La Réunion doet je meteen denken aan Hawaii, maar dichter bij huis. Het eiland heeft alles: indrukwekkende landschappen, vulkanische activiteit, koraalriffen, unieke fauna en flora, woestijn… Er zijn ontelbare wandelmogelijkheden, waaronder drie GR-routes, waarvan wij één zullen doen. Zet je schrap voor een actieve en adembenemende reis naar een minder bekende maar prachtig eiland.

Voor de oplettende lezer: GR-routes zijn een netwerk van langeafstandswandelingen in Europa. Vergis je niet, we zijn nog steeds binnen de EU want La Réunion is een overzees departement van Frankrijk. Lees verder want het eiland zit vol met verrassingen!

Indrukwekkende en unieke natuur: zowel in en uit het water

Le Piton de Neige is de hoogste top van La Réunion met een hoogte van 3071 meter. Ondanks wat de naam doet vermoeden, ligt er zelden sneeuw op de top. Het eiland is alles behalve plat wat zorgt voor indrukwekkende landschappen en wandelingen. We doen de GR3, le Tour du Cirque de Mafate, een vierdaagse wandeling dat enkel te voet bereikbaar is. Hierbij slapen we in berghutten en gîtes. 

Daarnaast doen we meerdere kortere wandelingen om de vele watervallen te bewonderen, waaronder de Trou de Fer. Het water in deze waterval valt 300 meter naar beneden!

La Réunion is ook gekend voor haar onderwaterwereld: koraalriffen, dolfijnen, walvissen… We gaan snorkelen in het koraalrif en wandelen in de lagoon via een onderwaterparcours. Dit onder begeleiding van een lokale gids die het koraalrif kent en zorgt dat we de koraalriffen niet beschadigen. We gaan ook walvissen spotten met respect voor de dieren. La Réunion zet veel in op duurzaamheid en heeft charters in voege om de natuur en dus ook de dieren te beschermen. Verder genieten we van de prachtige en unieke natuur op het eiland. Wist je dat La Réunion 850 inheemse plantensoorten heeft?

De top van de Indische Oceaan

We wandelen naar de Piton de Neige, op 3001 meter waar we een adembenemend zicht krijgen op het eiland. Het waren pittige hoogtemeters, 1662,44m om exact te zijn, verspreid over twee dagen. Onderweg logeren we in een gîte, om vervolgens de tweede dag de laatste hoogtemeters te beklimmen en beloond te worden met een zonsopgang op de top van de Indische Oceaan. Adembenemend!

Het mooiste dorp van Frankrijk en de Blue Lava tunnel

We bezoeken de hoofdstad van La Réunion, Saint-Denis en zijn strand in La Bacherois. We maken tijd om de geschiedenis van het eiland te leren kennen en bezoeken onder andere Hell-Bourg. We wanen ons hier even terug in de tijd want ooit was dit dorp een kuuroord. Maar er zijn ook andere manieren om de geschiedenis van La Réunion te bekijken: geologie. De vulkanische activiteit van het eiland geeft zijn geheimen prijs wanneer we de recent ontdekte Blue Lava Tunnel ontdekken. We leren er meer over de vulkanische activiteit op het eiland en over de geschiedenis van de tunnel, dat tot 22000 jaar ver gaat.

We slapen voornamelijk in guesthouses en gîtes en verplaatsen ons te voet of met de lokale bus. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

reisdag

We zien elkaar aan het station en vertrekken met de trein naar Parijs om onze vlucht naar Saint-Denis te nemen. Tijd genoeg om bij te praten en de groep verder te leren kennen.

dag
02
03

Bezoek aan de hoofdstad en de enige brouwerij op het eiland

We acclimatiseren en wandelen rond in Saint-Denis, de hoofdstad van La Réunion. Daar krijgen we een rondleiding in brouwerij Dodo: de enige brouwerij op het eiland. Vlakbij Saint-Denis ligt La Bacherois, waar we het strand vinden. Langs de kustlijn kunnen we dolfijnen en walvissen spotten. We blijven hier voor een prachtige zonsondergang.

dag
04
05

Prachtige gebouwen en de geschiedenis van Hell-Bourg

We reizen door naar Hell-Bourg, wat in de groene kater van Salazie ligt. Het wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. We lopen langs prachtige Creoolse huizen en de kleurige gevels. Je zou bijna vergeten dat Hell-Bourg ooit een kuuroord was. Vanuit Hell-Bourg kan je prachtige wandelingen doen. We maken tijd om naar één van de vele viewpoints te wandelen. Een opwarmertje voor onze vierdaagse.

dag
06

De krater van Trou de Ter

We zetten onze reis verder en verplaatsen ons naar onze eerste gîte. Hier zal morgen onze vierdaagse starten. Vlakbij is er echter nog één stop die we moeten doen: de prachtige Trou de Ter bezoeken, een krater waar vanop 300 meter een waterval naar beneden valt. Indrukwekkend!

dag
07
10

GR3 - Cirque de Mafate

Eén van de hoogtepunten van onze reis! De Cirque de Mafate is de GR3-route van 37 kilometer op het eiland. Met 3729 hoogtemeters over vier dagen, is het best een pittige maar zeker doenbare wandeling. Een goede basisconditie is vereist. Het brengt ons in een cirkel terug naar ons beginpunt. Onderweg slapen we in berghutten en gîtes. Het gebied is UNESCO-werelderfgoed en enkel bereikbaar te voet of per helikopter. Doordat het gevrijwaard is gebleven van vervuiling, herbergt de regio een enorme biodiversiteit. We wandelen de Cirque de Mafate van berghut naar berghut. We hoeven geen tent of kampeermateriaal mee te dragen, maar doen heel wat hoogtemeters.

dag
11

Even rust in Saint-Paul

Vandaag is een rustdag, want dat hebben we wel verdiend. We verplaatsen ons naar het westen van het eiland, richting Saint-Paul en maken tijd om te relaxen.

dag
12
13

Onderwater wandeling en snorkelen

Saint-Paul ligt aan de kust en we genieten volop van het strand en de zee. Maar er is meer: we wandelen de Lagoon Trail, een onderwater wandeling op flipflops én met onze snorkel want deze wandeling loopt onder water tussen het koraal. We doen dit onder begeleiding van een gids met respect voor het koraalrif. Het is een wandeling waarbij we geen riffen beschadigen. Daarnaast is er tijd om te zwemmen en te genieten van de warmte. De tweede dag in Saint-Paul gaan we walvissen spotten. We gaan aan boord van de catamaran en gaan op zoek. We krijgen daarnaast de tijd om te snorkelen en van de omgeving te genieten. Op het einde van de tweede dag in Saint-Paul verplaatsen we ons naar het zuiden van het eiland, richting Saint-Louis. 

dag
14
15

Tweedaagse naar het plafond van de Indische Oceaan

Vandaag starten we onze tweedaagse hike naar Piton de Neige, op 3001 meter hoogte. Deze tocht doen we in twee dagen tijd en onderweg overnachten we in een gîte. Na 1600 hoogtemeters worden we verwend met eindeloze landschappen. Van hieruit zien we het volledige eiland! Piton de Neige wordt niet voor niets het ‘plafond van de Indische Oceaan’ genoemd.

dag
16

Richting Saint-Louis

Na onze pittige tweedaagse doen we het iets rustiger aan vandaag. We gaan richting Saint-Louis, dat aan de zee ligt. Een dagje aan het strand, zwemmen of in het dorpje rondwandelen? Het kan allemaal!

dag
17

Blue Lava tunnel

Ondertussen zijn we aangekomen in het westen van het eiland, om van hieruit het eiland op een andere manier te ontdekken: de geologische geschiedenis. Saai? Alles behalve! Vanuit Saint-Louis bezoeken we de Blue Lava Tunnel, een vulkaankrater/tunnel van 22000 jaar oud. Sommige uitbarstingen zijn echter vrij recent. Een gids vertelt ons hier meer over.

dag
18

Plaine des Sables - de woestijn van La Réunion

In Saint-Louis doen we een dagtocht naar de Plaine des Sables, een vulkanische woestijn. La Plaine des Sables is UNESCO-werelderfgoed en ligt op 2000 meter hoogte. We krijgen er zicht op ‘Piton De La Fournaise’ of ‘Her Majesty la Fournaise’, één van de actiefste vulkanen ter wereld. Le Plaine des Sables is één van de hoogtepunten op het eiland en het voelt op een bepaald moment alsof we op de maan aan het wandelen zijn door de rode rotsachtige ondergrond.

dag
19

Les Plaines

We bezoeken La Plaine des Palmistes en la Plaine des Cafres, samen bekend als ‘Les Plaines’. Deze locaties liggen op het plateau van het eiland, op 1000 meter hoogte. In deze regio vind je steile rotswanden gevormd door de vulkanen op La Réunion, watervallen tot wel 240 meter hoog en een rijke vegetatie. Hier vinden we ook het bos van Bélouve, dat ook op de lijst van UNESCO-werelderfgoed staat. Hier zien we veel inheemse boomsoorten zoals de Acacia Heterophylla, dat gebruikt wordt voor traditionele meubels. De sprookjesachtige sfeer in het bos en de vele wandelpaden zijn een bezoek meer dan waard! 

dag
20

Au revoir, La Réunion

Aangezien we een nachtvlucht hebben, kunnen we tot het laatste moment genieten! We spenderen onze laatste dag in Saint-Denis, daar waar ons avontuur begon. We praten na over de prachtige momenten tijdens onze reis, gaan samen op restaurant en klinken op de geweldige ervaring. Voldaan van de fantastische landschappen, de prachtige uitzichten en de mooie natuur keren we terug naar België.

dag
21

aankomst in België

We komen aan in Parijs waar we de trein nemen naar ons vertrouwde België.

Leeftijd
18 tot 35 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • TGV Brussel-Parijs (heen en terug)
 • vlucht Parijs-Saint Denis (heen en terug)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouses & gîtes)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • excursie whale and dolphin watching
 • Blue lava tunnel
 • bezoek brouwerij
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad
 • 1x vierdaagse wandeling met 3729 hoogtemeters verspreid over die vier dagen, 38 kilometer in totaal
 • 1x tweedaagse tot 3001 meter (1600 hoogtemeters), 7,6 kilometer in totaal
 • 1x dagtocht, weinig hoogtemeters, 9,8 km 
 • 2x stadswandeling
 • Meerdere kortere wandelingen van 3-5u met steeds wat hoogtemeters.

La Réunion is bergachtig wat wandelen pittiger maakt.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 110 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden