Als je houdt van ongerepte natuur en betoverende landschappen, zal je hier de tijd van je leven hebben. We zien heerlijk geurende bossen, wilde bergbeken, klaterende watervallen, besneeuwde bergketens, blauwgroene meren en glinsterende gletsjers.

Met respect voor de natuur

De meeste afstanden overbruggen we met de minibus. Met ferryboten steken we de brede fjorden over. We slapen hoofdzakelijk in tenten en af en toe in een jeugdherberg of berghut. Volgens de Scandinavische rechtspraak mag je wild kamperen, wat we dan ook zullen doen!

Sportief afzien in een exclusief decor

We wandelen op het grootste Europese bergplateau. We zwemmen in het Mjosa-meer, het grootste van Noorwegen. Er staat een gletsjertocht op de Buarbreen in het Folgefonna Nationaal Park op het programma. In het nationaal park Hardangervidda doen we een 3-daagse, in Jotunheimen een 2-daagse trekking. In Jotunheimen ligt de hoogste berg van Noord-Europa, de Galdhøpiggen die zo’n 2469  meter hoog is. 
Het wordt geen wedstrijd, maar je mag niet bang zijn van een beetje afzien. Iedere inspanning wordt beloond met fantastische ervaringen. Zo is picknicken op de top van de Preikestolen, een enorme rots van 600m, een bijzondere traktatie. En al die prachtige watervallen onderweg laten een onvergetelijke indruk na. 

Een uitstapje naar de bewoonde wereld

We verblijven geen 3 weken in Noorwegen zonder enkele boeiende steden te bezoeken. Zo wisselen we de desolate natuur af met het museumeiland in Oslo en de vismarkt in Bergen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vertrek naar het hoge noorden

We laden de minibus vol met de rugzakken, het kampeermateriaal en de nodige levensmiddelen en vertrekken vroeg in de ochtend. In Hirtshals, aan de Deense kust, brengen we onze eerste nacht door. 

dag
02

wild slapen

De ochtendstond heeft goud in de mond! Zeker als we een energieke ochtendwandeling op het strand kunnen maken. Dan brengt de ferry ons richting Kristiansand. Na ongeveer 4 uur rijst de prachtige Noorse kust voor ons op. 

Via Kristiansand rijden we naar Lauvik en we zorgen voor een eerste sfeervol kampvuur aan een van de talrijke Noorse meren. nemen een koele duik in een van de talrijke Noorse meren. Deze dag sluiten we af met het zoeken van een leuke plek om te wildkamperen. 

dag
03

op het preekgestoelte

Via een overzet komen we bij de Lysefjord. Boknafjord. Hier staat de Preikestolen, een 600 m hoge rots. De beklimming naar de top duurt ongeveer 4 uur en je wordt beloond met een van de mooiste panorama’s van Noorwegen. Het is de ideale plek voor een picknick, mét uitzicht over de hele fjord. Onderweg komen we twee kleine meren tegen. Wie zich aan een frisse plons wil wagen, kan dat zeker doen. 

In de late namiddag rijden we door naar de zuidkant van het Nationaal Park Hardangervidda. 

dag
04
06

de eerste trekking

Vandaag begint onze 3-daagse trekking in het Nationaal Park Hardangervidda. Alleen het hoogstnoodzakelijke mag mee in de rugzak. De rest laten we achter in de minibus. De tocht leidt ons langs rotsige paden, besneeuwde velden, watervalletjes en prachtige uitzichten. Misschien komen we wel een berglemming, een eland of een rendier tegen. Op ander menselijk gezelschap moeten we niet rekenen. Maar de rust en de sereniteit die je hier ervaart, is onovertroffen. We vinden hier genoeg perfecte plekjes om onze tent op te stellen.

De met sneeuw bedekte landschappen van de Hardangervidda, het grootste bergplateau van Europa, blijven ons fascineren. 

dag
07
08

opgelet…glad ijs!

We maken een gletsjertocht in het Nationaal Park Folgefonna. Tijdens deze wandeling stappen we over, door en langs ijsspleten. We ontdekken watervalletjes in het ijs. Natuurlijk gebeurt alles onder de deskundige begeleiding van een gids en beschikken we over aangepast materiaal. 

De dag daarna gunnen we onze spieren rust. We genieten van de omgeving. Later op de avond zoeken we onze camping op.

dag
09
10

Bergen

We rijden met de minibus naar Bergen. Daar aangekomen kunnen we een bezoek brengen aan de vismarkt, waar we ons avondmaal inslaan. We bekijken de Bryggen-kade die op de UNESCO werelderfgoedlijst prijkt. Daarna zijn er vele opties: een bezoek aan het Hanzemuseum, de Mariakerk, of het Edvard Grieg huis. We overnachten in Bergen. 

De volgende morgen nemen we de funicular – een trein die door een kabel naar boven wordt getrokken- naar één van de zeven bergen die de stad Bergen omringt. Dankzij dit transportmiddel hebben we een fenomenaal uitzicht vanop de berg Floyen. De afdaling doen we stapvoets.

dag
11
12

omringd door de fjorden

’s Morgens vertrekken we richting Aurland. Overal om je heen zie je kleine en grote watervallen: een unieke ervaring! In de namiddag maken we een kajaktocht in de omgeving van het Naeroyfjord. 

De volgende dag maken we ons op voor een stevige dagtocht.  Langsheen het mooiste deel van de Aurlandsdalen trek worden we ongetwijfeld de hele dag betoverd door de onmetelijke natuurpracht van de fjorden. Optioneel kunnen we ook een stukje downhill mountainbiken. 

We rijden verder via bergpassen en hoogvlakten en zien we de hoge bergen van Jotunheimen, ‘het Huis van de Reuzen’ steeds dichterbij komen.

dag
13

in de hoogste regionen

In Jotunheimen vinden we de hoogste bergen van Noorwegen. Vandaag gaan we de uitdaging aan om naar de hoogste bergtop van Noord-Europa te stijgen: Galdhøpiggen (2469 m). Dit wordt onze grootste beproeving tijdens de reis. Langs moeilijke rotspaden en met sneeuw bedekte velden bereiken we de top. Onze inspanning loont de moeite, want we krijgen een fraai uitzicht over de besneeuwde bergtoppen van het Jotunheimen Nationaal Park. 

dag
14

stilte voor de storm

Eerst maken we een tussenstop in Lom, met z’n prachtige staafkerk en gezellige terrasjes. Daarna zoeken we een plaats om te overnachten.

dag
15

Nationaal Park Dovrefjell

Vandaag brengen we door in het Nationaal Park Dovrefjell. In dit Nationaal Park leven de enige wilde muskusossen van Europa. We maken er een wandeling waarbij de kans groot is om een muskusos te spotten. 

dag
16
17

de tweede trekking

Dag 1 tweedaagse: Gjendesheim - Memurubu

We zwerven nu al een tijdje rond in het boeiende Jotunheimen en we hebben het ‘huis der Reuzen’ nog niet verkend. Dat wordt de eerste activiteit van de dag. 

In de vroeger ochtend nemen we de boot naar Gjendebu. We maken een tocht van zes uur en klimmen naar enkele bergmeren, genieten van de fauna en besneeuwde bergtoppen en dalen terug naar het dieper gelegen meer. Onderweg kunnen we zomaar een van de kuddes rendieren tegenkomen. Echte waaghalzen en ijsberen kunnen plonzen in de Gjende!

We stappen op de graat van de Bessegen van Gjendesheim naar Memurubu, een tocht van 13 km langs een dieper gelegen meer, waarin we ’s avonds kunnen zwemmen. We overnachten in een “hytte”, een gezellige, typisch Noorse blokhut. 

Dag 2 tweedaagse: Memurubu - Gjendebu

’s Anderendaags maken we een tocht van een zestal uur. We klimmen naar enkele bergmeren en gaan via de Storadalen naar Gjendebu. In de late namiddag keren we met de boot terug naar ons vertrekpunt: Gjendesheim. 

We rijden nog een stukje door via Jotunheimwegen, de toegangspoort tot het Nationaal Park Dovrefjell. Rondane. We zoeken een wildkampeerplaats in de bossen rond Rondane en maken een gezellig, warm kampvuur. 

dag
18
19

Oslo, here we come!

We kunnen - en willen - er niet om heen: de Noorse hoofdstad Oslo. De ligging is schitterend: de brede Oslofjord heeft vele uitlopers tot diep in de stad. Vanaf het centrum is het maar een paar minuten lopen naar de haven en de bossen zijn altijd dichtbij. Tegen de glooiende heuvels stijgen de straten tot 400 meter hoogte. Deze stad maakt vast en zeker een goede indruk!

Een greep uit het Oslo-aanbod: het Fram-museum, dat de 3 Noorse Zuidpoolexpedities belicht, en het Kontiki-museum. Als je geïnteresseerd bent in cultuurgeschiedenis, is het openluchtmuseum Folkemuseet een aanrader. Het Vikingmuseum stelt 's werelds best bewaarde Vikingschepen tentoon. In het Vigelandpark maken we kennis met het werk van de gelijknamige Noorse beeldhouwer. 
Of genieten we met z'n allen van een typische Scandinavische ervaring: een sauna? 

Je merkt het, voor elk wat wils…

dag
20
21

terugreis via Denemarken

Via de Øresundbrug rijden we naar Denemarken waar we nog een korte tussenstop houden. Tenslotte nemen we de ferry van Denemarken naar Duitsland en keren we terug naar België. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus en openbaar vervoer
 • overtocht Hirsthals-Kristiansand
 • tolweg Øresundbrug
 • overtocht Rødby-Puttgarden
 • andere ferry’s in Noorwegen
 • boot in Jotunheimen
 • alle overnachtingen (camping, berghut, vrije natuur)
 • gebruik kampeermateriaal
 • gletsjertocht (inclusief materiaal en begeleiding)
 • huur kajak (halve dag)
 • funicular Bergen
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 600
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad
 • wandelingen variërend van 5-8 u., 2-daagse en 3-daagse trekking waarbij je zelf je rugzak moet dragen
 • kamperen in de vrije natuur
Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden