5 juni: Eid al fitr ('suikerfeest')

5 juni: Eid al fitr ('suikerfeest')

Morgen vieren moslims over de hele wereld het suikerfeest, of correcter: "Eid al fitr". Wat houdt dit in en in welke landen waar KrisKras heen reist, kan je dit meemaken?

Dit najaar reist KrisKras naar verschillende landen waar morgen ook Eid al fitr gevierd wordt. Denk bijvoorbeeld aan onze nieuwe reis naar Iran, aan Jordanië, en aan Marokko, waar we zowel een surfreis als een nieuwe rondreis langs de koningssteden gepland hebben. Ook in Libanon is 40% van de bevolking moslim.

Jammer genoeg vallen deze reizen te laat op het jaar om getuige te mogen zijn van dit feest. Daarom geven we je graag enkele weetjes mee over deze belangrijke dag voor moslims in België en daarbuiten:

•Eid al fitr is een islamitische feestdag waarop de einde van de ramadan (vasten) gevierd wordt. 

• De ramadan is de 9de maanmaand en een heilige maand voor moslims waarin elk gezonde moslim verplicht is om aan deel te nemen. Kinderen, zieken en oudere mensen zijn vrijgesteld van het vasten. 

• De ramadan duurde dit jaar van 6 mei tot 4 of 5 juni. Moslims volgen de maankalender. Dit maakt dat we niet op voorhand weten of een maand 29 of 30 dagen omvat. 

• Eid al fitr vindt dus plaats op de 1ste dag van de 10de maand, sjawaal genaamd. 

• Vasten = niet eten, drinken, roken, vrijen, kwaad spreken, ... van zonsondergang tot zonsopgang. Ramadan betekent dus niet alleen minder eten en drinken. Het is ook een maand om te reflecteren over je leven en wat je de voorbije jaar bereikt en meegemaakt hebt. Tijdens de maand Ramadan zijn moslims verplicht om de minderbedeelden te helpen. De jaarlijks verplichte aalmoes wordt dan ook tijdens de ramadan uitgedeeld. Omdat het een heilige maand is geven de moslims tijdens deze periode ook veel meer geld aan minderbedeelden en liefdadigheidsorganisaties. 

• Tijdens de maand ramadan vindt elke nacht het taraweeh gebed plaats (nachtgebed en preek). Mensen gaan na het verbreken van het vasten naar de moskee om samen met andere moslims te bidden. 

• De Eid al fitr-dag zelf start met een ochtendgebed. Nadien ontbijten de gezinnen thuis met hun familie en vrienden. 

• Er wordt lekker gegeten. Zoete koekjes horen daar uiteraard ook bij maar is niet per se de essentie van heel het gebeuren zoals veel mensen denken.

Met dank aan onze reisbegeleidster Nassira voor de achtergrondinformatie!