Met meer inwoners dan Europa, 1000 talen en dialecten, 35 deelstaten en territoria, tropische gebieden, hooggebergte, woestijn en zelfs koraaleilanden is India duidelijk een land met een enorme variatie. Wij kiezen voor Rajasthan, gecombineerd met de befaamde ‘gouden driehoek’.

Pushkar, de toegangspoort tot Rajasthan

Dit betekent wegdromen in de meest romantische stad van India, uitkijken over de woestijn vanop majestueuze forten en verblind worden door de ‘Gouden Stad’. We trekken 2 dagen door de Thar-woestijn op een dromedaris. Dé manier om de woestijn te leren kennen. 

De ‘gouden driehoek’

Jaipur, de ‘Roze Stad’, is de start van de ‘gouden driehoek’. De kers op de taart is de stop in Agra, met de wereldbefaamde Taj Mahal. We ronden af in Delhi. 

Leven zoals de Indiërs doen

Deze reis is een totaalervaring met respect voor de lokale gewoontes en standaarden. Dat betekent dat we ons verplaatsen met het openbaar vervoer: trein, bus, fiets, riksja, taxi en te voet. We slapen in plaatselijke hotelletjes, met lokaal comfort. Vergeet die bruine boterham met kaas, we genieten van het pikante, heerlijke Indiase voedsel. Het komt allemaal aan bod: de typische Bollywood-film, de Indiase humor, een yogasessie,...

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Naar een andere tijdzone

Vanuit Zaventem vliegen we naar Delhi. 

dag
02

het hectische Delhi

Delhi, de hoofdstad van India, is de drukste plek om onze reis te beginnen. Het lijkt wel alsof de ene helft van India een taxi heeft – en wil dat we die gebruiken – en de andere helft onze rugzakken wil dragen tegen betaling! Geen paniek, dit hoort erbij. Als het een geruststelling mag zijn: het is niet overal zo in India. 

We zoeken een leuke hostel op waar we kunnen uitrusten van de lange reis.

dag
03

nacht op het spoor

Eens we uitgerust zijn, gaan we Delhi verder verkennen.

Het bezoek aan New en Old Delhi confronteert ons met de verschrikkelijke contrasten in India. De flamboyante rijkdom, de schrijnende armoede, bedelaars, halfnaakte kinderen, kleurrijke, bewierookte tempeltjes, heilige koeien in de straten, ... beelden en sferen die niemand onberoerd laten. 

‘s Avonds laten deze hectische metropool achter ons en kiezen voor het meest ontspannende transportmiddel: de Indiase trein. We nemen een nachttrein naar Ajmer, goed voor 6 tot 7 uur ‘altijd een beetje reizen’. 

dag
04

via Ajmer

Ajmer, centraal gelegen in Rajasthan, is een middelgrote stad. Het is een belangrijk pelgrimsoord voor moslims, die vooral toestromen tijdens de ramadan. Ajmer heeft enkele prachtvoorbeelden uit de vroeg-islamitische architectuur. Ook uit het koloniale tijdperk zijn nog een paar gebouwen bewaard gebleven.

Vanuit Ajmer nemen we de bus of een taxi naar Pushkar, zo’n 11 km verder, dus een half uurtje rijden. Het is hier een pak rustiger dan in Ajmer. Dit wordt onze eerste stopplaats.

dag
05

het heilige Pushkar

Pushkar is een kleine stad, maar zeg dat niet luidop tegen devote hindoes! Zij beschouwen Pushkar als een heilige plaats en je ziet hier dan ook veel saddhu’s rondlopen. Je ziet hen vooral in de buurt van een tempel en in Pushkar zijn wel 400 tempels. Dat is ongeveer 1 voor elke 20 inwoners! 

dag
06

er hangt romantiek in de lucht

Vandaag staan we iets vroeger op om de Saraswati Temple te bekijken. Wat er zo speciaal aan is? Hij staat op de top van een berg waar je een ongelofelijk mooi uitzicht hebt over Pushkar en het meer. Als de moesson voldoende regen heeft gebracht, verleent dit meer extra flair aan het stadje.

Terug in het centrum hebben we tijd om wat kleurrijke foto’s te nemen. We keren terug naar Ajmer om daar de trein te nemen naar Udaipur, helemaal in het zuiden van Rajasthan. Udaipur is de meest romantische stad van de deelstaat, misschien zelfs van heel India. We zijn 8 uur onderweg.

dag
07

het Venetië van het oosten

Udaipur is een lust voor het oog. Enkele meren, de heuvels op de achtergrond en vooral de indrukwekkende paleizen passen perfect in het romantische plaatje. 

In het oude stadsgedeelte zijn er genoeg hotelletjes met dakterrassen waar we onze ogen de kost kunnen geven. We proeven van de lokale specialiteiten in een van de vele gezellige eethuisjes. 

dag
08

op naar Ranakpur

We laten de keuze open hoe we onze voormiddag invullen: met een ayurvedische massage, een bezoek aan de Jagdish Temple of aan Fateh Sagar Lake.

Na de middag reizen we door naar Ranakpur, welbekend om zijn spectaculaire Jain tempels.

dag
09

de witte tempel

In de voormiddag maken we een wandeling. We komen herders tegen met hun kuddes, we zien waterbuffels en krokodillen in het meer.

De Jain tempels bewaren we voor de namiddag. Ze liggen wat afgelegen in een groene vallei. 1444 witte marmeren gebeeldhouwde pilaren ondersteunen de tempels met een oppervlakte van 3951 m². Hier kom je ogen tekort!

Daarna reizen we verder naar Jodhpur. In deze oude, volledig ommuurde stad is het heerlijk rondwandelen in de vele straatjes, steegjes en op kleine marktpleinen. De ‘Blauwe Stad’ heeft veel te bieden, maar velen vereenzelvigen haar met Mehrangarh, het Majestic Fort. Zoals de naam prijsgeeft, is het een majestueus fort, dat van op een heuveltop uitzicht biedt over de hele stad. Binnen de muren zijn enkele tempels, een museum en een aantal gastverblijven gehuisvest. We nemen de tijd om het Mehrangarh fort te gaan bekijken. Een must-see en volgens de reisgidsen één van de mooiste forten in India.

dag
10
11

de blauwe stad

Jodhpur is en blijft onze uitvalsbasis. We gaan fietsen in de blauwe stad maar ook een kookworkshop staat op het programma.

dag
12

de gouden stad

We trekken verder westwaarts. Terwijl Jodhpur nog balanceerde op de grens van woestijn en semi-aride vlakte is er bij Jaisalmer geen twijfel mogelijk. Hier betreden we de Thar-woestijn, die begint in India en doorloopt tot in Pakistan. Deze woestijnstad wordt ook wel de ‘Gouden Stad’ genoemd, vanwege de gloed die de hevige zonnestralen de stenen omwallingen geven. 

We zien Jaisalmer al van ver. Na 5 uur op de bus rijst een soort gigantisch zandkasteel op: Jaisalmer Fort. Bijzonder is wel dat dit nog altijd bewoond wordt door duizenden mensen! 

Verder zijn er een aantal interessante musea te bezoeken. Liefhebbers kunnen een ayurvedische massage boeken. Dit is een massage met een olie, die meer dan 20 soorten kruiden bevat. Aanhangers geloven dat dit een weldoend effect heeft op lichaam en geest.  

dag
13

naar Bikaner

Vanuit Jaisalmer reizen we verder naar Bikaner, een uitstekende plek om een woestijntocht te doen. 

dag
14
15

2-daagse trekking door de woestijn

We trekken 2 dagen door de uitgestrekte Thar-woestijn, gezeten op dromedarissen. We nemen voedsel, drinken, slaapgerei en matrassen mee. 

De sterrenhemel is immens. De Thar-woestijn is geen echte zandwoestijn, zoals sommige stukken van de Sahara. We komen kinderen tegen die met hun kudde geitjes op wandel zijn, de nekbelletjes rinkelen in de stilte. Af en toe zien we boeren werken op hun kleine lapje grond. Rond de waterputten is het een drukte van jewelste van mensen en dieren.

We wandelen en nemen een siësta tijdens de warmste uren. ’s Avonds stoken we een vuurtje terwijl de dromedarissen losgemaakt worden. We overnachten 1 nacht in de woestijn.

dag
16

de rattentempel of liever rondkuieren?

Voor de moedigen onder ons staat er vandaag een heel bijzondere tempel op het programma nl. de rattentempel van Karni Mata. In de tempel leven 20 000 ratten en zij worden vereerd als heiligen. De Indiërs brengen voedsel en eren hen omdat ze geloven dat de ratten gereïncarneerde familieleden zijn. De rattentempel is ongeveer 600 jaar oud en is gevestigd in een wonderschoon gebouw.

Liever niet? Dan heb je nog tijd om het zand uit je haar te wassen of wat rond te kuieren.

Daarna nemen we de nachttrein naar Jaipur.  

dag
17
18

de roze stad

Het oude stadsgedeelte van Jaipur – de zogenaamde ‘Roze stad’ – heeft een pak bezienswaardigheden. Het Hawa Mahal of het ‘paleis der winden’ heeft een adembenemende façade en het City Palace Complex, een mix van Rajasthani en Mughal architectuur, moeten we zeker bezoeken. Ook het Jantar Mantar, een astronomisch observatorium, gebouwd onder leiding van de stichter van de stad, is absoluut de moeite waard. 

En dan hebben we het nu nog niet over de bekoringen van de nieuwe stad …

Als we het hectische verkeer durven trotseren, springen we op onze fiets. Anders nemen we een taxi naar het Amber Fort, op 11 km ten noorden van Jaipur. Een half uurtje stappen daarvandaan ligt Jaigarh. Het imposante bouwwerk werd gebouwd door Jai Singh, de stichter en naamgever van Jaipur. 

Nadien keren we terug naar de stad voor een avondvullend programma. Wat dacht je van een Bollywood-film? Amusement verzekerd, niet in het minst door het publiek zelf! 

We verlaten Rajasthan en reizen door naar Agra.

dag
19

een van de mooiste gebouwen ter wereld

Het absolute hoogtepunt van Uttar Pradesh en een van de grote iconen van India staat in Agra: de Taj Mahal. Hierover is al veel inkt gevloeid, tijd om het te bekijken nu! Daarna bezoeken  we met  de liefhebbers het fort van Agra.

dag
20

Fatehpur Sikri

Volgende halte: Fatehpur Sikri. In de 16e eeuw was dit de hoofdstad van het grootse Mughal-rijk. Vandaag is dit een verlaten stad met enkele mooie, al dan niet gerestaureerde gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de grote Dargah-moskee, waarvan gezegd wordt dat het een kopie is van de moskee in Mekka.

dag
21

Old Delhi

Na 3 weken op Indiase bodem wordt het hoog tijd om Delhi te verkennen. Deze stad kan aanvankelijk hectisch lijken – dat is het ook –, maar bezit heel veel charme. 

Het oude stadsgedeelte, Old Delhi, is eigenlijk de 17e-eeuwse stad Shahjahanabad. Het is ommuurd, met stadspoorten, bazaars, kleine straatjes en horden mensen. Blikvangers zijn het gigantische Red Fort, ook wel Lal Qila genoemd, de Jama Masjid, de grootste moskee van India en de Chandni Chowk straat met zijn gezellige winkels. 

dag
22

New Delhi en Tughlaqabad

New Delhi is het tegenovergestelde: een aangelegde stad met brede lanen, parken en fonteinen. Naast het flaneren op de grote boulevards is een bezoek aan de Jantar Mantar zeker aan de orde. Dit complex van zalmkleurige gebouwen werd ook opgetrokken door de stichter van Jaipur. We bezoeken het Qutb Minar complex, een Afghaans meesterwerk en een symbool van de islamintrede in India. 

Tughlaqabad – de ‘derde’ stad van Delhi – is een ommuurde stad met fort dat 15 km van Old Delhi verwijderd ligt. We bezoeken er enkele indrukwekkende musea en de Bahai tempel, die stamt uit 1986 en de vorm van een lotusbloem heeft. 

We mogen het Tibet House, dat vertelt over het Tibet van voor de Chinese inval, en het National Museum niet overslaan. Wist je trouwens dat de Dalai Lama, de geestelijke leider van de Tibetanen, in het noorden van India woont? 

dag
23

terug naar België

Aankomst in Brussel

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Delhi (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, 1 nacht in de woestijn)
 • transport ter plaatse
 • 2-daagse woestijntocht (op basis van vol pension)
 • yogasessie in Pushkar
 • toegang Dharohar dansshow
 • toegang Mehrangarh in Jodhpur
 • begeleide fietstocht in Jodhpur
 • kookworkshop in Jodhpur (incl. eten)
 • gids + toegang Taj Mahal
 • toegang Red Fort in Delhi
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • visum (zelf online aan te vragen - Je krijgt hiervoor alle nodige info van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.)
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 450
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

korte (stads)wandelingen en fietstochten, 2-daagse woestijntocht; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 71 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
 • visum verplicht (zelf online aan te vragen - Je krijgt hiervoor alle nodige info van je reisbegeleider tijdens de vertrekvergadering.)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden