet je met je eigen ogen zien! 

Onze reis is nu letterlijk halverwege. We kruipen terug in onze minibus en rijden naar de sublieme zandstranden in de buurt van Vík. Tijdens een strandwandeling genieten we met de wind in de haren van de prachtige, ruwe kustlijn. Ook de basaltformaties Hálsanefshellir en Reynisdrangar komen je misschien bekend voor. Na Vík moeten we zeker nog pauzeren in Dyrhólaey, het zuidelijkste punt van IJsland mét wederom een fantastisch uitzicht.

dag
06
07

de befaamde Golden Circle, aka Gullfoss, Geysir en Þingvellir

De komende twee dagen verlaten we de zuidelijke ringweg langs de kust en we trekken landinwaarts voor de Golden Circle. Afgaand op het lawaai houden we eerst halt bij de oorverdovende watervall van Gullfoss.

Sowieso is een stop in het geothermische Haukadalur een absolute must! Hier bevinden zich immers Geysir en Strokkur. Deze laatste geiser bedient de massa toeristen om de tien minuten op hun wenken door wel 20 meter hoog water naar boven te spuiten. Camera’s klaar, én actie!

We strikken nog een laatste keer onze wandelschoenen en banen ons een weg naar Brúarfoss. Wedden dat je nog nooit zulke blauwe watervallen zag?

Na al dat wandelen, wordt het hoogtijd om onze innerlijke zelf te verwennen met een heerlijke maaltijd in Friðheimar. Korter kan de weg naar je bord niet worden, want het restaurant is gevestigd in de tomatenserre zelf. 

Een bezoek aan het Nationaal park van Þingvellir mag uiteraard ook niet ontbreken. We lopen er in niemandsland op de breuklijn tussen het Euraziatische- en Noord-Amerikaanse continent. Door de tektonische beweging van deze platen drijft IJsland hier met een gemiddelde snelheid van 1 à 2 cm per jaar uit elkaar, en dat zie je goed.

dag
08

vrije tijd in Reykjavik

We voorzien een vrije voormiddag. Wil je het Fallusmuseum bezoeken? Een ‘gewone’ expo kan uiteraard ook. Of spreekt een wandeling door de botanische tuinen je meer aan? Opties in overvloed! Op de zaterdagse vlooienmarkt Kolaportið tik je een blits souvenir en een lekkere lunch op de kop.

Na de middag toeren we nog eens rond in de stad en dan verwennen we ons met een laatste overheerlijk IJslands avondmaal. Ook het nachtleven heeft heel wat in petto, dus haal je beste dansmoves boven. Of ga je toch liever nog voor een laatste hotpot, alvorens in België weer helemaal af te kicken van dat heerlijke warme water?

dag
09

thuiskomen

Helaas, zelfs mooie IJslandse liedjes blijven niet duren. Met een pak superleuke herinneringen en adembenemende foto’s keren we terug naar Zaventem. Gelukkig neemt niemand ons deze prachtige ervaring nog af. Dat mildert het thuiskomen – zelfs in het IJslands klinkt dat beter: Heima – toch een beetje.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 8
Inbegrepen
 • Trein Brussel – Schiphol Airport Amsterdam (heenreis)
 • Vlucht Amsterdam-Reykjavik (heenreis) en Reykjavik-Brussel (terugreis)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouse, hostel, pension)
 • vervoer ter plaatse (minibus)
 • toegang Blue Lagoon en Secret Lagoon
 • begeleide gletsjertocht en bezoek ijsgrot (inclusief materiaal en vervoer)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 475
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Actieve reis: wandelingen (+/- 5 km), gletsjertocht.

Deze reis is geschikt voor iedereen die regelmatig beweegt. De wandelingen zijn eerder kort, maar kunnen uitdagend zijn door het terrein en nog meer door de winterse weer- en windomstandigheden. Een goede basisconditie, doorzettingsvermogen en een flexibele ingesteldheid zijn zeker aangewezen voor deze reis.

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden