De Marken zijn een absolute parel in het hart van Italië. Op deze rondreis maak je kennis met het authentieke Italiaanse leven, ver weg van het massatoerisme.

De Marken (in het Italiaans: 'Le Marche') zijn het best bewaarde geheim van Italië. Deze regio in het midden van Italië, aan de Adriatische Zee, heeft het allemaal: glooiende heuvels, prachtige stranden, wijngaarden, oneindige vergezichten, een heerlijke keuken en authentieke dorpen. Je bent hier op een boogscheut van Toscane, maar massa’s toeristen hoef je in Le Marche niet te verwachten.

Droom je nu al weg van een cappuccino bij het ochtendgloren in deze rustgevende streek, dan is deze reis op je lijf geschreven.

Authentiek Italië

We bezoeken de mooiste steden en dorpen van Le Marche: Urbino, Macerata, Ascoli Piceno en Fano. Daarnaast strekken we onze benen in de verschillende nationale parken die deze regio rijk is. Achteraf genieten we van een deugddoende duik in een meer of de Adriatische Zee. De grotten van Frasassi en de prachtige kustlijn, een paradijs voor windsurfers, maken de reis compleet.

In het tempo van de locals

Met onze minibus vol kampeermateriaal laten we ons betoveren door deze prachtige regio. We verblijven vooral  op campings en eindigen onze reis in een agriturismo. Natuurlijk rusten we ook uit op terrasjes, ontdekken we pleintjes en genieten van la dolce vita.

Een van de hoogtepunten wordt ongetwijfeld de Italiaanse keuken. In Le Marche vinden we de beste ingrediënten terug: sappig fruit, geurige basilicum, rijpe kazen (de Pecorino is een must), verse pasta en uiteraard de heerlijke olijfolie. Een glas wijn erbij, een geweldig uitzicht voor je neus en genieten maar!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

rijden naar Turijn

We rijden met onze minibus over de Europese wegen richting Turijn, de ideale locatie voor onze avondmaaltijd.

dag
02

La Sacra di San Michele

Vlakbij Turijn torent La Sacra di San Michele hoog boven het landschap uit. Dit sprookjesachtige Benedictijnenklooster biedt ons een fenomenaal uitzicht over de Po-vlakte en de Alpen. Het klooster speelt de hoofdrol in een van de meesterwerken uit de Italiaanse literatuur: ‘In de naam van de roos’ van Umberto Eco.

Na het bezoek rijden we door naar de Adriatische Zee. Het eindpunt van de rit is een camping, onze uitvalsbasis voor de volgende dagen.

dag
03

Urbino, een parel in Le Marche

In de noordelijke heuvels van De Marken - 'Le Marche' in het Italiaans - ligt Urbino, beschermd door UNESCO. Deze historische universiteitsstad is een van de mooiste renaissancesteden ter wereld. De stadsmuren zijn door niemand minder dan Leonardo Da Vinci getekend. We volgen onze neus door de kleine straten en wie wil kan een bezoek brengen aan het Palazzo Ducale.

dag
04

Fano en windsurfen

Tijd om naar de kust te gaan. De voormiddag brengen we door in de Romeinse stad Fano, ook wel de stad van het geluk genoemd. We slenteren door het sfeervolle havenkwartier en de levendige binnenstad, terwijl we het dagelijkse leven van de Italianen gadeslaan.

In de namiddag trotseren we de golven! Een windsurfinitiatie doet de adrenaline door ons lijf gieren. 

dag
05

grotten van Frasassi

We verlaten onze camping en rijden het binnenland in. Eindbestemming: het meer van Fiastra. Onderweg nemen we de tijd om de grotten van Frasassi te ontdekken. Dit onderaardse grottencomplex is 13 kilometer lang, toevallig door een boer ontdekt in 1948. De hoofdroute (1,5 km) loopt over brede wandelpaden en ruime trappen, dus je krijgt zelden een benauwd gevoel. Een gids geeft ons tekst en uitleg bij de vele stalactieten en stalagmieten. Zodra we weer bovengronds komen, zetten we onze wandeling verder in het natuurpark Gola della Rossa e di Frasassi.

Onze nieuwe camping ligt aan het meer van Fiastra. Wie wil, neemt een frisse duik.

dag
06

het meer van Fiastra

Lago di Fiastro, een meer in de Sibillijnse bergen, ontstond ruim 60 jaar geleden na de aanleg van een stuwdam nabij het bergdorpje Fiastra. Witte krijtrotsen scheiden er de begroeiing van het heldere water en geven het meer een herkenbaar gezicht. We hebben de hele dag om het gebied te verkennen. De talrijke bomen zorgen onderweg voor verkoeling en wie het echt te warm heeft, springt gewoon het water in.

dag
07

kookworkshop in Ascoli Piceno

In de voormiddag rijden we nog dieper Le Marche in, naar  een nieuwe camping. We droppen er onze spullen en gaan naar Ascoli Piceno. Hier nemen we deel aan een kookworkshop. Wie maakt de beste pasta?  Daarna struinen we rond in deze stad met 100 torens en genieten er  van de relaxte vibe.  Ook een bezoek aan het befaamde Caffè Meletti op de Piazza del Popolo slaan we uiteraard niet over. 

Wanneer de avond aanbreekt, kiezen we een terrasje uit om bij goed gezelschap te genieten van het leven in dit middeleeuwse kader. La dolce vita!

dag
08

Monti Sibillini

Vandaag verkennen we het nationaal park van de Monti Sibilini. Afhankelijk van het weer kunnen we er verschillende wandelingen maken. De eerste wandeling vertrekt uit Castelluccio. Onderweg naar en in het dorp zien we zeer goed de gevolgen van de zware aardbeving die het gebied trof in 2016. Het dorp is (was) één van de mooiste van het nationale park. Het is gelegen op een heuvel in een grote vlakte die begroeid is met linzen. De vlakte is volledig omgeven door bergen. We wandelen  doorheen deze vlakte. Op een afstand van +/- 22 km overwinnen we 670 hoogtemeters. 

dag
09

rustdag of nog een uitdaging in de hoogte?

Na een stevige stapdag is het tijd voor een dagje rust. Zin om eens lekker uit te slapen, een plons te nemen in het zwembad, een goed boek te lezen of spelletje te spelen? Het kan allemaal! 

Wie toch nog een actieve uitdaging wil kan naar naar de top van de Monte Vettore (2476m) klimmen. Dit is een zwaardere tocht waarbij er heel wat hoogtemeters worden afgelegd. De fikse inspanning wordt onderweg beloond met adembenemende uitzichten en op het einde met – wat had je gedacht –  een terrasje. 

dag
10

pauze in Macerata

Voordat we doorrijden naar Macerata verwennen we onszelf met een olijfolietasting. We houden halt bij een olijfoliebedrijf dat op een duurzame manier olijfolie produceert en hierbij de lokale bevolking betrekt. Ze streven ernaar om over enkele jaren een energie-neutraal bedrijf te zijn, laten niets verloren gaan van de olijven en beperken hun afvalproductie tot het minimum. We smullen van een heerlijke lunch en krijgen de kans om verschillende oliën te proeven. Neem jij ook een flesje mee voor het thuisfront?

Overnachten doen we in Macerata, een levendige studentenstad, waar we een van de oudste universiteiten van Europa terugvinden. De stad is volledig gebouwd in barokstijl en heeft een prachtig openluchttheater. Niet te verwonderen, want dit is na Verona dé operastad van Italië. 

dag
11

op stap in Parco del Conero

In de voormiddag maken we een fikse wandeling in dit mooie natuurpark . We picknicken op het strand en duiken het water in.

Azuurblauw zeewater, kleine strandjes en veel bomen … alle ingrediënten van een ontspannende namiddag aan de kust zijn aanwezig. 

's Avonds kunnen we de prachtige stad Loreto bezoeken. Dit belangrijk bedevaartsoord is de moeite waard met al zijn impressionante gebouwen. 

dag
12

Mozaïeken in Ravenna

Vandaag vatten we onze terugreis aan. Onderweg stoppen we in Ravenna. Deze kleine maar gezellige stad bevat prachtige mozaïeken die allemaal Unesco werelderfgoed zijn. De mozaïeken liggen verspreid in de stad maar zijn vlot te voet te bezoeken. Tussen de bezoeken door leren we de stad beter kennen en genieten we van de rijke keuken van Emiglia – Romagna.

We overnachten in het noorden van Italië.

dag
13

Arrivederci!

Nog nagenietend van ons verblijf in Le Marche – een vergeten stukje Italië dat wij alvast nooit meer vergeten – komen we in de vooravond aan in Gent.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • alle overnachtingen( 2x hostel, 2 x agriturismo, 8 x kamperen)
 • toegang Sacra di San Michele
 • initiatie windsurf (1 u)
 • toegang grotten Frasassi
 • kookworkshop incl. lunch
 • toegang Byzantijnse fresco's van Ravenna
 • olijftasting (incl lunch)
 • gebruik kampeermateriaal
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 350
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

initiatie windsurf (1u), 4 dagwandelingen waarbij we tot 6 uur stappen over een bergachtig terrein (Monti Sibillini) en golvend terrein (Parco del Conero), verschillende stadswandelingen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden