Groot-Brittannië met een vleugje “la douce France”, c’est magnifique! Vlak voor de kust van Normandië bevinden zich de Kanaaleilanden, ooit onderdeel van het Franse vasteland en momenteel autonoom bezit van de Britse Kroon. De versmelting van deze twee verschillende culturen maakt van deze eilanden een fascinerende bestemming.

De bewoners spreken Engels maar zijn niet Brits, de straatnamen zijn Frans maar je spreekt ze uit op zijn Engels en de keuken is Frans maar de gewoontes hebben een Engelse wending genomen. Gaan we ‘s ochtends voor full English Breakfast of wordt het toch maar een croissantje avec café au lait?

Scheep in voor deze one-of-a-kind eilandentocht door het Kanaal en maak kennis met Guernsey, Sark en Jersey, drie verschillende eilanden elk met hun eigen, unieke karakter.

“Le pays est beau, le peuple est bon, l'histoire est fière, la côte sauvage est majestueuse“ – Victor Hugo

Guernsey

Zijn azuurblauwe zee, verborgen baaien, torenhoge kliffen en een rijke geschiedenis maakte van Guernsey het ideale toevluchtsoord van Victor Hugo en een inspiratiebron voor de kunst van Pierre-Auguste Renoir. Verborgen in een schilderachtige vallei bevindt zich Little Chapel, een miniatuur versie van de basiliek van Lourdes en daardoor één van de meest geliefde monumenten van Guernsey. Afternoon tea in de charmante hoofdstad met uitzicht op Castle Cornet kan ook zeker niet ontbreken.

Sark

Sark staat ook wel bekend als het kroonjuweel van de Kanaaleilanden. Met haar spectaculaire landschappen, baaien, kustpaadjes en een uitzicht op de kliffen, is vertoeven op dit eiland een unieke ervaring voor iedereen die wil ontsnappen aan de drukte van het moderne leven. Dit bedoelen we dan ook letterlijk, aangezien Sark autovrij is en niet beschikt over verharde wegen. Het enige gemotoriseerde voertuig aanwezig is een tractor.

We wanen ons terug in de tijd van voor 1879, voordat Joseph Swan en Thomas Edison de gloeilamp uitvonden want straatverlichting is hier onbekend. Hierdoor kreeg het eiland in 2011 dan ook de titel van eerste “Dark Sky Island” ter wereld.

Jersey

Jersey heeft op het twee na grootste getijdengebied ter wereld. Het continue veranderen van landschap maakt Jersey een unieke bestemming. Met zijn 16 kilometer lengte en 8 kilometer breedte moeten we nergens ver gaan of we stuiten op overblijfselen van het verleden. Verschillende verdedigingsbunkers vertellen verhalen over de Duitse bezetting tijdens WOII, er zijn ruïnes die ouder zijn dan Stonehenge en er bevinden zich archeologische schatten vanuit de ijstijd.

Tijdens deze reis staat het openbaar vervoer centraal: trein, metro, ferry en bus hebben geen geheimen meer voor ons! Flexibele ingesteldheid ten opzichte van het openbaar vervoer is aangewezen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Op weg naar het schilderachtige Saint-Malo

‘s Morgens spreken we af aan Brussel-Zuid waar we de trein nemen richting het schilderachtige Saint-Malo, met een overstap in Parijs. Onderweg hebben we genoeg tijd om elkaar te leren kennen en kunnen we genieten van de weidse uitzichten vanop de trein.

In de late namiddag komen we aan in Saint-Malo. We werpen een blik op de zee vanaf de vestigingsmuren en dwalen rond door de pittoreske straatjes van de oude stad. We overnachten in een hotel

dag
02

Met de boot naar Guernsey

We verlaten het vaste land met de ferry en starten aan onze eilandentocht. Eens aangekomen in de hoofdstad van het eerste eiland Guernsey reizen we direct verder naar een ecofriendly glamping retreat waar we de komende 5 nachten heerlijk zullen overnachten. We merken al snel de Britse invloed, zo rijdt het verkeer aan de linkerkant van de weg. Indien er nog tijd over is, maken we al een eerste kennismaking met de mooie omgeving.

dag
03

Little Chapel en folkloreverhalen

Vandaag trekken we voor de eerste keer onze wandelschoenen aan en combineren we twee verschillende wandelingen, goed voor een twintigtal kilometer wandelplezier.

De eerste wandeling heeft een prachtig landschap met schilderachtige valleien, bossen en velden. We passeren een aantal traditionele gebouwen, een oude watermolen van begin 1700 om te eindigen bij Little Chapel. Little Chapel is misschien wel de kleinste kapel ter wereld en werd met veel liefde gebouwd door broeder Déodat. Het kunstwerk dat wij gaan bezichtigen is ondertussen al de derde versie van de kapel en is volledig bedekt met schelpen en gebroken stukken felgekleurd aardewerk.

We laten het binnenland achter ons en verplaatsen ons naar het startpunt van onze tweede wandeling. Deze is gebaseerd op “Once Upon an Island”, een geïllustreerd kinderboek met een verzameling van oude Guernsey folkloreverhalen die ons meenemen naar de betoverende en magische kant van de eilanden van Guernsey, terwijl ook de historische en culturele tradities achter de oorsprong van elk verhaal wordt blootgelegd. Gedurende deze dertien kilometer passeren we onder andere langs “The Cave of the Fairies”, “The Dance with the Devil” en “Jackdaw, a Spirit of the Cliffs”, de locaties die gekoppeld zijn aan deze verhalen.

dag
04

Sark, het kroonjuweel van de Kanaaleilanden

Tijd voor een daguitstap naar Sark, het kroonjuweel van de Kanaaleilanden. We stappen terug in de tijd zonder verharde wegen, gemotoriseerde voertuigen (buiten de tractor) en zonder straatverlichting.

We verkennen het volledige eiland te voet. We wandelen over La Coupee richting Little Sark en kiezen de ideale plek uit om van onze zelfgemaakte picknick te genieten. Deze wandeling bevat bloemrijke wandelpaden, mysterieuze verhalen over vervlogen tijden en de erfenis van lokale legendes.

dag
05

St Peter Port

Terug op Guernsey verkennen we St Peter Port, een fascinerend havenstadje met een overvloed aan charme en geschiedenis. In de voormiddag verkennen we de leuke steegjes en verborgen plekjes aan de hand van een stadswandeling. 

Samen beslissen we hoe we de namiddag spenderen. Wordt het een bezoek aan Castle Cornet, een 800 jaar oud kasteel? Of gaan we Hautville House bezichtigen, het huis waar Victor Hugo woonde in zijn tijd van ballingschap en waar hij onder andere Les Misérables en Tailors of the Sea schreef? Of slenteren we door Candie Gardens, een zeldzaam voorbeeld van een laat 19de -eeuwse openbare bloementuin?  Voldoende mogelijkheden om onze namiddag in te vullen!

dag
06

Zoals in een schilderij van Renoir

Onze wandeling van vandaag leidt ons naar de zuidoostelijke hoek van het eiland waar we onder andere Bluebell Woods, Jerbourg Point en Moulin Huet passeren. In de lente wordt Bluebell Woods omgetoverd tot een mythische plek helemaal bedekt met blauwe boshyacinten. Op Jerbourg Point word je getrakteerd op prachtige vergezichten van de nabijgelegen eilanden Herm en Sark. Volgens de lokale geruchten was Moulin Huet één van de favoriete picknickplekken van Victor Hugo. Renoir gebruikte dit pittoreske stukje kust in verschillende van zijn schilderijen. Dit deel van de kustlijn is een waar toevluchtsoord voor zeevogels en wilde bloemen, aan natuurpracht gaat het vandaag zeker niets ontbreken.

dag
07

Koers naar Jersey & kunstroute in Saint-Hélier

Het is tijd om koers te zetten richting Jersey, het grootste en meest zuidelijk gelegen eiland van de Kanaaleilanden.

Nadat we zijn geïnstalleerd in onze overnachtingsplaats, is het tijd om Saint-Hélier te gaan ontdekken. Jersey is een rijk canvas voor de vele straatartiesten die trots zijn om het hun thuis te noemen. We volgen de kunstroute doorheen de stad - door de stedelijke hoekjes, trendy cafés en bohemienachtige ruimtes versierd met de spectaculaire kunstwerken van de beste graffiti- en stencilkunstenaars van het eiland.

dag
08

Jersey, een waar fietsparadijs

We kruipen op onze fiets en verkennen het eiland verder vanop twee wielen. Green Lines maakt van Jersey een waar fietsparadijs. Dit is een netwerk van wel honderden kilometers aan kleine weggetjes en laantjes waar we amper een auto tegenkomen en waar we altijd voorrang hebben (op de voetganger na). Langs de kust is het een aaneenschakeling van ruige kliffen en uitgestrekte baaien met zandstranden. In het binnenland worden we dan weer verrast door oude cottages, bossen en kleine meertjes. We maken voldoende tijd om te genieten van de uitzichten en een hapje te eten aan één van de food kiosken die verspreid zijn over het eiland.

dag
09

Ontsnap uit de Jersey War Tunnels

In de voormiddag hebben we maar één doel: inbreken in de Jersey War Tunnels en binnen het uur toegang verkrijgen tot het kantoor van de Duitse commandant. Na deze spannende escape game en een smaakvolle lunch, is het tijd om af te dalen in de tunnels. Tijdens WOII liet de Britse Kroon Jersey weerloos achter en werd het eiland al snel bezet door de Duitsers. Hier bevinden zich 1000 meter aan ondergrondse tunnels die gebouwd zijn door de Duitse bezetters met behulp van slavenarbeid. Ze bevatten een ondergrondse verzameling van tentoonstellingen die het fascinerende verhaal vertellen over de bezetting van Jersey: van verzet tot verhongering en uiteindelijk de bevrijding. De Jersey War Tunnels zijn een sterk voorbeeld van Duitse Engineering uit WOII in Europa.

dag
10

Van Grève de Lecq naar La Corbière Lighthouse

We trekken voor een laatste keer onze wandelschoenen aan. Verwacht je aan een tweeëntwintigtal kilometer wandelplezier langs de kustlijn om te eindigen bij La Corbière Lighthouse. De vuurtoren staat op een getijdeneiland in zee omringd door donkere rotsen. Bij eb kunnen we over de brug naar de vuurtoren lopen, bij vloed blijven we beter aan wal.

Tijdens onze wandeling passeren we langs de meest iconische uitzichten van het eiland. Na enkele kilometers bereiken we Plémont Bay, het meest noordwestelijk punt van het eiland met vele rotspoelen, fascinerende zeegrotten en zelfs een zoetwater-waterval. Of we al deze natuurpracht kunnen bewonderen, zal afhangen van de getijden op het moment.  

dag
11

Elizabeth Castle, 400 jaar aan geschiedenis

Een bezoek aan Jersey is niet compleet zonder Elizabeth Castle! Verken het terrein waar koning Charles II zijn toevlucht zocht tijdens de Engelse Burgeroorlog en ontdek de bunkers die tijdens WOII werden gebruikt door de Duitse bezetting om de zeetoegang tot Jersey te controleren. Is het eb en gaan we te voet? Of is het vloed en gaan we met het amfibievoertuig? Tide will tell!

Na ons bezoek aan dit impressionante kasteel, is er nog voldoende tijd om wat souvenirs te kopen in Saint-Hélier voordat we terug inschepen naar het vaste land. Vanavond overnachten we opnieuw in een B&B in Saint-Malo.

dag
12

Terug aan wal

Vandaag laten we dit stukje paradijs achter ons en stappen we terug de trein op. Tijdens de rit kunnen we nagenieten van onze avonturen van de afgelopen dagen. In de vroege avond staan we terug op Belgische bodem aan het station in Brussel-Zuid.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • trein Brussel-Zuid – Saint-Malo (h/t)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • alle ferry's
 • alle overnachtingen (2x hotel excl. ontbijt, 5x ecofriendly glamping retreat excl. ontbijt, 4x hotel incl. ontbijt)
 • escape room
 • toegang Jersey War Tunnels
 • huur fiets (1 dag)
 • toegang Elizabeth Castle
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, verschillende stevige dagtochten tot 22 km en een fietstocht van +/- 40 km

Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden