Praag, de stad met honderd torenspitsen, wordt een van de schatten van Europa genoemd. Het mag gerust tot de mooiste steden ter wereld gerekend worden. De magische sfeer van deze stad oefent een grote aantrekkingskracht uit op romantische zielen.

Magische aantrekkingskracht

De ligging van de stad aan de heldere, brede rivier de Moldau is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor vele musici, dichters, schilders, fotografen en andere kunstenaars.

Praag is een stad om te wandelen, een paradijs voor slenteraars, een plek waar achter elke hoek een nieuwe verrassing wacht. Verdwalen in de straten en steegjes is een must.

Bruggen en kastelen

Daarnaast mogen we ook de vele pareltjes van Praag absoluut niet missen. Een wandeling over de Karelsbrug, de voormalige joodse wijk Josefov en het beklimmen van de burchtheuvel met zijn ‘sprookjeskasteel’ laten we zeker niet aan ons voorbijgaan.

Vanuit Praag trekken we een dag naar Theresiënstadt. Daar bezoeken we de vesting en het herdenkingsmonument waar de herinnering aan de slachtoffers van het naziregime in leven wordt gehouden. Ook een daguitstap naar kasteel Karlštejn staat op het programma.

Bruisend stadsleven

’s Avonds is er vanalles te beleven. Of we nu kiezen voor frivool of cultureel, Praag heeft het allemaal: van discotheek tot opera, van cabaret tot toneel. En nergens in de stad ontbreekt het aan gezellige cafeetjes en restaurants.

Met onze groep verkennen we deze stad op een ontspannen manier, met de nodige tussenstops en tijd om rond te snuisteren.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

onderweg

Vanuit Brussel vertrekken we in de vroege ochtend met de trein richting Praag. We zullen een hele dag onderweg zijn, voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen, een spelletje te spelen of een goed boek te lezen. 

Tegen de avond komen we aan op onze bestemming en installeren we ons in een jeugdherberg.

dag
02

Praagse iconen

Van op de top van de Kruittoren zoeken we in de chaotische dakenzee ons volgende doel: Josefov. Deze wijk was eeuwenlang een getto waarin de joodse bevolking verplicht werd te wonen. We bezoeken er de synagogen en de oude begraafplaats.

dag
03

de oude stad en het Montmartre van Praag

’s Morgens worden we opgewacht door onze lokale gids die met ons richting Staré Mesto, de oude stad, trekt. We zien de beroemde Karelsbrug en het stadhuis met het astronomisch uurwerk, één van de markante uithangborden van de stad. Een fascinerend meesterwerk waar we uren naar zouden kunnen staren. Volgens de overlevering werd de maker ervan blind gemaakt, opdat hij nooit een gelijkaardig kunstwerk voor een andere stad zou maken. 

Daarna bezoeken we een park in de Mala Strana en stappen langs de wijngaarden naar de Praagse burcht op de burchtheuvel Hradcany. Dit is het Montmartre van Praag: een mengelmoes van geschiedenis, wetenschap en kunstenaars. Van op de burcht hebben we een adembenemend panorama en met een beetje geluk kunnen we er ook de wissel van de wacht meemaken. 

Als afsluiter bezoeken  we het Strahovklooster met z’n prachtige bibliotheek. 

dag
04

een droef verleden

We verlaten Praag en nemen de bus naar Terezin (Theresiënstadt). Daar wordt de nagedachtenis aan de vele slachtoffers van het naziregime in ere gehouden. We bezoeken de kleine vesting met het herdenkingsmonument. Vele gevangenen, die ooit in Terezin verbleven, werden uitgeroeid in kampen. Uit al die kampen is een beetje aarde verzameld, die bewaard wordt op dit herdenkingsmonument. 

Het museum beschrijft aangrijpend het dagelijkse leven in die donkere periode.

dag
05

de nieuwe stad

In Nové Mesto, de nieuwe stad, kuieren we rond tussen gebouwen met uiteenlopende architecturale stijlen. We zien overdadige barok bij paleizen en kerken, de ‘secessiestijl’ of Praagse art nouveau en het functionalisme uit het begin van deze eeuw.  

In de namiddag is het tijd voor een vrij moment. Waar heb jij zin in? Op jacht gaan voor leuke souvenirs, Kafka lezen in een Praags café, terugkeren naar je lievelingsplekje of het museum bezoeken dat je altijd al wilde zien? 

dag
06

kasteel Karlštejn

Vandaag vluchten we even weg van de stadsdrukte en gaan we op uitstap naar het beroemde kasteel Karlštejn. We laten ons begeleiden door een gids die de omgeving rond het kasteel kent zoals zijn broekzak, omdat zijn familie in het nabijgelegen stadje woont. We worden meegenomen voor een wandeling van ongeveer 9 km door de bossen. Als kers op de taart bezoeken we het kasteel en genieten we van het mooie uitzicht.

dag
07

afscheid

Jammer genoeg hoog tijd om afscheid te nemen van deze gouden stad. Tijdens een dagje treinen genieten we na van deze prachtige citytrip. ’s Avonds komen we aan in Brussel. 

Leeftijd
18 tot 24 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • trein Brussel-Praag (h/t)
 • alle overnachtingen (hostel)
 • dagexcursie Theresiënstadt (transport, toegang en gids)
 • uitstap kasteel Karlštejn
 • gegidste wandeling in historische binnenstad
 • transport ter plaatse
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen en natuurwandeling van +/- 9 km

Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden