Wie trekt mee op deze dubbele citytrip naar twee Baltische hoofdsteden?

Wie trekt mee op deze dubbele citytrip naar twee Baltische hoofdsteden?

Hoofdstad van Estland 

Tallinn is de bakermat van de ‘kiiking schommel’ of extreem schommelen. Vrouwendragen is er een nationale sport en achter het stuur van de trams vind je bijna alleen vrouwen. Drinken in het openbaar is er verboden, tenzij op de top van de heuvel waar de politiewagen niet geraakt. Deze aparte, middeleeuwse stad smeekt om een verkenningstocht!

Hoofdstad van Letland 

Nergens ter wereld staan zo veel art-nouveaugebouwen als in Riga. En nog superlatieven: we bezoeken er de grootste overdekte markt van Europa, gelegen in vijf zeppelinhangars. Hier vinden we ingemaakte kool, een typisch Letse ‘lekkernij’. Of proef je liever van die andere lekkernij, Black Balsam?

Historische en culturele aanrader

Tot de bevrijding in 1991 stond Estland onder Sovjetbewind. Tallinn heeft een sterk eigen karakter en een lange geschiedenis. Het middeleeuwse stadscentrum staat zelfs volledig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grootste trekpleister van de stad is Vanalinn, het historische stadscentrum dat afstamt uit de 14e eeuw. Verder vind je op de Domberg ook de Domkerk en de Russisch-orthodoxe kathedraal. Tegenwoordig wordt Tallinn alsmaar moderner en lokt het veel kunstenaars. Dat merk je. Afkoeling vinden we op een van de prachtige stranden net buiten de stad.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Hallo Tallinn!

We spreken 's morgens af in de luchthaven van Zaventem van waaruit we naar Tallinn vliegen. We installeren ons in onze hostel. Daarna is het tijd om de stad in te duiken. Dit doen we te voet. ’s Avonds zoeken we een gezellig restaurant op en klinken we op de start van een mooie reis. 

dag
02

kunst, parken en paleizen

Eerst houden we halt in het prachtige Kumu Art Museum in de wijk Kadriorg. Het spectaculaire futuristische gebouw, opgetrokken uit kalksteen, is bijna even inspirerend als zijn tentoonstellingen. Zo is er een enorme verzameling van eeuwen Estse kunst en propagandaposters uit de Sovjettijd.

Daarna bezoeken we het houten Kadriorgpark, een rustige tegenpool van de Oude Stad. We bewonderen eerst het mooie paleis met oorspronkelijke inkleding en kunstwerken. We sluiten dit bezoek af met een wandeling door de tuinen van het paleis.

In de namiddag gaan we op verkenning in de Oude Stad, eventueel met een lokale gids. Verdwalend in de middeleeuwse straten, glippen we kleine winkels binnen of bezoeken kerken en binnenplaatsen. We maken zeker tijd voor een koffie in een van de gezellige koffiebars in de Oude Stad. En we genieten van heerlijke chocolade in Chocolaterie Pierre.

’ s Avonds kunnen de liefhebbers eventueel ontspannen in ‘Estonian style’: in de sauna.

dag
03

Het oude en hippe Tallinn

Vandaag starten we onze dag waar we gisteren zijn geëindigd, in de oude stad van Tallinn. We nemen de tijd om de Alexander Nevsky kathedraal te bezoeken, alsook Katariina Kaik. In dit straatje worden verschillende oude ambachten uitgeoefend. Een wandeling op de oude stadsmuren is ook nog een optie.

Wie wil, kan optioneel een bezoek brengen aan het KGB-museum. Hier krijg je een duidelijk beeld van hoe het leven was tijdens de Koude Oorlog.

Tenslotte gaan we op verkenning in de Kalamaja-wijk, waar we een mix van hippe en oude houten gebouwen terugvinden, of de Telliskivi Creative City, een oud fabriekscomplex met hippe winkeltjes en cafeetjes. 

Van onze laatste avond in Tallinn maken we uiteraard nog een feestje!

dag
04

slow travel tussen twee Baltische hoofdsteden

We nemen de bus naar Riga, een trip van 4,5 uur. 

Na een lekkere lunch, beginnen we onze verkenning van Riga met de fiets. Een gids  geeft uitleg en neemt ons mee langs de Daugava rivier, de Moskouse wijk, Miera Street Area, The Great Cemetery ‘Lielie Kapi” en vele andere bezienswaardigheden. 

dag
05

de Oude Stad en art nouveau

In de voormiddag wandelen we door de Oude Stad, sinds 1997 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. We bewonderen het kasteel van Riga, de gigantische Sint-Jacobskathedraal en de Sint-Peterskerk. De beklimming van de toren loont absoluut de moeite. We slenteren over het levendige Livuplein en naar de Zweedse poort en de Kruittoren. Voorts vergapen we ons aan de gildehuizen en het opvallende Vrijheidsmonument, dat overdag bewaakt wordt door soldaten. Op het uur wisselt de wacht, leuk om naar te kijken. Ook de moeite waard zijn de Drie Broers op de Maza Pils. Dit alles kunnen we eventueel doen met een lokale gids.

Riga wordt beschouwd als de belangrijkste art-nouveaustad van Europa. Liefhebbers van de bouwstijl zullen hun hart ophalen in en rond Alberta Iela en Elizabetes Iela. De gevels in deze buurt lijken te wedijveren om de schoonheidsprijs en zijn elk op hun manier parels. Leuk detail: in een van de prachtige gebouwen bevindt zich de Belgische ambassade. 

Wie wil kan het Riga Art Nouveau Museum bezoeken. De dames van het museum zullen ons zelfs in klederdracht uit die periode ontvangen.

’s Avonds kunnen we gaan eten in een typisch volksrestaurant waar we bediend worden door obers in volkskledij. Sfeer en volksdansen zullen hier niet ontbreken.

dag
06

Marktbezoek en Kemeri National Park

Iets buiten het centrum vinden we de centrale markt, een van de grootste en oudste markten van Europa. In vijf paviljoenen, ondergebracht in aansluitende hangars waarin vroeger zeppelins werden ondergebracht, kan je wandelen tussen honderden kraampjes met allerlei specialiteiten. Hier slaan we onze picknick in voor onze daguitstap. Vlakbij vinden we de bakstenen opslagplaatsen van de wijk Spikeri aan de Daugavarivier. In deze gerenoveerde gebouwen uit de 19e eeuw zijn nu winkels, tentoonstellingsruimtes, cinema’s en hippe cafés te vinden.

In de namiddag ontsnappen we even van het stadsleven en nemen we de trein naar Kemeri National Park. Dit is het derde grootste nationaal park in Letland. Hier trakteren we onszelf op een mooie wandeling in de prachtige moerasomgeving boordevol kleine meertjes. Eventueel passeren we ook de uitkijktoren die ons op een prachtig uitzicht over het natuurgebied trakteert. 

‘s avonds gaan we een achttal kilometer nachtkajakken op de Daugavarivier, een unieke ervaring!

dag
07

van bezetting naar vrijheid

Het Bezettingsmuseum in Riga belicht de periode van 1940 tot 1991, een zwarte bladzijde in de Letse geschiedenis. Toen werden de inwoners immers onderdrukt door de Duitsers en de communisten. 

Riga straalt niet alleen geschiedenis uit. Deze namiddag brengen we nog een bezoek aan de Miera Iela (Vredestraat). Dat is het thuis van de hipsters en urban bohemians, van de galeriehouders en de schrijvers. Daar vinden ontelbare creatieve workshops plaats en zijn hippe koffiebars alomtegenwoordig.

dag
08

afscheid

We nemen het vliegtuig richting Brussel. Het liefst zouden we deze reis meteen herhalen, maar dat zijn onvervulbare dromen. Gelukkig hebben we een pak herinneringen om te koesteren!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel – Tallinn / Riga – Brussel
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (2 x hostel)
 • ontbijt
 • toeristentaks
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • toegang KUMU art museum
 • toegang Kadriorg paleis
 • toegang bezettingsmuseum in Riga
 • begeleide fietstocht
 • nachtkajakken
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 300
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden