Ben je klaar om zoveel mogelijk stempels in je officieel caminoboekje te verzamelen? Dan is deze reis echt iets voor jou. We wandelen (een deel van) de Portugese Camino (Spaans voor ‘weg’), meer bepaald de variant langs de kust. We volgen de typische schelpvormige pijlen van Porto naar Santiago de Compostela. Gemiddeld wandelen we 20 kilometer per dag. Maak je trouwens geen zorgen over een te zware backpack, onze bagage wordt van verblijf naar verblijf vervoerd. Een kleine dagrugzak tijdens het wandelen volstaat dus. In 11 etappes, met iets voorbij halverwege een deugddoende tussenstop, begeven we ons onder de pelgrims, ieder op weg met zijn of haar uniek levensverhaal.

Pure vorm van reizen

We laten de indrukken en de landschappen op ons afkomen en genieten van de route en van het gezelschap. We stappen ongeveer 200 kilometer, verspreid over twee weken. We verkennen te voet, met open blik en op eigen tempo, de kust ten noorden van Porto. Nadien steken we de grens over richting Galicië. Onze eindbestemming is de imposante Plaza del Obraidoro in Santiago de Compostela. De focus ligt op de uitdaging en de ervaring om de tocht samen te beleven. Onderweg nemen we ook de tijd voor een activiteit op het water en bezoeken we de steden Porto en Vigo. 

De kust in het vizier

We zijn elke dag vroeg uit de veren om tijdig aan te komen op de volgende bestemming. We zorgen dat we in de late namiddag of in de vooravond ter plaatse zijn zodat we wat kunnen uitblazen en samen gezellig tafelen. De kust zal trouw aan onze linkerkant blijven, tot we via Pontevedra koers zetten naar het binnenland. Verwacht dus een afwisseling van vlakke kustpaden en lichtglooiende afbuigingen richting lokale dorpen. Langs veldwegen, bossen en geasfalteerde paden geven we het beste van onszelf, met als beloning een verscheidenheid aan Portugese en Spaanse specialiteiten die na elke etappe te verkrijgen zijn. Er staat optioneel ook een surfinitiatie op het programma, net als een snorkeltrip nabij de prachtige eilanden (Islas Cíes) in de buurt van Vigo. 

Gelijkgestemde zielen

De etappes zijn tussen de 15 en 25 kilometer lang, dus stevige, maar ook zeker comfortabele wandelschoenen zijn een must. Vooral een flinke dosis motivatie en doorzettingsvermogen zullen je helpen om dit spannend avontuur ten volle te beleven. Laat je meedrijven in de sfeer en het enthousiasme van gelijkgestemde zielen en maak er de mooiste ‘camino’ van je leven van! 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Porto

We zetten voet aan grond in het prachtige Porto waar we ons ’s avonds installeren in het hostel. Vanop het dakterras werpen we een blik op de stad. Nadien is er tijd om kennis te maken in een van de vele lokale restaurants. 

dag
02

Porto-Matosinhos

We halen onze ‘credencial’ op in de kathedraal van Porto. Dit is een officiële pelgrimskaart waarmee je onderweg stempels kan verzamelen die aan het eind een oorkonde opleveren voor je voltooide route. Nadien lopen we onze wandelschoenen al eens in richting Matosinhos. Hier staat voor de liefhebbers in de namiddag een surfinitiatie op het menu. Nadien maken we onze dagrugzak en bereiden we ons voor op de eerste etappe van onze tocht. 

dag
03

Labruge – Povoa de Várzim (14km)

Bij het krieken van de dag trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we een eerste keer op verkenning. Het is een relatief korte etappe van 14km die ons leidt naar het gastronomisch getinte Povoa de Várzim. Onderweg is er voldoende tijd om te genieten van het uitzicht langs de kustpaden. De eerste aankomstplaats verdient om even verkend te worden, nadat we gerecupereerd zijn van de eerste stappen. Vergeet hier zeker niet je eerste stempels te verzamelen!

dag
04

Povoa de Várzim – Esposende (19km)

Deze etappe leidt ons even het binnenland in. Nu de kuiten sinds gisteren goed zijn opgewarmd, kunnen er vandaag een aantal kilometers bij. De afwisselende route brengt ons tot in Esposende, onze uitvalsbasis voor vanavond. 

dag
05

Esposende – Viana do Castelo (22km)

Dit is wellicht een van de mooiste etappes van onze route. We volgen de oevers van de Neiva rivier het binnenland in. Geen nood, de komende dagen zullen de kustliefhebbers zeker nog aan hun trekken komen. 

dag
06

Viano do Castelo – Caminha (24km)

We naderen de Portugees - Spaanse grens met rasse schreden. Langgerekte paden langs de kust leiden ons naar deze noordwestelijke uithoek van Portugal. Hier bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar de Centrale Route, maar wij zetten ons kompas richting de ruige, maar fotogenieke kust van Galicië. 

dag
07

Caminha-Mougás (23 km)

Vandaag springen we de ferry op voor onze overzet naar Spaans grondgebied. Prachtige vergezichten langs stranden en kliffen brengen ons nadien te voet tot in Mougás. In ons hotel kan je optioneel kiezen voor een welgekomen massage na een aantal intensieve wandeldagen. Aangezien we de volgende dag een kortere etappe voor de boeg hebben, kunnen we ook eens wat langer uitslapen. 

dag
08

Mougás – Baiona (12km)

Deze kortere etappe zal de voeten deugd doen. In het pittoreske Baiona genieten we uitgebreid van de lokale keuken en krijgen de liefhebbers bij goed weer de tijd om wat te verpozen op het strand of op zoek te gaan naar een van de mooie uitzichtpunten. Ook een terrasje behoort tot de mogelijkheden. 

dag
09

Baiona - Vigo (22km)

Vanuit Baiona kunnen we kiezen tussen twee varianten van de route. De route langs de kust verloopt iets vlakker, die naar het binnenland heeft iets meer ups-and-downs in zich. Bij aankomst in Vigo zetten we ons even neer met wat lekkers op een terrasje om te bekomen van de afgelopen dagen. Nadien maken we een korte verplaatsing naar Redondela, waar we twee dagen logeren op het platteland. 

dag
10

Redondela/Islas Cíes (rustvoormiddag + snorkelen)

We lassen wat ademruimte in met een verblijf van twee nachten in Redondela, een vissersdorpje net buiten Vigo. In de namiddag staat een snorkeltrip op de planning naar de wondermooie eilanden van Cíes. Hopelijk zijn de weergoden ons gunstig gezind zodat we met volle teugen kunnen genieten van zon, zee en strand. 

dag
11

Redondela – Pontevedra (19km)

We gaan opnieuw op pad, nu met als eindbestemming Pontevedra. Hier is het heel leuk vertoeven voor een hapje en een drankje. Het is een levendige plaats, dus op souvenirjacht gaan is hier een van de opties. 

dag
12

Pontevedra – Caldas de Reis (21km)

Nog drie dagen en onze bestemming is bereikt. De eindmeet komt stilaan in zicht. We banen ons door rustieke dorpen en landelijke wegen richting het mysterieuze Caldas de Reis. Van hieruit is het nog een kleine 40km naar Santiago de Compostela. ’s Avonds kan je je hier ook installeren in een van de publieke natuurlijke warmwaterbaden om de spieren te ontspannen. 

dag
13

Caldas de Reis – Padrón (16km)

De voorlaatste etappe is er qua landschap een om in te kaderen. Padrón, gekend voor haar ‘pimientos’ (pepers) is de voorlaatste halte van onze tocht. We naderen stilaan ons hoogtepunt!

dag
14

Padrón – Santiago de Compostela (20km)

De laatste rechte lijn richting onze oorkonde als pelgrim brengt de groep uiteindelijk tot in de smalle straten van Santiago de Compostela, die leiden naar de poorten van de imposante kathedraal. We laten onze emoties de vrije loop en klinken ’s avonds op een geslaagd avontuur. 

dag
15

Santiago de Compostela – Porto

We nemen na het ontbijt de bus terug naar Porto. Hier beleven we onze laatste avond samen en wisselen we mooie herinneringen uit. 

dag
16

vlucht Porto – Brussel

Vandaag is het inpakken geblazen voor onze terugvlucht naar Brussel. Met vermoeide benen en een knap staaltje teamwork keren we terug naar huis, een tocht om nooit te vergeten.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Porto (heen en terug)
 • luchthaventaksen
 • Alle overnachtingen (hostel/hotel/pension, geen appartement)
 • Snorkeltour
 • Bagagevervoer
 • Credencial (stempelboekje)
 • Bus Santiago de Compostela - Porto
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

actief: Wandelingen van 20 kilometer per dag mét bagagevervoer, je draagt enkel een dagrugzak

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 15 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch
 • Bagagevervoer van accommodatie naar accommodatie is inbegrepen. We wandelen met een dagrugzak.
 • Stevige, maar comfortabele (goed ademende) wandelschoenen zijn een must. 

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden