Grote Jane Austen-fan? Dan is deze reis geknipt voor jou! We treden in de voetsporen van Jane Austen, in de prachtige Engelse landhuizen, verbluffende natuur en historische steden. We ontdekken de geschiedenis op een interactieve manier met stadsspelen, picknicks en een 19de-eeuwse dansworkshop.

Jane Austens wereld

Deze vroeg 19de-eeuwse auteur, bekend van onder andere Pride & Prejudice, Sense & Sensibility en Emma, beschreef in haar boeken een wereld van steden, landhuizen, natuur, adellijk gedrag en vrijetijdsbestedingen. Tijdens deze rondreis ontdekken we verschillende van deze plaatsen en activiteiten. Een romance kunnen we je niet beloven, maar een onvergetelijke ervaring wel. 

Historische parels

Op 11 dagen tijd ontdekken we historische steden zoals Winchester en Bath. Eveneens bezoeken we verschillende prachtige landhuizen en historische tuinen. We komen ongetwijfeld ogen tekort om alle prachtige eeuwenoude details in ons op te nemen. Met een 19de-eeuwse dansworkshop, een high tea en verschillende picknicks brengt deze KrisKras reis het verleden tot leven.

Adembenemende natuur

Jane Austens boeken tonen aan dat wandelen een veelvoorkomende tijdsbesteding was voor de rijkere klasse. Engeland heeft dan ook verschillende prachtige wandellocaties in de aanbieding. We maken verscheidene wandelingen die Jane Austen in haar boeken beschrijft. Zo treden we in haar voetsporen rond Chawton, Box Hill en het adembenemende Peak District.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vertrek richting Winchester

’s Morgens spreken we af aan het KrisKras-kantoor. Daar vertrekken we met een minibus richting Calais, waar we het Kanaal oversteken met de ferry tot in Dover. Op Engelse bodem zetten we vervolgens koers naar Winchester. Onderweg verkennen we eventueel nog een van de omringende dorpen. Daarna installeren we ons in een huisje en maken er een gezellige eerste avond van.

dag
02

Jane Austen’s House & Chawton

“Everybody is acquainted with Chawton and speaks of it as a remarkably pretty village” – brief van Jane Austen aan haar zus Cassandra

We gaan vandaag ontdekken of Chawton nog steeds de charme bezit die door Jane in deze brief werd vermeld. Haar oudste broer Edward had Chawton Estate geërfd en liet zijn moeder, samen met zijn zussen Jane en Cassandra en Martha Lloyd hun intrek nemen in het huis. Nog voor ze er gingen wonen, schreef Jane:

“Our Chawton home, how much we find

 already in it, to our mind; 

And how convinced that when complete, 

it will all other houses beat” 

– brief van Jane Austen aan Frank

Jane woonde van 1809 tot 1817 in Chawton Cottage, wat nu een museum is over haar leven. Hier vulde ze haar dagen met schrijven, wandelen, pianospelen en het onderhouden van haar sociale contacten. Als we ons door de kamers van het huis begeven, lijken de beschreven scènes wel tot leven te komen, alsof ze er zelf nog aanwezig is. Het is trouwens in dit huis dat ze Sense & Sensibility, Pride & Prejudice, Mansfield Park en Northanger Abbey vervolledigde en opstuurde om te publiceren. 

Na dit bezoek, trekken we naar de dorpskern van Bath om verdere sporen van de Austenfamilie te ontdekken. Zo staat er de Saint Nicholaskerk, waar de familie menig misviering bijwoonde. Jane’s moeder en zus liggen op dit kerkhof begraven. Verder in het dorp staat ook het imposante Chawton House waar haar broer Edward een tijdlang woonde. Het is nu het centrum voor de studie van Early Womens Writings. Uiteraard trekken we ook onze wandelschoenen aan om de omgeving die Jane zo vaak bewonderde te leren kennen. 

dag
03

Winchester

In mei 1817 reisde Jane Austen met haar zus Cassandra van Chawton naar Winchester om behandeld te worden voor haar ziekte. Ze verbleven op nummer 8 van College Street, een huis dat sindsdien onveranderd is. Onder de boog van het huis kunnen we ons inbeelden hoe ze hier ooit de torens van de kathedraal bewonderde. Spijtig genoeg stierf ze hier in de armen van haar zus op 18 juli 1817, ze werd 41 jaar. We bezoeken haar laatste rustplaats in de kathedraal want “Never was a human being more sincerely mourned by those who attended her remains than was this dear creature”. (Cassandra)

Winchester kent echter al een veel langere geschiedenis en was zelfs in de 9de eeuw tot de eerste hoofdstad van Engeland benoemd door koning Alfred de Grote. Tijdens een stadswandeling in middeleeuws thema leren we Winchester beter kennen. Als we ons echt geïnspireerd voelen kunnen we zelfs de Great Hall bezoeken om de legendarische ronde tafel van koning Arthur te gaan bewonderen. Wie weet vinden we dan de kracht en inspiratie om het mysterie van het stadsspel op te lossen.  Willen we nog meer kilometers in de benen? Dan beklimmen we buiten de stad Old Winchester Hill om te genieten van de vergezichten. Na deze dag kent Winchester voor ons geen geheimen meer!

dag
04
05

Bath

“They arrived at Bath. Catherine was all eager delight – her eyes were here, there, everywhere, as they approached its fine and striking environs, and afterwards drove through those streets which conducted them to the hotel. She was come to be happy, an she felt happy already.” - Northanger Abbey

Jane Austens eerste impressie van de stad was positief, hopelijk krijgen wij een gelijkaardig gevoel als we Bath voor het eerst zien. In haar tijd was dit een relatief nieuwe stad met brede straten en rijen honingkleurige huizen. Haar brieven vertelden over winkeluitstappen en concerten in Sydney Gardens. Ook de warmwaterbronnen, die al in de Romeinse tijd werden gebruikt, waren en zijn een enorme trekpleister en ook de reden voor de naam van de stad.

Met de wandeltour ‘Jane Austen’s Bath’ proberen we ons te teleporteren naar de glorieuze geschiedenis van de stad. Onderweg pauzeren we even om zelf te testen welk van de twee rivaliserende broodjes het lekkerst is: de Bath Bun of de Sally Lunn Bun, gebakjes die ooit ook door Jane werden gesmaakt. Via de Skyline Walk of Abbey Tower krijgen we een vogelperspectief van wat we net allemaal bezochten. Na een avondmaal zijn we terug op krachten om ons onder te dompelen in de dansstijl van de Regency-periode. Wie weet komen we Mr. Darcy wel tegen?

De volgende dag bezoeken we het Jane Austen Center, waar we kunnen genieten van een high tea met de klinkende namen van haar meest bekende karakters. De rest van de dag is vrij in te vullen met de verschillende musea, een bezoek aan het badhuis, een winkelsessie …

dag
06

op naar het Peak District

We verlaten Bath en rijden naar het Peak District. Om de lange rit te onderbreken maken we enkele tussenstops. Zo bezoeken we o.a. Castle Bromwich Historic Gardens waar we door een 18de-eeuwse tuin flaneren en in zijn pracht onze picknick verorberen. We spreken onderling af of we Worcester (je weet wel, van de onuitspreekbare saus) of Nottingham (voor de liefhebbers van Robin Hood) verder willen verkennen. Beide steden zijn de moeite waard en bieden de mogelijkheid tot historische grandeur. Of heeft er iemand zin in een escape game? Aan jullie de keuze!

dag
07
08

het Peak District

“In that county, there was enough to be seen, to occupy the chief of their three weeks; and to Mrs. Gardiner it had a peculiarly strong attraction. The town where she had formerly passed some years of her life, and where they were now to spend a few days, was probably as great an object of her curiosity, as all the celebrated beauties of Matlock, Chatsworth, Dovedale, or the Peak.” – Pride & Prejudice

Als Jane Austen schrijft dat Elisabeth benieuwd is naar deze regio en haar schoonheden, kunnen we niet anders dan dit zelf ook ontdekken. We spenderen er dan ook twee volledige dagen om het nationaal park, de omringende dorpen en Chatsworth House grondig te verkennen. Vergeet je losse jurk niet om net zoals Elisabeth, in de verfilming met Keira Knightley, de stof te laten wapperen in de wind als we op Stanage Edge staan. Of trek je mooiste outfit aan om Chatsworth House, dat al tweemaal als Pemberley werd gebruikt in verfilmingen, te bezoeken. De tuinen en het interieur zijn onze bewondering waard. 

dag
09

Burghley House en richting Surrey

Ook vandaag staat in het teken van Pride & Prejudice, meer bepaald de verfilming uit 2005. Als je de film zag, was ook jij vast onder de indruk van Burghley House dat werd gebruikt als filmlocatie voor Rosings Park. Zowel het interieur als exterieur van dit 16de-eeuwse landhuis komen erin voor. We nemen de tijd om te verdwalen in de vele schitterende kamers waarvan sommige in barokstijl werden verbouwd. Ook de vele tuinen zijn een bezoekje waard.

Als we voldaan van alle pracht en praal de minibus terug instappen, rijden we verder naar onze laatste slaapplaats. Misschien dromen we wel dat we ons eigen prachtige landhuis bezitten.

dag
10

Box Hill

“Emma had never been to Box Hill; she wished to see what everybody found so well worth seeing, and she and Mr. Weston had agreed to chuse some fine morning and drive thither. Two or three more of the chosen only were to be admitted to join them, and it was to be done in a quiet, unpretending, elegant way, infinitely superior to the bustle and preparation, the regular eating and drinking, and picnic parade of the Eltons and the Sucklings.” - Emma

Box Hill en zijn prachtige verzichten zijn al eeuwen een graag bezochte plaats om te picknicken. Het is dus geen wonder dat Jane Austen deze heuvel gebruikte voor een belangrijke scène in haar boek Emma. We starten de dag dan ook met een uitstap naar de supermarkt om een lekkere picknick samen te stellen. Als we met de minibus richting Box Hill rijden worden we beloond met steeds mooiere uitzichten. Eenmaal boven kiezen we een ideale plaats uit om te genieten. Om al dat lekkers te verteren maken we nog een mooie wandeling. 

dag
11

White cliffs of Dover en naar huis

Dit is de laatste dag van onze reis. De kliffen van Dover die ons welkom heetten op de eerste dag zijn ook het laatste dat we van Engeland zullen zien op onze laatste dag. We maken een kleine wandeling over deze kliffen alvorens we de ferry terugnemen. 

THE END… van 11 dagen roadtrippen doorheen het decor van de mooiste kostuumdrama’s, met een waaier aan herinneringen en hoogstwaarschijnlijk veel goesting om opnieuw de boeken in te duiken van Jane Austin. De komende winter wordt gezelliger dan ooit en doet dromen naar je volgende KrisKras-avontuur.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • overtocht Calais-Dover (h/t)
 • alle transport per minibus
 • Alle overnachtingen: huisjes, bed & breakfast en hostel
 • Toegang Jane Austen House
 • Toegang Kathedraal van Winchester
 • Stadsspel 'The Mystery of The Bishop's Golden Tankard'
 • Toegang Jane Austen center
 • Dansworkshop ‘Jane Austen Dancers of Bath’ (1 uur)
 • Toegang Castle Bromwich Historic Gardens
 • Toegang Chatsworth house
 • Toegang Burghley house
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 500
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen en enkele stevige dagtochten (van +/- 4 tot 6 uur)

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
Praktisch

Annulatie

 

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden