Zuid-Zweden heeft twee uitgesproken troeven: de regio is makkelijk bereikbaar over land én het is een van Europa’s mooiste pareltjes. Reden genoeg om onze minibus vol te laden! Tijdens deze ongelofelijke groepsreis nemen we je mee op een zomerse rondrit langs uitgestrekte bossen, tientallen eilanden, prachtige meren en bruisende steden. Vergeet het massatoerisme in mediterrane landen, voor een echte zomerhit moet je in Scandinavië zijn.

Op, naast en boven het water

Waterpret is nooit veraf op deze rondreis. We kanoën op het Åsnenmeer, wandelen langs de moerassen van het nationale park Store Mosse, bezoeken een zeepark en nemen een frisse duik wanneer het ons uitkomt. Nog niet genoeg? We wagen ons ook aan de langste zipline van Noord-Europa die ons tussen bossen en over meren loodst. Maar om te slapen kiezen we voor de droge optie: een zalig bed in een typische Zweedse stuga of een sfeervolle hostel.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

roadtrip naar Zweden

Wanneer de haan voor het eerst kraait, vullen we onze minibus met genoeg eten en drinken voor een dagje op de baan. Vanuit het KrisKras-kantoor in Gent zetten we daarna koers richting het noorden. Onderweg leren we elkaar goed kennen en we overnachten ergens tussen Bremen en Hamburg. Zo zijn we morgen fris voor het tweede deel van onze roadtrip.

dag
02

via Malmö naar Åsnen

Vandaag overbruggen we het laatste stuk naar Zweden. Letterlijk, want de 16 kilometer lange Øresundbrug, die Zweden met Denemarken verbindt, brengt ons tot in Malmö. Deze kuststad is de op twee na grootste stad van het land en heeft een levendig centrum. We lunchen in de buurt van het pittoreske Lilla Torg-plein en maken voor het eerst kennis met de Zweedse gastvrijheid en keuken. Met een volle buik nemen we weer plaats in de minibus, want de eindhalte is het Åsnenmeer. 

dag
03
04

kanoën tussen de elanden

Åsnen is geen gewoon meer. Het is een verzameling van honderden eilandjes en baaien, die samen goed zijn voor zowat 700 km aan oevers. Dit waterrijke gebied trakteert je om de haverklap op adembenemende uitzichten en herbergt ook heel wat wildleven. De diversiteit aan vogels is enorm en je spot er ook geregeld otters, vossen en elanden. Een kanotocht in dit overweldigend decor mag dan ook niet ontbreken. We peddelen naar hartenlust en houden af en toe halt op een van de verlaten eilandjes. Onder ons zwemmen zalmen en snoeken die tot 1 meter lang zijn. Een heerlijke dag puur natuur!

De volgende dag leggen we een stukje rond het meer af. Op deze (grotendeels) autovrije weg genieten we van de rust en zetten we ons sportieve beentje voor.

dag
05

zipline in de groenste stad van Europa

In de ochtend reizen we naar het stadje Växjo in Småland. Deze plaats wordt vaak de groenste stad van Europa genoemd. Want hier liggen er in de omgeving 200 meren en 23 natuurreservaten. Bovendien organiseren de inwoners er continu duurzame initiatieven. De meeste restaurants in de stad koken bijvoorbeeld volledig biologisch en gebruiken enkel producten uit de buurt. Bovendien heeft de stad een grote stedelijke moestuin, die verse groenten en kruiden levert aan zowel inwoners als restaurants.

Net buiten Växjo is er Little Rock Lake, de langste zipline van Noord-Europa. Hier beleef je Småland op een wel heel unieke manier: zwevend tussen de boomkruinen over het vier kilometer lange parcours. Had er iemand een adrenalineshot besteld?

Overnachten doen we vlak bij het water. De ideale setting om deze mooie dag af te sluiten.

dag
06
07

fietsen op Öland

Het eiland Öland in de Oostzee staat al bijna 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het eerste wat opvalt, zijn de typische molens. Vroeger waren er nog meer dan 2000, vandaag blijven er ruim 300 over. Maar slechts een ervan werkt echt. Welke?

De natuur op het eiland biedt veel variatie: droge klifgebieden, kleine meren, grasvelden met paarse orchideeën en nog veel meer. Handig om te weten is ook dat dit deel van Zweden het meeste zonuren telt. Wij huren fietsen en maken een tocht van ongeveer vier uur door het vlakke landschap. 

De tweede dag op Öland staat in het teken van wandelen langsheen vuurtorens. Later in de middag wandelen we naar een van de vuurtorens. Als we nog tijd over hebben vandaag kunnen we een bezoek brengen aan het Borgholm kasteel of een van de oudste windmolens. 

’s Avonds roeren we opnieuw zelf in de kookpotten. 

dag
08
10

cultuur opsnuiven in Stockholm

Geen reis naar het zuiden van Zweden is compleet zonder Stockholm. De Zweedse hoofdstad is gebouwd op liefst 14 eilanden en je ziet er dan ook overal water. Op het programma: kuieren langs het oude Gamla Stan, luieren in een van de stadsparken, het nachtleven in Södermalm en overnachten in een hip hostel. Check!

dag
11

de Kostereilanden

Noord- en Zuid-Koster zijn volledig autovrij. Het is hier dus heerlijk wandelen. We beklimmen de vuurtoren op Noord-Koster en volgen daarna verder onze neus langs bosrijke paden en rotsen. De veerboot brengt ons tot in Zuid-Koster en Valfjäll. We klimmen naar het hoogste punt van het eiland en krijgen een waanzinnig uitzicht over de hele archipel. Met wat geluk spotten we zelfs een stukje Noorwegen of een walvis! 

Wie wil, kan snorkelen, want het enige koraalrif van Zweden bevindt zich bij de Kostereilanden. Kreeften, garnalen, oesters en mosselen begroeten je onder water. Een simpele duik in het heldere water of suppen zijn natuurlijk ook een optie.  

dag
12

maritiem natuurpark

Het nationale park Kosterhavet is het enige zeepark van Zweden. Een zeepark? Inderdaad, je vindt hier 39.000 hectare zee en slechts 900 hectare land. In het gebied zie je veel zeealgen en zeedieren die nergens anders in Zweden voorkomen. Dat heeft onder meer te maken met de Koster-fjord, die zo’n 200 meter diep is met vooral koud én zout water. Dat zorgt ervoor dat veel diepzeedieren heel dicht bij de kust leven, zoals zeehonden. 

dag
13
14

nationaal park Store Mosse

Na een viertal uur rijden, komen we aan in Store Mosse. In de namiddag nemen we onze intrek in ons mooi verblijf.

Store Mosse ligt in het hoogland van Småland en is het grootste moerasgebied ten zuiden van Lapland. Hier vind je ook het Kävsjönmeer, een van de bekendste vogelmeren van Zweden. Vooral de kraanvogels voeren hier de boventoon. Langs het meer maken we een luswandeling van 15 kilometer op houten bospaden. Je komt er volledig tot rust, want hier waan je je even alleen op de wereld. 

dag
15
16

terug naar huis

Onze natuurreis zit erop. We tanken de minibus vol en beginnen aan de terugrit. We slapen in de omgeving van Denemarken en halen onderweg herinneringen op. Eenmaal aangekomen in Gent, nemen we afscheid bij een heerlijke pakje frieten en een frisse pint. Skål!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • alle transport per minibus
 • alle transport ter plaatse
 • alle overnachtingen (binnen slapen, niet kamperen)
 • Zipline little Rock Lake
 • Kanohuur op het Asnen meer
 • huur fiets (2x)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • overige toegangsgelden en optionele activiteiten
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 370
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Wandelingen, kano, zipline, fietsen

Treecological
KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor alle deelnemers aan deze reis via Treecological. http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.


Onze voorwaarden