Het idyllische Sri Lanka bezit een ongekende biodiversiteit. Op een relatief kleine oppervlakte vind je er regen- en nevelwouden, bergtoppen en hoogvlaktes, theeplantages, rijstvelden, meren en bountywitte stranden. Drie weken lang verkennen we deze Aziatische parel in al zijn facetten.

Mooie mix

We maken jeepsafari's, trekken door de hoogvegetatie van de ‘Horton Plains’ naar ‘World’s End’ en beklimmen steile theeplantages. Onze culturele honger stillen we met een bezoek aan de prachtige koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa. Hun eeuwenoude boeddhistische tempels, stoepa’s en beelden waren goed voor een erkenning als UNESCO-Werelderfgoed.

In Kandy, het hart van Sri Lanka, bezoeken we de befaamde Tempel van de Tand van Boeddha. We beklimmen de Leeuwenrots in Sigiriya en wonen de dagelijkse rituelen bij in Kataragama, een bedevaartsoord voor moslims, boeddhisten en hindoes. Aan de kust is het zalig toeven: een perfecte plek om zachtjes uit te bollen. Op het strand kan je heerlijk ontspannen of verschillende excursies ondernemen.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

naar de parel in de Indische Oceaan

We vliegen van Brussel naar de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo.

dag
02

acclimatiseren in Negombo

Bij aankomst op de luchthaven nemen we een taxi naar Negombo, een rustig vissersdorpje ten noorden van Colombo. We trekken meteen op verkenning uit. Negombo heeft Nederlandse wortels en geniet nog altijd de reputatie een tikkeltje eigenwijs te zijn. Katholieken vormen hier de meerderheid – uitzonderlijk in Sri Lanka. Naast ons hotel kun je een duik nemen in de Indische Oceaan en bij ondergaande zon de vliegtuigstramheid uit je lijf zwemmen.

dag
03

van de vismarkt naar de stad

De dagelijkse vismarkt ‘s morgens op het strand is zeker een bezoekje waard. Alleen al de gezellige sfeer beleven is de moeite. In de lagune zie je de typische vissersbootjes van de karavas of lokale vissers.

Daarna bezoeken we Colombo. Met een tuktuk – een driewielige gemotoriseerde taxi – verplaatsen we ons door de gezellige drukte. Pettah, een wijk met talrijke oosterse bazaars, bezorgt ons een onvergetelijke ervaring. Andere bezienswaardigheden die we niet links mogen laten liggen zijn het Viharamahadevi Park, het Fort, de Jami Ul-Alfar Moskee en het Nationaal Museum.

dag
04

de zee leidt

Vandaag zijn we vooral onderweg. We vertrekken vroeg in de ochtend richting noorden. Bestemming: Anuradhapura.

dag
05

in de voetsporen van Boeddha

Is Anuradhapura de meest indrukwekkende koningsstad? Het is in elk geval nog altijd dé bedevaartsbestemming voor vele boeddhisten. Ook de Sri Lankaanse koningen regeerden van hieruit het eiland voor honderden jaren. We verkennen deze mythische plaats per fiets.

Centraal staat de ‘Sri Maha Bodhi’ of de Bodhi-boom. Volgens de overlevering bereikte Boeddha hieronder de staat van verlichting. Bovendien zou het de oudste boom ter wereld zijn. Van overal komen bedevaarders hier rituelen uitvoeren. We fietsen langs de eeuwenoude stoepa’s en tempelruïnes, verspreid in een prachtig landschap van meertjes, rijstvelden en charmante dorpjes. We houden halt aan de ruïnes van de tweeduizend jaar oude watertuinen en badhuizen.

dag
06
08

naar het noordoosten aan de zee

Op weg naar de kust, maken we een stop in Mihintale, ook een belangrijk bedevaartsoord voor boeddhisten, waar Mahinda, de eerste discipel van het boeddhisme in Sri Lanka, ooit zijn toevlucht zocht. 1840 treden leiden ons naar de top van de heuvel, waar je een fantastisch zicht op Anuradhapura hebt.

Via Trincomalee reizen we naar de prachtige kust van Noordoost Sri Lanka. We genieten van de prachtige witte stranden en de blauwe zee. Na een eerste brok cultuur doet deze rust ongelooflijk deugd.

dag
09

onze eerste safari

Daarna reizen we verder naar Polonnaruwa en maken we ons klaar voor onze eerste safari in het Minneriya of Kaudulla National park. Deze nationale parken bieden een ideale kans om olifanten te zien. We informeren ons vooraf bij de lokale bevolking om te weten te komen waar de kudde’s olfifanten (soms meer dan 200!) zich op dat moment bevinden. 

dag
10

van historisch belang

Vandaag bezoeken we de oudste voormalige hoofdstad van Sri Lanka met zijn kolossale, uit rotsen gehouwen beelden. Polonnaruwa is vooral bekend voor de liggende en staande Boeddha en de imposante stoepa. De archeologische site prijkt op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. 

dag
11

leeuweninspanning

We vertrekken vroeg in de ochtend om de hitte voor te zijn. Vandaag trotseren we immers een massieve rots van 200 meter hoog in een onmetelijke vlakte: de Leeuwenrots of Sygiriya. Het uitzicht over de jungle laat een diepe indruk na. Halverwege de rots treffen we enkele prachtige fresco’s aan op de muren.

’s Middags bezoeken we Dambulla, hier vind je de meest indrukwekkende rotstempel van het land. Er zijn vijf grotten, met fresco’s en Boeddhabeelden, onder een enorme overhangende rots. Deze rots is 130 meter hoog en kan worden beklommen.

dag
12
13

Kandy binnenstebuiten

Kandy, het hedendaagse centrum van cultuur, religie en kunst in Sri Lanka, geniet bekendheid door zijn Dalada Maligawa: de Tempel van de Tand van Boeddha. Dagelijks vinden er op vaste tijdstippen ceremonies plaats. Die plechtigheden, en vooral de begeleidende muziek, creëren een bijzondere, mystieke sfeer in de tempel. 

Daarnaast heeft deze stad nog tal van andere interessante bezienswaardigheden: een boeiend museum, een levendige en uitgebreide markt, vele kleine winkeltjes … 

dag
14

genieten op het spoor

Een verblindend mooie treinrit van ongeveer vijf uur voert ons door steile theeplantages naar onze volgende bestemming: Ohiya. Onderweg genieten we van de plaatselijke snacks die op de trein worden verkocht. Opgelet, die kunnen behoorlijk pittig zijn!

dag
15

het einde van de wereld

Vandaag moeten we vroeg uit de veren voor een wandeltocht door de hoogvegetatie van het Horton Plains Nationaal Park. Als er geen mist is, duikt voor ons het prachtige 700 meter diepe ravijn ‘World’s End’ op. We passeren ook de waterval Baker’s Fall.

dag
16
17

Ella en omgeving

Ella is een goede uitvalsbasis voor onze uitstappen naar een nabijgelegen theefabriek en naar de watervallen van Bambarakanda (241 meter) of Diyaluma (171 meter). Ook een wandeling naar Elle Rock of Little Adam’s Peak behoort tot de mogelijkheden.

dag
18

religieuze tussenstop

We zeggen het koele en hooggelegen Ella vaarwel en nemen de bus naar Tissamaharama. 

Bij voldoende interesse maken  we nog een uitstapje naar Kataragama, een bekende bedevaartplaats voor zowel boeddhisten, hindoes als moslims. Elke dag worden er drie gebedsdiensten of puja’s gehouden. Weinig toeristen bezoeken deze authentieke gebedsplaats, maar het maakt ze niet minder de moeite waarde.

dag
19

safari

Vandaag vroeg uit de veren voor onze tweede safari in het Yala National Park. We vertrekken met de jeeps in de vroege ochtend omdat we dan het meest kans maken om veel dieren te spotten. 

Tijdens deze safari kijken we onze ogen uit naar alle dieren  die daar leven en ondertussen genieten we van de wondermooie omgeving.

dag
20
21

luieren op het strand en bezoek aan Galle

Op de aantrekkelijke stranden in het zuiden van Sri Lanka is het heerlijk luieren.  Voor degenen die niet kunnen of willen stilzitten, zijn er tal van mogelijke uitstapjes. 

Galle is de belangrijkste stad in het zuiden van Sri Lanka. De vroegere koloniale invloeden van de Nederlanders, de Portugezen en de Britten zijn overduidelijk herkenbaar. Als je in Galle bent, is een wandeling naar het fort een must.

dag
22

terug op Belgische bodem

Na ruim drie weken in het kleurrijke, warme Sri Lanka zijn onze batterijen opnieuw opgeladen. Je vrienden en familie staan wellicht te popelen om je vakantieverhalen te horen. Hou hen niet langer in spanning!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Colombo (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle transport ter plaatse
 • alle overnachtingen (guesthouses)
 • toegang + huur fiets Anuradhapura
 • toegang Mihintale
 • toegang + huur fiets Polonnaruwa
 • toegang Sigirya
 • toegang Dambulla
 • toegang Temple of the tooth in Kandy
 • toegang Horton Plains National Park
 • safari Minneriya/Kaudulla National Park + Yala National Park
 • bezoek theefabriek
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

2 dagen stappen (gemiddeld 15 km) en 2 dagen fietsen (gemiddeld 25 km); door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 96 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT VERPLICHT (min. 6 maanden geldig na terugkomst)
 • ETA verplicht (52 $)
Praktisch

Voorzie bovenop je persoonlijk reisbudget ongeveer €30 voor fooien.

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden