Genieten van een kopje koffie en iets lekkers – fika – is een nationale verplichting in Zweden. Als je daarmee volmondig instemt, is deze trip naar Stockholm een kolfje naar je hand.

Verleidingskracht op volle toeren

Veertien eilanden. Bijna zestig bruggen. En de Zweedse hoofdstad heeft nog zo veel meer te bieden. Als je in de avondzon de okergeel en rood geschilderde gevels in de binnenstad gadeslaat, val je ongetwijfeld voor de charme van de stad. Dit is een plek voor romantici. Hier vind je niet de hectische drukte die gepaard gaat met een grootstad. De fantastische combinatie van natuur en cultuur vormt de aantrekkingskracht van dit werelds stadje.

Kleine bloemlezing

Rondslenteren door Gamla Stan, wandelen langs het alomtegenwoordige water, shoppen naar Zweeds design of genieten van een fantastisch uitzicht in SoFo … het zijn maar enkele suggesties.
We verkennen we de verschillende wijken van de stad: van het relaxte Södermalm over het groene Djurgården tot het hippe Östermalm. Met de T-bana, de bussen en de pendeltreinen komen we vlot op onze bestemming.
Overnachten doen we in een jeugdherberg.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

autovrije steegjes en pleinen met kinderkoppen

We vliegen naar het Venetië van het Noorden: Stockholm. De Zweedse hoofdstad is een verzameling van vele eilandjes, elk met een eigen karakter. Onze ontdekkingstocht begint in het historische stadscentrum, Gamla Stan of ‘Oude Stad’. Na een bezoek aan de Storkyrkan, de dom van Stockholm, bezichtigen we de eilandjes Riddarholmen en Helgeandsholmen. 

dag
02

hip, trendy, artistiek en relaxed

Vandaag relaxen we daar waar voetgangers koning zijn. Södermalm – of Söder, zoals Stockholmers plegen te zeggen – ligt vlak onder Gamla Stan. De sfeer is er heel bijzonder. Op dit zuidelijke eiland lopen we studenten, kunstenaars, bohemiens en ontwerpers tegen het lijf. Vooral in de (vintage) winkels en cafés in SoFo, ten zuiden van Folkungatan, kijken we onze ogen uit. Sterke persoonlijkheden voelen zich hier onmiddellijk thuis!  

Via een brug komen we op Långholmen terecht. Dat ligt niet op de toeristische route, maar de echte Stockholmer weet dit te waarderen. Hier stond vroeger de gevangenis, die nu is omgevormd tot hotel. Het kleine stadstrand met zijn schone water maakt indruk. Na een korte pauze en wandeling op het eilandje, steken we de brug over naar Kungsholmen. We wandelen terug langs het water en brengen een bezoek aan het Stadshuset. Misschien pikken we in Globen nog een evenement mee of nemen we een gondel naar boven. 

dag
03

water, rust, natuur en musea

Vandaag staan twee groene eilanden op het programma. Eerst een brok moderne kunst in het Moderna Museet op Skeppsholmen. Dankzij de sculpturen aan de voordeur is dat makkelijk te vinden. We wandelen nog even verder over het piepkleine kasteeleilandje Kastellholmen.  

Langs de Strandvägen flaneren we naar Djurgården. Aan de ene kant rijzen statige gebouwen op en aan de andere kant liggen vele aangemeerde boten. Djurgården maakt deel uit van Ekoparken, ’s werelds eerste nationale park in het midden van een stad. Genoeg bezienswaardigheden: het Vasa-praalschip, het openluchtmuseum Skansen, het Nationalmuseum, het pretpark Gröna Lund … Nadien keren we met een bootje terug naar het centrum. 

dag
04

beelden, boeken, statigheid en karakter

De T-bana brengt ons naar het noordwesten. Net buiten de stad, op het eiland Lidingö, staat het prachtige beeldenpark Millesgården. Daar woonde de beeldhouwer Carl Milles met z’n vrouw. Hij werkte er in de eerste helft van de vorige eeuw. 

Terug in het centrum bezoeken we het noordelijke deel van Stockholm. In de wijk Vasastan bevindt zich de stadsbibliotheek. Die willen we ook binnen bewonderen. Jugendstil en romantiek vind je overal in deze buurt, net als antiek- en curiosawinkels. De noordelijke wijk Norrmalm, het eigenlijke stadscentrum, is modern en hectisch. Je herkent het meteen aan het publiek: shoppers en zakenmensen. 

dag
05

eilandje kiezen uit de archipel

Vandaag trekken we erop uit met de boot. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de interesse van de groep kiezen we een eiland uit de mooie archipel in de omgeving van Stockholm.

dag
06

naar huis

Ons bezoek aan de designhoofdstad van het Noorden  er helaas op. Volgend jaar opnieuw? 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Stockholm (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen incl ontbijt (jeugdherberg)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • Stockholm Go City pass 3 dagen (incl. toegang musea)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 230
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Gewone conditie volstaat, (stads)wandelingen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 13 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden