Kirgizië is dé plek voor reizigers die houden van actie, relaxen, natuurschoon en een gastvrije bevolking.

Verborgen parel

Maakt onbekend onbemind? In het geval van Kirgizië zou dat weleens kunnen kloppen. Weinig mensen die het land kennen, maar wie er heen gaat komt van een ware ontdekking terug. Dit land, gelegen in hartje Azië, overdondert je met zijn natuurgeweld. Wie een portie avontuur wel kan smaken, is hier aan het juiste adres: we trekken de natuur in te voet en te paard, maar we bedwingen ook enkele bergpassen en temmen al raftend de grootste rivier van het land. Tussendoor ontspannen we aan de vele meren, gletsjers en warmwaterbronnen die ons pad kruisen. 

We overnachten in tenten of traditionele ‘joerten’ en maken kennis met de gastvrije Kirgiziërs en hun lokale gebruiken. Kortom: deze reis vol actie en natuurpracht wil je absoluut niet missen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

het Sovjetverleden in Bisjkek

We hebben een lange vlucht voor de boeg van Zaventem naar de Kirgizische hoofdstad Bisjkek.

Bisjkek is een magnifieke stad, waar moderne en oude architectuur elkaar kruisen. We trekken dus snel op ontdekking. De invloed van het communisme is nog altijd zichtbaar in het straatbeeld: via de kenmerkende brede wegen en pleinen passeren we langs bewaarde Sovjetgebouwen en -standbeelden. Dat de stad wel degelijk leeft, merken we wanneer we er de populaire parken en bruisende bazaars aandoen. 

’s Avonds overnachten we nogmaals op deze fascinerende plek. 

dag
03

de bergen in naar het Issyk Koelmeer

Na het stadsleven wacht ons het eerste natuurgeweld. Onze volgende stop ligt ten noorden van het Issyk Koelmeer, het grootste meer in Kirgizië. Deze waterplas ligt op 1600 meter hoogte en is volledig omringd door besneeuwde bergtoppen. Toch bevriest het meer nooit. In tegenstelling tot wat het Nederlands doet vermoeden, betekent Ysykköl in het Kirgizisch ‘warm meer’. Onderweg bezoeken we de Toren van Burana: een overgebleven minaret van een moskee uit de 11e eeuw. 

dag
04

kokerellen op een ecolodge

We laten de schoonheid van het Issyk Koelmeer bezinken en trekken naar Grigor’yevka: een gezellig dorpje in de buurt. Daar verblijven we in een ecolodge: een bijzonder gastverblijf dat inzet op duurzaamheid, maar ook dienst doet als sociale onderneming. In de namiddag leren we er in een kookworkshop een typisch Centraal-Aziatisch gerecht bereiden: ‘manti’, oftewel deegrolletjes met gehakt. We beoordelen elkaars kookkunsten bij een kampvuur en kruipen nadien onder de wol in een houten toren, cottage of ‘joert’ – een traditionele ronde tent die ook de nomaden gebruiken.

dag
05

klaar voor een kuitenbijter

De volgende dag sporten we er de manti al af met een stevige wandeling. We maken een tocht van 20 kilometer, langs en doorheen de Grigor’yevkakloof. Als het meezit, zien we er enkele roofvogels koninklijk boven ons uitvliegen. We houden af en toe halt aan de plaatselijke huizen en dorpen, waar we de hartelijke Kirgiziërs beter leren kennen.

dag
06

een dagje reizen (en relaxen)

We nemen afscheid van onze vrienden in Grigor’yevka en reizen naar onze volgende bestemming: Karakol, de hoofdstad van de oblast (provincie) Ysykköl. Om de reisdag wat draaglijker te maken, stoppen we onderweg bij een kuuroord, waar we heerlijk relaxen in warmwaterbronnen. Verfrist en ontspannen zetten we onze trip naar Karakol verder, waar ons een geweldige vierdaagse wacht.

dag
07
10

avontuur in de natuur

In Karakol beginnen we aan een trektocht die door iedereen wordt omschreven als ‘a hike to remember’. Op onze eerste dag stijgen we meteen van 2180 naar 2900 meter hoogte. We trekken door ongerepte natuur en laten ons leiden door de kabbelende bergstromen. Na elke klim hebben we zicht op de vallei, waar we wilde paarden zien grazen of galopperen. 

Op de tweede dag klimmen we 1000 meter hoger. Op deze tocht zien we ook watervallen en gletsjers opduiken. ’s Middags eten we naast het adembenemende Alakölmeer. Daarna staat de pittige Alakölpas op het programma: een klim van 360 meter. Dan bereiken we trouwens ook ons hoogste punt: 3860 meter boven de zeespiegel. De laatste dag is een beloning dus meer dan verdiend: na een ochtendduik in warmwaterbronnen, voltooien we in een rustig tempo de route. 

Gedurende deze vierdaagse trektocht overnachten we in tenten. In een kleine rugzak draag je zelf je persoonlijke bezittingen, water en extra kledij. Onze tenten worden, samen met het eten, vervoerd door onze porters en gids. Zij schotelen ons ook dagelijks het nodige powerfood voor. 

dag
11

tussenstop in Tong

Van Karakol trekken we naar Tong: een wondermooie plek met een diep dal, ten zuiden van Bokanbaevo en dicht bij het Issyk Koelmeer. We blijven even plakken aan het meer, dus laat je vooral niet tegenhouden om een verfrissende duik te nemen. Na ‘s avonds een beeldschone zonsondergang mee te pikken, zoeken we weer de warmte op in onze intussen vertrouwde joerten.

dag
12

de zijderoute op!

Na onze relaxdag in Tong kunnen we er weer volledig tegenaan. Vandaag maken we een lange rit naar de Tian Shan: een enorme bergketen in het grensgebied van Kirgizië, Kazachstan en de Chinese autonome regio Xinjiang. Tian Shan betekent ‘hemelse bergen’, en dat bewijst het uitzicht er al snel. Ons verblijf bevindt zich op de historische zijderoute: een netwerk van oude karavaanroutes in Centraal-Azië. We ontmoeten opnieuw enkele locals en bezoeken er Tash Rabat  of ‘de stenen herberg’: een bewaard gebleven overnachtingsplek voor handelaars uit de 15e eeuw. 

dag
13

vogels spotten aan het Tsjatyr-Koelmeer

Op ons programma vandaag: de laatste stevige wandeling van ongeveer 30 kilometer. We dalen af naar het centrum van de bergketen, waar we zicht hebben op het Tsjatyr-Koelmeer: een volledig intact zoetwatermeer dat grenst aan China. Wie goed kijkt, ziet er de Indische ganzen, casarca’s, grondel- en duikeenden broeden. Middenin deze bergketen zullen we de kou goed voelen: ’s avonds maken we de haard aan in onze joerten.

dag
14
16

3-daagse trektocht te paard

We verlaten de bergen en trekken weer noordelijker naar Kochkor, dat zich vlak bij het Son-Koelmeer bevindt. Deze plek staat bekend om een wel heel aparte sport: worstelen op paarden. Dat worstelen laten we voor wat het is, maar het is wel tijd om ook ónze ruiterskills te testen. Drie dagen lang trekken we de natuur in te paard. Geen paniek: ervaring is niet nodig, een beetje lef volstaat meer dan genoeg. 

Overnachten doen we opnieuw in joerten en we schuiven aan tafel bij lokale families. De laatste dag rusten we uit aan het meer en proeven we ‘koemis’. Deze traditionele Centraal-Aziatische drank wordt gemaakt van gefermenteerde merriemelk. De bereiding gebeurt in een zak van paardenhuid, ‘saba’ genaamd.

dag
17

vertier op de Tsjoejrivier

Op onze voorlaatste dag vangen we de terugreis naar Bisjkek aan, maar niet zonder een laatste portie actie … We gaan namelijk nog raften op de Tsjoejrivier. Natuurpracht verzekerd, als je weet dat Tsjoej niets minder dan ‘wildernis’ betekent. 

’s Avonds arriveren we in Bisjkek. Alvorens huiswaarts te keren, kan je nog even op souvenirjacht in het Tsum Center in de stad. We sluiten af in een gezellig restaurant, waar we nog een laatste keer van ‘manti’ kunnen smullen.

dag
18

terugvlucht naar België

Na het geweldige landschap van Kirgizië een laatste keer in ons op te nemen, stappen we 's ochtends op ons vliegtuig richting Brussel.  

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Bishkek (h/t)
 • luchthaventaksen
 • overnachtingen (kleine hotels, hostel, tenten, yurts)
 • 4-daagse trekking Karakol (tenten overnachting, maaltijden, transport, gids, kok, dragers)
 • paardentrekking Song-Kul (verblijf in yurts, maaltijden, transport)
 • raften
 • toegang warmwaterbronnen
 • kookworkshop Belzhan
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 230
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Raften, paardentrekking, 4-daagse wandeltrekking (4 tot 8u wandelen per dag). Een kok en dragers wandelen mee.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 113 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden