Kroatië is een land boordevol natuurschoon, dromerige dorpen en prachtige oude steden die je uitnodigend welkom heten. Je maakt er kennis met schitterende natuurparken, aangename temperaturen, een bekoorlijk en rustig binnenland en niet te vergeten: een diepblauwe zee.

Gedurende 18 dagen doorkruisen we dit land met onze minibus, volgestouwd met kampeerspullen. We trekken vaak onze wandelschoenen aan om volop van dit gevarieerde landschap te genieten. Natuur en cultuur vullen elkaar aan, maar ook een portie avontuur ontbreekt niet.
We slapen overwegend in onze tent, soms ook in een jeugdherberg of pension. Tijdens de trekking overnachten we in een berghut.


Onze reis beginnen we met de uitdagende beklimming van de Vojak (1369 m). We dalen verder af langs de Dalmatische kust. In Zadar kijken – en vooral luisteren! – we naar ‘de muzikale trappen’.

Eilanden, trekking en het onvergetelijke Plitvicka Nationaal Park

We cruisen door de grillige Kornati-archipel, gevolgd door een trekking in het Paklenica Nationaal Park, een woest natuurgebied met diepe ravijnen en donkere grotten. Dan verkennen we Sibenik en Dubrovnik.

Via Split rijden we opnieuw het binnenland in, naar het Plitvicka Nationaal Park. Het is een prachtig natuurgebied met eeuwenoude bossen, 16 meren en meer dan 90 watervallen. Net zoals Dubrovnik en Paklenica Nationaal Park, staat Plitvicka op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.


We blazen even uit aan zee en keren via de Sloveense hoofdstad Ljubljana terug.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

het 5e land

Vroeg uit de veren, vertrekken we met onze minibus vanuit België via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Doel: het Kroatische schiereiland Istrië. Afstand: 1500 km.

De eerste nacht slapen we ergens in Duitsland of Oostenrijk. De tweede nacht zetten we onze tent op in het noorden van Kroatië.

dag
03

naar de top

Hoe je het best kan bekomen van 2 dagen reizen in een minibus? Een stevige wandeling. Het Učka-massief is hiervoor de perfecte omgeving. Een bergwandeling leidt ons naar de top van de Vojak (1396 m). Bij helder weer zien we de Juliaanse Alpen met het Sloveense Triglav-massief in het noorden en de grote Kvarner eilanden in het zuiden.

dag
04

do, re, mi…

Na het opbreken van ons kamp rijden we verder zuidwaarts. In de buurt van Zadar zoeken we een nieuwe uitvalsbasis. We dwalen door de oude stad en gaan er kijken en luisteren naar ‘de muzikale trappen’. Bij hoogtij maken de golven een geluid alsof er iemand orgel aan het spelen is.

dag
05

favoriet op zee

Scheep in voor onze boottocht naar de Kornati-archipel, een nationaal park met grillige eilanden. Deze eilandengroep was in de Romeinse tijd de favoriete vakantiebestemming van de inwoners van Zadar. Waarom het nog niets aan populariteit heeft ingeboet, wordt snel duidelijk. Overal zie je idyllische plekjes. Je eigen droombaai kiezen wordt een luxeprobleem. We duiken het water in en genieten van een lunch in het Nationaal Park Kornati.

dag
06
07

de trekking

We wisselen onze strandkledij in voor een stevige wandeloutfit. Met de beste uitrusting beginnen we aan onze 2-daagse trekking door het Nationaal Park Paklenica. We zullen onze stapschoenen nodig hebben om het bergachtige gebied met kloven en grotten te bedwingen. Op sommige plaatsen zijn de rotswanden van de ravijnen bijna 400 meter hoog! Op veel gezelschap moeten we niet rekenen tijdens deze tocht. Tenzij je de grote populatie roofvogels meerekent.

Gelukkig hoef je het kampeergerei niet mee te sleuren. We overnachten er in een berghut.

Na onze 2-daagse rijden we verder naar Sibenik, waar we 2 nachten overnachten.

dag
08

in en rond Sibenik

We spenderen de voormiddag in deze karakteristieke stad met veel charme. De magnifieke Sint-Jacobskathedraal slaan we niet over, een renaissancistisch bouwwerk dat op de UNESCO werelderfgoedlijst pronkt. Daarna is het tijd voor een verfrissende duik. Zoeken we een leuk strand op in de buurt, of nemen we de ferry naar één van de nabijgelegen eilandjes?

dag
09

via Trogir naar Dubrovnik

Onze reis gaat verder zuidwaarts. Nog een aanrader waar we halt houden is Trogir, een van de juweeltjes van de Dalmatische kust. Het stadscentrum bestaat uit een eilandje dat maar door één brug met het vasteland is verbonden. Het werd in 1997 door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarna rijden we verder naar Dubrovnik, het meest zuidelijke punt van onze reis.

dag
10

de mooiste stad van Kroatië

Dubrovnik wordt door velen bekroond als mooiste stad van Kroatië. Ze kent nochtans een bewogen geschiedenis, met veel ups en downs. Oorspronkelijk was Dubrovnik een kolonie, later werd het een onafhankelijke republiek. De stad is zwaar toegetakeld door de aardbeving van 1667 en de bombardementen van 1991. Gelukkig is de stad nu volledig heropgebouwd. Een geslaagde operatie. Nu staat Dubrovnik ook op de UNESCO werelderfgoed lijst.  Niet te missen zijn de beroemde middeleeuwse stadsmuren en de overvloed aan historische gebouwen. Ook mensen observeren op de ‘Placa’ of ‘Stradùn’, de centrale hoofdstraat, is een aangenaam tijdverdrijf!

dag
11
12

Kunstgeschiedenis in Split

Na een laatste blik op de stad verlaten we Dubrovnik. Onze eindbestemming is de bruisende stad Split, gebouwd rond het indrukwekkende Romeinse paleis van keizer Diocletianus. We snuiven de sfeer op en slenteren door de binnenstad. En het moet gezegd :de Romeinen wisten hun plaatsjes wel te kiezen.

Na ons verblijf in Split nemen we tijdelijk afscheid van de Adriatische Zee. Via het achterland rijden we naar het Nationaal Park van Plitvička. Onderweg kunnen we een bezoek brengen aan de Romeinse ruïnes van Salona of aan de Venetiaanse vesting van Klis.

dag
13

De roep van de natuur

Vandaag geen steden of stranden op het programma. We kammen Plitvička uit, op zoek naar opvallend natuurschoon. Het nationaal park bestrijkt een gebied met eeuwenoude bossen, 16 meren en meer dan 90 watervallen. We wandelen langs kleine loopbruggetjes en varen met de boot op de Korana-rivier. Deze indrukwekkende natuurervaring laat zeker een beklijvende indruk na!

dag
14
16

zonder klinkers

Deze voormiddag wagen we ons op de prachtige Mreznica rivier met een kajak. We peddelen langs steile rotswanden, watervallen en weelderige vegetatie. Het belooft een avontuur te worden! Vervolgens rijden we via Senj terug naar de kust. Senj is een stadje aan de voet van het Velebitgebergte. Een legende vertelt dat het ook de geboorteplaats is van de ‘bora’, de koude noordenwind. Vele inwoners zijn overtuigd van de waarheid in deze overlevering.

Later rijden we nog door naar Krk. Nee, het is geen tikfout, er zijn geen klinkers. Moeilijk uit te spreken voor ons, maar daar hoeven we ons niet om te bekommeren. De uitgelezen plaats voor onze laatste vakantiehalte. Het is het grootste eiland in de Adriatische Zee, slechts door een brug verbonden met het vasteland. En het biedt vele ontspanningsmogelijkheden: zo kunnen we luieren en zonnebaden op het strand, een modderbad nemen in Soline, of een laatste keer een duik nemen in de zee. Ook te voet verkennen we dit eiland : via de vele bewegwijzerde wandelroutes, langs adembenemende inhammen en baaien of door de bossen.

dag
17
18

extra Ljubljana

Na 16 dagen blazen we de aftocht bij het ochtendgloren. Onderweg houden we halt in de kleine, gezellige hoofdstad van Slovenië: Ljubljana.

Ons einddoel voor het eerste gedeelte van de terugreis: een jeugdherberg in de buurt van de Duitse grens. De volgende avond zijn we al terug in onze bekende thuishaven.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (camping, jeugdherberg, pension)
 • gebruik kampeermateriaal
 • toegang Paklenica en Plitvička Nationaal Park
 • boottocht in Kornati Nationaal Park (1 dag incl lunch)
 • kajaktocht (4 uur)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 650
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

enkele wandelingen (4-7 u.), inclusief 2-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak draagt

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden