Regen- en nevelwouden, mangroves, palmstranden, savannes, hooggebergtes, koraalriffen en meer dan twaalf klimaatzones geven Costa Rica de gerespecteerde bijnaam ‘tuin van Midden–Amerika’.

Met de natuur als leidraad

Zodra we de hoofdstad San José verlaten, komen we terecht in een landschap van vulkanen en koffieplantages. Tijdens een skywalk – via hangbruggen tussen de boomtoppen – zoeken we in het Monteverde Cloud Forest naar de Quetzal, de heilige vogel van de Azteken.
Vanuit Puerto Viejo de Sarapiquí varen we dwars door de jungle naar het moerasgebied rond Tortuguero.

Alsof de tijd stilstaat

Het gebied rond Cahuita toont een ander stukje Costa Rica: Creoolse taal, reggaemuziek, witte zandstranden en prachtige koraalriffen.

Omdat we geen lange afstanden afleggen, zijn de verplaatsingen met de bus of boot beperkt. Eenmaal ter plaatse verkennen we te voet of op de fiets onze omgeving.

Osa Perninsula

Moeilijk bereikbaar maar algemeen beschouwd als hét mooiste en meest ongerepte stukje Costa Rica. Hier vind je verlaten stranden, echt diep regenwoud en een massa aan zeldzame dieren en vogels. Deze unieke 3-daagse jungle ervaring wordt ongetwijfeld het hoogtepunt van onze reis, een avontuur om nooit te vergeten!

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

van hoofdstad naar hoofdstad

Vroeg in de ochtend vertrekken we in Brussel richting Costa Rica. Na een overstap in Madrid landen we ‘s avonds in San José, midden in de broeierige sfeer van de wervelende hoofdstad.

San José ligt op 1170 meter hoogte in de vruchtbare centrale vallei, de Meseta Central. Hoge bergen en vulkanen omringen de hoofdstad.

Als we de energie nog vinden, laten we ons meedrijven op het ritme van de stad, genieten en snuiven er de typische Midden-Amerikaanse sfeer op. Uiteraard vibreert de avond in San José op de tonen van de salsa! 

dag
02

een wereldse topper

De bus brengt ons naar een van de meest befaamde natuurgebieden ter wereld: het Monteverde Cloud Forest. ‘Monteverde’ verwijst naar de kleine commune die de Noord-Amerikaanse Quakers er stichtten in de jaren 50. Ze leefden er vooral van de landbouw op de vruchtbare bergflanken. 

Het park wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan microklimaten. Dit resulteert in een rijk palet aan groentinten en de meest uiteenlopende vegetatietypes.

Het dorpje Santa Elena wordt onze uitvalsbasis voor de ontdekking van het park.

dag
03

we zoeken het hogerop

Bij zonsopgang verkennen we via hangbruggen, hoog boven het woud gespannen, de hoogste toppen van de woudreuzen. Een unieke ervaring en de ideale manier om op zoek te gaan naar de felgroene Quetzal, de heilige vogel van de Azteken.

dag
04

Santa Elena Cloud Forest

In de voetsporen van een gids verkennen we vandaag het Santa Elena Cloud Forest. Laaghangende wolken voorzien de planten van het voortdurende vocht dat ze nodig hebben in deze groen oase. Boomwortels slingeren over de wandelpaden, terwijl de geluiden van vogels en andere wilde dieren door het woud weerklinken. Ben je klaar om prachtige natuur te aanschouwen – tropische vlinders, kikkers of slangen te spotten?

dag
05

opgelet voor vulkanen

Met de bus rijden we naar Laguna de Arenal, het grootste meer van Costa Rica. Vervolgens staat er ons een boottochtje te wachten naar La Fortuna. Dit is een gezellig dorp aan de voet van de Arenal, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Van tijd tot tijd zijn erupties van as en gesmolten rots en gloeiende lava zichtbaar. 

Nadat we ons gesetteld hebben in het hostel, trekken we er te voet op uit. Er staat een wandeling op het programma in El Silencio nationaal park. Hopelijk krijgen we enkele mooie vlinders en slingerende apen te zien. Ongetwijfeld worden we verwend met een mooi uitzicht op de Arenal vulkaan. Wie wil kan daarna nog een bezoek brengen aan de natuurlijke warmwaterbronnen in de buurt, zwempret verzekerd!

dag
06

vurig optreden

Op de fiets verkennen we de vruchtbare streek en het lokale dorpsleven rond de vulkaan. Een bezoek aan de watervallen van La Fortuna mag niet ontbreken. ’s Avonds sluiten we deze geslaagde dag af met een prachtige zonsondergang aan de vulkaan.

dag
07

dieper in de vallei

Via Ciudad Quesada volgen we met de bus de spectaculaire route naar  Puerto Viejo de Sarapiqui, een dorpje in het hart van de Sarapiquívallei. In de omgeving zetten bananenplantages, forelkwekerijen en chocolade de hoofdtoon. Indien iedereen hier zin in heeft kunnen we nog op night tour met een gids, op zoek naar nachtdieren.

dag
08

met de boot naar Tortuguero

Vanuit Puerto Viejo de Sarapiquí verkennen we eerst nog de omgeving en bezoeken we de talrijke bananenplantages. In de namiddag volgen we met de boot de San Juanrivier naar het noordoosten van Costa Rica. We logeren in Tortuguero of San Francisco de Tortuguero, een klein dorpje te midden van dit moerasgebied aan de Caribische kust. 

dag
09

allemaal beestjes

's Morgens vroeg varen we met de kano langs de vele kreken en riveren. We speuren de oevers af naar apen, luiaards, toekans en kaaimannen.
In de namiddag wandelen we door het Nationaal Park met een gids en checken we zeker op het strand of er geen kleine schildpadjes aan het uitkomen zijn. 

Optioneel kunnen we ook een bezoek brengen aan het schildpaddencentrum. Hier krijgen we een informatieve uitleg over de levenscyclus van de zeeschildpadden. Wie wil kan een zeeschildpadje adopteren. 

dag
10

een ander stukje

Op de boot doorkruisen we de jungle. De weg naar de bananenhavenplaats Limón kronkelt tussen roerloze krokodillen en zonnebadende schildpadden. Daar nemen we een bus naar Cahuita. Dit zuidoostelijke gebied toont ons een ander stukje Costa Rica met zijn Afrikaanse invloeden. Vanuit de bars weerklinkt reggaemuziek en de witte zandstranden maken het plaatje compleet. 

dag
11

nationaal park van Cahuita

Vandaag trekken we het nationaal park van Cahuita in. Denk weelderige vegetatie, witte zandstranden, kokospalmen, koraalriffen, mangroves en een warm en vochtig klimaat … Vormt het plaatje zich?

Liefhebbers kunnen snorkelen bij de overweldigende koraalriffen; vissen; of – waarom niet – lekker lui in een hangmat genieten van het tropische panorama? Of heb je nog energie over voor een mooie wandeling naar Playa Grande?

dag
12

Puerto Viejo

Vandaag reizen we verder naar Puerto Viejo of Playa Chiquita, de laatste stop vooraleer we terug naar het drukke stadsleven trekken. We genieten nog van de prachtige omgeving en het Caribische leven.

dag
13

relaxen op de fiets

Fietsend verkennen we de omliggende dorpen. De tocht voert ons langs uitgestrekte cacaoplantages en regenwoud. We laten ons meeslepen door het Afro-Caribische levensritme. Onderweg pikken we nog een bezoekje mee aan een organische boerderij of aan een leguaanfarm. Wie wil kan hier een interessante chocolade tour volgen.

dag
14

terug naar San José

Met de bus maken we de cirkel rond en rijden we terug naar San José. 

Waar heb jij zin in? Een drankje op een gezellig terras, een bezoek aan het imposante Teatro Nacional of misschien een toertje doen op de lokale markt voor een leuk kleurrijk souvenir ? 

dag
15

naar de krater van de Irazu

Hoe ziet de binnenkant van de aarde eruit? Vanuit San José vertrekken we met de bus naar de Irazu-vulkaan waar we aan de rand van de krater genieten van het uitzicht. We moeten snel zijn want de mist kan heel snel opkomen. 

Daarna keren we terug naar San José om ons hoogtepunt van de reis voor te bereiden, het 3-daagse jungle avontuur in het Corcovado Nationaal Park, spannend!

dag
16

naar de Península de Osa

Een lange busrit brengt ons naar het prachtige Penínsulo de Osa voor ongetwijfeld hét hoogtepunt van deze reis. Vanavond overnachten we in Puerto Jiménez. We duiken op tijd ons bed in, want morgen worden we heel vroeg in de ochtend opgepikt voor ons jungle avontuur. 

Deze trekking is onder begeleiding van een lokale Costa Ricaanse organisatie die ecotoerisme uitdraagt. Tijdens de hele trip worden we begeleid door gepassioneerde gidsen en biologen. We steunen hierbij een organisatie die het regenwoud wil beschermen en de ecosystemen tracht te herstellen. 

dag
17

Las Patos – Sirena

Vandaag staat er een zeer stevige wandeltocht van 30 km door primair woud op het programma. Na een 2-uur durende autorit, wandelen we 8u tot 10u en picknicken onderweg. Het Península de Osa huisvest jaguars, ara’s, tapirs en pekari’s, dieren die in de rest van het land zelden voorkomen. Ogen open houden tijdens de tocht wordt dus de boodschap, want ze laten zich niet zo gemakkelijk spotten. Het belooft een zware fysieke inspanning te worden door dichtbegroeide jungle, doorheen rivieren en over omvergevallen bomen. ’s Avonds worden we opgewacht in het Sirena Biological Station.

dag
18

in en rond Sirena Biological station

We plannen vandaag een iets rustigere wandeling rond Sirena. Ongeveer een tiende van alle zoogdiersoorten uit Noord- Midden en Zuid-Amerika komt in het Corcovado NP voor. Kapucijnapen, eekhoornapen en miereneters zou je met een beetje geluk van op de wandelpaden moeten kunnen zien. 

dag
19

Sirena – La Leona wandeling

Vroeg in de ochtend starten we onze laatste dag van deze trekking. We steken verschillende rivieren over, passeren mooie stranden en trotseren voor de laatste keer de avontuurlijke jungle. Reken op 20 km wandelen, waar we zo’n 7 à 10 uur zoet mee zullen zijn.

Tenslotte komen we aan in Carate en worden we met de auto terug afgezet aan ons startpunt, Puerte Jiménez. Wat is jou het meest bijgebleven van ons jungle avontuur?

dag
20
21

Uitblazen in Uvita

Voordat we terugkeren naar San Jose houden we halt in Uvita. Dit backpacker dorpje is gelegen aan de Pacifische kust, tussen de groene bergen en de zee – de perfecte plek om nog 2 dagen uit te blazen. Hier kunnen we heerlijk relaxen en genieten van de mooie kustlijst. 

Wie zin heeft kan zich wagen op een surfplank aan Playa Hermosa of een uitstapje maken naar de wondermooie Nauyaca Watervallen. Ook behoort een whale watching tour tot de opties.

dag
22

rustig relaxen

Een busrit brengt ons terug naar San José. Achteraf genieten we van een gezellige laatste avond samen in de bruisende hoofdstad.

dag
23
24

back home

Vandaag is het moment aangebroken dat we afscheid moeten nemen van het prachtige Costa Rica. In de namiddag vertrekt onze vlucht naar huis. Veel verhalen en ervaringen rijker landen we de dag nadien tegen de avond in Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-San José (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, hostel)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • skywalk in Monteverde
 • toegang en gids NP Santa Elena Cloud Forest
 • toegang National Park El Silencio
 • toegang watervallen La Fortuna
 • huur fiets (2 dagen)
 • National Park Tortuguero: Toegang, kanotocht en wandeling met gids
 • toegang National Park Cahuita
 • toegang National Park Irazu vulkaan
 • Uitzonderlijke Corcovado National Park jungle trekking (3 dagen)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 750
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

wandelingen en fietstochten, 3-daagse jungle trekking waarvoor een goede fysieke conditie is vereist, door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 105 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • geldig internationaal paspoort verplicht
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

 


Onze voorwaarden