Normandië, een verrukkelijk stukje buitenland dicht bij huis: de ideale bestemming als je er enkele dagen tussenuit wil. We rijden met de minibus naar deze bekende streek in Noord-Frankrijk. Onderweg maken we een tussenstop bij de kliffen van Etretat. Op de terugtocht staat een bezoek aan het gezellige vissershavenstadje Honfleur op het programma. Slapen doen we in een rustiek, prachtig vakantiehuis, gelegen in het groen maar toch perfect als uitvalsbasis, zodat de autoritten kort zijn.

Het museum voor de vrede

De geallieerde troepen vertrokken in de nacht van 5 op 6 juni 1944 vanuit Normandië om Europa te bevrijden. Jaarlijks wordt D-day hier  herdacht. Een deel van dat oorlogsverleden herbeleven we in Arromanches. Het museum ‘Le Mémorial’ in Caen documenteert deze geschiedenis op een levendige manier.

Middeleeuwse cultuur

Het middeleeuwse centrum van Bayeux herbergt een prachtig stuk werelderfgoed. We bewonderen er het 70 meter lange wandtapijt van Bayeux en herbeleven de gloriedagen van Willem de Veroveraar.

Een appeltje voor de dorst

We hebben niet alleen oog voor het verleden, maar ook voor de prachtige omgeving. Met de fiets verkennen we deze groene streek langs pittoreske dorpjes. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan een ciderbrouwerij. Tussendoor is het genieten als god in Frankrijk met wijn, cider of calvados en een portie ‘fruits de mer’. Ook de typische kazen uit de streek, zoals de camembert, genieten wereldfaam.

Na 4 dagen is onze korte vakantie voorbij. Langs de Côte Fleurie snuiven we voor de laatste keer de zeelucht op en dan rijden we terug naar België.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

langs de kliffen van Etretat

Vroeg in de ochtend spreken we af om richting Normandië te rijden. Onderweg pauzeren we in Etretat, aan de kust. De zee heeft er hoge openingen geslagen in de zachte krijtrotsen. Een indrukwekkend staaltje van geologie!

Onze magen zijn gevuld, we hebben de benen kunnen strekken en een frisse neus kunnen halen ... tijd om onze weg verder te zetten. Via de indrukwekkende 'Pont de Normandie' steken we de monding van de Seine over. Vervolgens komen we aan in Caen.

Caen is het centrum van Basse-Normandië en de hoofdstad van het departement Calvados. Deze stad geniet niet zo’n grote bekendheid, maar er zijn heel wat bezienswaardigheden. Na de oorlog moest Caen heropgebouwd worden, want driekwart van de stad was vernield. Gelukkig bleven het kasteel en de abdij van Willem de Veroveraar ongedeerd.

We verkennen de buurt en genieten van een gezellige avond. In ons gezellige gîte rusten we uit van deze lange dag.

dag
02

een museum voor de vrede

Heerlijk ontwaken en genieten van een rijkelijk ontbijt. We zijn klaar voor een dag vol belevenissen! 

Vandaag bezoeken we Le Mémorial in Caen, met als ondertitel: 'een museum voor de vrede'.
Als je meer wil weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de periode erna, dan moet je naar hier komen. Het is een goede voorbereiding op ons bezoek aan de invasiestranden deze middag.

Dan is het tijd voor de realiteit. In de nacht van 5 op 6 juni 1944 vond in Arromanches een grootscheepse landingsoperatie plaats. Engelse, Canadese, Amerikaanse en Franse troepen wilden van hieruit Europa bevrijden van de Duitse bezetter. De operatie kreeg de codenaam Overlord.

Bij gebrek aan grote havens in de buurt werden kunstmatige havens aangelegd. In Arromanches zijn overblijfselen van 'Port Winston' te zien. Zowel op het strand als in de zee kan je nog verschillende pontons zien.

Na Arromanches bezoeken we Omaha en Utah. Velen kennen deze stranden uit de geschiedenisboeken. We maken een wandeltocht langs een van de uitgestippelde 'invasieroutes' die ons erheen leidt. Onderweg zien we onder meer het militair kerkhof.

’s Avonds maken we het gezellig in onze gîte en spelen we nog een spel petanque. 

dag
03

Middeleeuwse cultuur

Hopelijk is de zon van de partij! We wandelen door het prachtig bewaard gebleven Middeleeuwse centrum van Bayeux. We bewonderen het 70 meter lange wandtapijt van Bayeux en herbeleven de gloriedagen van Willem de Veroveraar.

In de namiddag verkennen we het Normandische heuvelachtige landschap vanop de fiets. Normandië is de streek van de cider. Liefhebbers kunnen optioneel een ciderbrouwerij bezoeken. Daar kan een boer ons meer vertellen over het hele proces, van appel tot cider. ’ s Avonds klinken we met een cider, pommeau of een alcoholvrije apéro op onze laatste avond samen. Santé!  

dag
04

Terug langs de kust

Voorbij de ‘Pont de Normandie’, aan de monding van de Seine, ligt het lieftallige Honfleur. Deze knusse havenstad heeft vele kronkelende straatjes. We zien er gezellige terrassen, typische Normandische huizen en leuke visrestaurants. De Eglise St. Cathérine is het centrale gebouw op de oude markt.  

Langs de Côte Fleurie snuiven we voor de laatste keer de zeelucht op. Uitgerust, opgeladen en ontspannen rijden we België terug binnen. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • wegentaksen, brandstof
 • alle overnachtingen (gîte) + opkuis gîte + toeristentaks
 • huur fiets (1/2d)
 • toegang Le Mémorial
 • toegang museum tapijt van Bayeux
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 140
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen en 1/2 dag fietsen door heuvelachtig landschap

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden