Een bezoek aan New York blijft je bij voor de rest van je leven! De stad is energiek, bruist van het leven, en elke wijk heeft z'n eigen karakter. We nemen onze tijd om deze metropool écht te leren kennen.
Smeltkroes van culturen
New York is een netwerk van wijken, elk met een uitgesproken eigen sfeer. Mensen uit de hele wereld leven er samen, etnische groepen die hun traditionele leefwijze in ere houden. De stad telt 5 districten: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens en Staten Island. Samen vormen ze Greater New York. We bezoeken elk district.
Net zoals in de film
Meteen voelt de stad vertrouwd aan. Torenhoge wolkenkrabbers, drukke kruispunten en de onophoudelijke stroom van gele taxi’s roepen beelden op uit tv-series en films. We herkennen straatnamen als Fifth Avenue, Broadway, Madison Square, China Town, SoHo en Wall Street. Iconen zoals het Vrijheidsbeeld, Times Square, Brooklyn Bridge en Central Park kennen we ook van op het witte doek.
Valt er iets te beleven?
Dit moet het understatement van het jaar zijn! In New York City zijn musea van wereldniveau. Sport- en natuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken. Je kan wedstrijden bekijken of uitrusten in een van de groene parken. Kooplustigen kunnen terecht in hét shopping-walhalla!
We overnachten in een hostel. De stad ontdekken we te voet, soms kiezen we voor de bus of metro.
Jonger dan 21 jaar?
Denk er aan dat je ’s avonds écht niet toegelaten wordt in de bars. Daarom is het beter om vanaf die leeftijd pas mee te gaan.
Mijn eerste ervaring met Kriskras smaakt naar heel veel meer, dus volgend jaar zien jullie mij zeker terug op een andere reis!
Vóór de reis: vertrekvergadering
Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.
Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.
terug in de tijd
We vliegen van Zaventem naar New York, waar het 6 uur vroeger is dan in België. Eventjes nemen we de tijd om uit te rusten, maar ‘time is money’ in deze bruisende stad. We gaan dan ook meteen naar Times Square zodat we voeling krijgen met deze grootstad.
de museumroute
Vandaag verkennen we Uptown Manhattan. Dit stadsgedeelte wordt gedomineerd door het uitgestrekte Central Park. Deze achtertuin van de stad is een groene oase van 340 hectare.
‘The Museum Mile’, een fikse wandeling langs Fifth Avenue, leidt ons naar enkele van de beste musea. We brengen een bezoek aan het Guggenheim Museum, waarvan de architectuur haast even boeiend is als de moderne kunst die er wordt tentoongesteld.
Op Broadway (de langste laan in Manhattan) passeren we het Lincoln Center for Performing Arts, dat begin jaren 60 werd gebouwd. Het bestaat uit 6 gebouwen, waaronder het Metropolitan Opera House, de Avery Fisher Hall en het New York State Theater.
let’s go downtown
Na Uptown, staat Downtown Manhattan op het programma. Dit is het meest zuidelijke en oudste deel van dit district.
Vroeg uit de veren om de toeristenstroom voor te zijn, met de ferry bezoeken we het Vrijheidsbeeld op Liberty Island en het migrantenmuseum op Ellis Island.
Vanuit Battery Park wandelen we verder langs de Hudson River, met mooie uitzichten over de haven van New York.
Vandaag zien we ook o.a. het World Financial Center met de Wintertuin, een verbazingwekkend glazen atrium met peperdure winkels en een klein palmbos. Dit ligt vlak naast de site van het World Trade Center. Hier komen we later nog terug want er is wel heel wat te zien.
We wandelen door naar Wall street! De straten zijn hier helemaal anders dan uptown, meer een wirwar van straatjes. Dit is dan ook het oudse deel van de stad waar vroeger ook echt een muur stond.
verder in Midtown Manhattan
Onze dagtocht start op Times Square, het fonkelende met neon verlichte hart van Manhattan. We beginnen met een bezoek aan het grootste particuliere zaken- en amusementscomplex ter wereld. Daarna wandelen we langs Bryant Park naar de New York library. De twee beroemde leeuwen begroeten ons voor we dit prachtige gebouw even binnengaan. We bewonderen enkele leeszalen waar enkel naslagwerken beschikbaar zijn, je kunt in deze grote bibliotheek dus niet zomaar een boek uitlenen.
Hierna stoppen we aan het prachtige Grand Central Station.
Tenslotte wandelen we langs het beroemde Fifth Avenue, daar volgt het Rockefeller Center, een absoluut hoogtepunt van de art deco. Aan de overkant is Saks Fifth Avenue, een van de beste warenhuizen in de stad.
Ook de Donald Trump Tower, waar alles te duur is voor gewone stervelingen, staat in dit stadsgedeelte. Neem een kijkje bij onder meer Tiffany and Co, Giorgio Armani, Louis Vuitton, Hermès, Chanel en Van Cleef & Arpel.
Carnegie Hall is een wereldberoemde concertzaal waar de beste musici van de wereld speelden.
Voor of na de invallende duisternis mag een bezoek aan het Empire State Building niet ontbreken: we stijgen naar de 86e verdieping waar we een magnifiek uitzicht over de stad krijgen.
9/11 Memorial en museum en verder downtown
Vandaag gaan we terug downtown, want wat gebeurde op 9/11 heeft uiteraard wel een sterke indruk nagelaten op het hele land en vooral New York en het is de moeite om hier wat tijd voor te nemen.
We bezoeken onder andere het 9/11 memorial, 2 gigantische watervalputten met de namen van alle slachtoffers van 9/11. Hierrond is al een groot deel van de nieuwe World Trade torens opnieuw gebouwd, waaronder het erg indrukwekkende en sinds kort bezoekbare One World Trade Center.
Een van de eerste zaken die op de World Trade Center site herbouwd werd na de aanvallen, was de metro hub. Wie het station van Luik al ooit zag zal makkelijk zien dat dit door dezelfde architect ontworpen werd, Santiago Calatrava.
Ook vlakbij ligt Saint Paul's Chapel, een klein kerkje dat als bij wonder al voor de tweede maal gespaard werd van een grote ramp, en nu een herdenkingspost is voor de vrijwilligers en brandweermannen die na 9/11 hielpen.
Tenslotte nemen we onze tijd voor het recente 9/11 museum.
De rest van de dag hebben we nog zoveel wijken te verkennen, waar gaan we nog heen vandaag? China Town, Little Italy, SoHo en Greenwich Village kunnen nog opgenomen worden in onze mooie volle agenda.
een dagje vrij
Vandaag ben je helemaal vrij. Wat kies je: gewoon rondslenteren of nog enkele musea bezoeken? Of toch liever op koopjesjacht?
Brooklyn
Brooklyn is met 2,2 miljoen inwoners een enorme stad op zich. Er zijn prachtige wijken met een verbluffende architectuur. De sfeer die er hangt, valt niet onder een noemer te vatten.
De weg ernaar toe, via de beruchte Brooklyn Bridge, is een toeristische trekpleister: deze mogen we zeker niet missen. Er is een voetgangersbrug die boven de autoweg loopt, met een prachtig uitzicht over de stad.
Brooklyn Heights is, door zijn aparte architectuur, een van de mooiste woonwijken.
Eventueel brengen we een bezoek aan het Brooklyn Museum of Art, beroemd om zijn prachtige kunstcollecties.
Voor de liefhebbers is er ook de Botanische Tuin van Brooklyn. Deze telt meer dan 13 000 plantensoorten. Er zijn de Japanse Tuinen met een unieke bonsaicollectie, de Geurentuin, de Shakespearetuin en het Tropische Huis en de Woestijnplanten.
Midtown
Vandaag verkennen we Midtown verder met een ander symbool van New York: de Chrysler Building, herkenbaar aan de grote stalen pijl van 30 meter hoog. Velen vinden de Chrysler Building de mooiste wolkenkrabber van New York. We gaan dit gebouw dat een hoogtepunt is van de art-deco stijl van dichtbij bekijken. Ook andere prachtige gebouwen in de omgeving gaan we verder verkennen.
We genieten van een prachtig zicht op de skyline en iconische bruggen via de kabelbaan bekend van verschillende films (oa spiderman). Hierna wandelen we verder langs de East River en zien we het welbekende silhouet oprijzen van het gebouw van de Verenigde Naties, enkel toegankelijk in het gezelschap van een gids (optioneel). In de hal hangt de gouden bol, de pendel van Foucault, die altijd in dezelfde richting draait. Vele beroemde architecten werkten mee aan de totstandkoming van dit gebouw. Een heleboel landen hebben onder de vorm van een kunstschenking de realisatie financieel gesteund.
halleluja!
Waar gaat een mens op een zondag in New York? Naar een gospeldienst natuurlijk! Of het nu een van de baptistische kerken van Harlem wordt, ofwel de met open armen verwelkomende moderne non-denominational kerk in Brooklyn, het Tabernacle, bekijken we nog ter plaatse.
We moeten een kat een kat noemen. In Harlem zijn er problemen – waar niet? -, maar de afgelopen jaren is de buurt steeds veiliger geworden. Toch wordt het gevaarlijke, ruige imago nog steeds uitgespeeld in tv-series en films, terwijl de nadruk beter gelegd kan worden op zijn vermaarde gospelkoren en de bijzondere woonblokken.
Zelfs voor ongelovigen blijven de kleurrijke diensten een aparte, bijna spirituele ervaring. We proberen in ieder geval een dienst bij te wonen. Nadien kunnen we even de benen strekken voor een wandeling in de buurt van het Mount Morris Park, het Historische District van Harlem.
sport of natuur?
Vandaag denken we aan de sport- en natuurliefhebbers. Er zijn een aantal onvoorstelbaar grote sportstadia waar luidruchtige fans hun favoriete sporters aanmoedigen. Doe zoals elke New Yorker en koop eerst nonchalant een hotdog aan een kraampje, gevolgd door super size frisdranken en emmers snoep tijdens de wedstrijd.
We kunnen ook enkele groene oases opzoeken, in het gras luieren en naar sportende mensen kijken. De 'Highline' is hiervoor een must! Een verhoogde spoorweglijn die al sinds de jaren 80 niet meer gebruikt werd, werd omgebouwd tot een wel erg bijzonder stadspark. Moderne architectuur en wilde planten zorgen ervoor dat we een mooi zicht hebben op de New Yorkse straten van bovenaf.
the end
Het afscheid nadert … Na 10 dagen kunst en cultuur wordt het tijd om de laatste inkopen te doen. We snuiven nog een keer de energieke sfeer op van deze bruisende stad en dan is het onherroepelijk tijd om terug te keren …
- Leeftijd
- 18 tot 30 jaar
- Deelnemers
- min. 6 / max. 9
- Inbegrepen
-
- vlucht Brussel-New York (h/t)
- luchthaventaksen
- alle overnachtingen (jeugdherberg)
- openbaar vervoer ter plaatse
- City Pass (5 toegangen inbegrepen : 1.Ferry naar het Statue of Liberty & Ellis Island of Circle Line Sightseeing Cruise, 2. 9/11 Memorial & Museum of Intrepid Sea ,Air & Space Museum 3. American Museum of Natural History, 4. Top of the Rock Observation Deck of Guggenheim museum, 5. Empire State Building)
-
annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
-
Join for Water-bijdrage
-
KrisKras-begeleiding
- Niet inbegrepen
- Reisbudget
- € 750
- Verzekeringen
-
Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:
- annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
- reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
- medische kosten tijdens de reis
- bagageverzekering
- kapitaal reisongevallen
- repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be
- Activiteitsgraad
-
stadswandelingen, citytrippen is behoorlijk intensief
- Treecological
-
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 65 .
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/ - Belangrijk
- Praktisch
Annulatie
Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.
Onze voorwaarden