Baskenland is verrassend dichtbij en adembenemend mooi. Het noorden van Spanje heeft dan ook troeven te over: van gezellige kustdorpjes over imposante natuurparken tot culturele toppers als Bilbao en San Sebastián. En we vergeten zeker ook de kenmerkende, verrassende gastronomie van heerlijke pintxos niet. Hou je van een gezonde mix van natuur, cultuur en avontuur? Dan is deze roadtrip naar Baskenland je op het lijf geschreven!

Alles binnen handbereik

Voor die ideale mix hoeven we zelfs niet eens van de ene uithoek naar de andere te rijden, alle bezienswaardigheden liggen opvallend dicht bij elkaar. Onze minibus is dus ideaal om deze eigenzinnige regio te verkennen. Maar we strekken ook onze spieren tijdens een SUP-tocht en een fikse wandeling. Gelukkig volgt na inspanning steeds ontspanning. Daarvoor zorgen de lekkere streekspecialiteiten als pintxos en txakoli.

In een notendop

We beginnen met de parel van Spanje: San Sebastián. Vervolgens verkennen we de grillige Baskische kust met zijn unieke en charmante dorpen. In het Flysch Geopark in Zumaia hebben we afspraak met eeuwenoude natuurkrachten. Daarna trekken we verder naar de baai van Urdaibai. Verder liggen ook Gernika en Bilbao op onze reisroute. We overnachten in hostels en casas rurales.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

de rit zuidwaarts

Bij het ochtendgloren vertrekken we gepakt en gezakt met onze minibus richting het Zuiden. Om het lange stuk te oerbruggen, houden we onderweg halt in Frankrijk waar we overnachten in een unieke B&B.


De volgende dag rijden we verder naar onze uitvalsbasis voor de eerste dagen: San Sebastián, of Donostia in het Baskisch. Als we ’s avonds na een lekker streekgerecht nog tijd en zin over hebben, snuiven we al eens de sfeer op van de stad.

dag
03
04

op verkenning in San Sebastián

San Sebastián is de parel van de regio, letterlijk en figuurlijk. In de schelpvormige baai La Concha ligt het piepkleine eiland Santa Clara, als een parel in een schelp. Niet alleen het uitzicht vanaf de heuveltoppen is magnifiek, ook het bruisende historische stadscentrum betovert. ’s Avonds ontdekken we dat San Sebastián evengoed een modern kantje heeft.

De volgende dag verkennen we de streek rond de stad. Baskenland heeft ontzettend veel natuurpracht te biede. Langs de rivier Oiartzun trekken we per fiets even het Baskische binnenland in en bereiken we het indrukwekkende massief van Aiako Harria. In dit natuurpark kunnen we nog een mooie wandeling maken vooraleer we terugfietsen.

’s Avonds gaan we in de stad op jacht naar de beste pintxos (zeg maar de Baskische vorm van tapas) van San Sebastián.

dag
05

vreemde geologische formaties

We volgen de kustlijn en bereiken Zumaia, waar we onze gids ontmoeten voor een wandeling met uitleg in Flysch Tidal Park. In dat geopark leren we meer over de natuurkrachten die al miljoenen jaren aan het werk zijn en die zorgen voor vreemde geometrische formaties met eeuwenoude fossielen. We bezoeken ook enkele typische kustdorpjes. Sommige lijken wel op de rotswanden geplakt! ’s Avonds nestelen we ons in een casa rural.

dag
06

Gaztelugatxe

We beginnen onze wandeling aan een eeuwenoude vuurtoren. Gaztelugatxe is een rotsig eilandje dat we bereiken via een merkwaardige brug. Vandaar is het 231 treden omhoog naar de top waarop het kerkje San Juan de Gaztelugatxe is gebouwd. Op deze magische plaats geniet je van een prachtig uitzicht. Daarna vertrekken we naar een eeuwenoude vuurtoren.

dag
07

SUP in het Urdaibai-reservaat

Het Urdaibai-reservaat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. We proberen rechtop te blijven staan op ons SUP-board! Wie valt er het eerst in het water? Hoe dan ook genieten we van de natuurpracht van dit unieke ecosysteem. In de namiddag bezoeken we Gernika, in 1937 nog gebombardeerd en inspiratiebron voor Picasso’s wereldbefaamde schilderij. We proeven er ook Txakoli, een typisch Baskische witte wijn. 

dag
08

Bilbao, culturele hoofdstad van Baskenland

Bilbao pakt graag uit met zijn metamorfose van grijze industriestad tot hippe, moderne metropool. Een bezoek aan het wereldbekende Guggenheim museum is een absolute must. Daarna trekken we de oude stad in. We laten alle indrukken bezinken in een gezellig restaurant in de buurt.

dag
09
10

terug naar Gent

Na deze ongelofelijke week keren we met een pak fijne herinneringen terug naar huis. Gezien de afstand te groot is om in 1 keer te overbruggen, kiezen we voor een tussenstop halweg in een gezellige B&B waar we een plons in het zwembad kunnen nemen. De volgende dag komen we aan in Gent.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • alle overnachtingen (hostel, pensions, casa rural)
 • huur fiets (1 dag)
 • gegidste SUP tocht
 • gegidste wandeling Flysch Tidal Park
 • txakoli tasting + pintxos
 • toegang Guggenheim museum Bilbao
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige toegangsgelden
Reisbudget
€ 345
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

matig actief: (stads)wandelingen, pittige fietstocht met elektrische fiets van 40 km en 1,5 uur initiatie SUP

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden