Tijdens deze reis bezoeken we Litouwen, Letland en Estland – samen de Baltische staten. Hoewel ze veel gemeen hebben, beschikken deze landen zeker ook over hun typische eigenheden. Die willen en zullen we volop leren kennen!

Getekend door de geschiedenis

We dwalen door de hoofdsteden van Litouwen, Letland en Estland en ontdekken hun geheimen. Ook verdiepen we ons in hun geschiedenis. Daardoor begrijpen we meer over het lokale leven en krijgen we inzicht in hoe dit doorheen de eeuwen is veranderd. Ondanks de bezettingen door Rusland hebben de Baltische staten altijd hun eigen identiteit behouden en dat is iets waar de inwoners trots op mogen zijn! 

Een fikse dosis natuur

Naast de mooie steden verdient ook de natuur onze onverdeelde aandacht. En die krijgt ze, op alle mogelijke manieren. Zo maken we prachtige wandelingen in de  drie nationale parken van de drie landen. Maar we kunnen er ook voor kiezen om de natuurparken op een andere manier te ontdekken. Wat dacht je van fietsen, kanovaren of paardrijden? Als het mooi weer is, kunnen we zelfs zwemmen in de meren en in de zee.

Daarnaast plannen we af en toe een rustpunt in, zodat we voldoende tijd hebben om al deze indrukken goed op ons in te laten werken. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

vliegen van Brussel naar Litouwen

Land nummer één: Litouwen! We landen 's avonds in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Tijd om onder de wol te kruipen en heerlijk te slapen. Morgen start het avontuur!

dag
02
03

op verkenning in Vilnius

Vilnius, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, heeft een prachtig oud centrum en schitterende barokkerken. In de middag volgen we een wandeltour waarbij een insider ons alles over Vilnius en zijn rijke geschiedenis vertelt. 

We verkennen het oude gedeelte van de stad en zoeken we een lekker restaurant voor ons avondeten. We laten onze smaakpapillen werken bij heerlijke lokale gerechten zoals bandelai, bygos of kybyn.

Om nog meer te leren over het verleden van Litouwen kunnen we een optioneel bezoek brengen aan het KGB-museum (The Museum of Genocide Victims). Hier vinden we onder meer de voormalige KGB-gevangenis en ontdekken we de geschiedenis rond de onafhankelijkheid van Litouwen.

dag
04

van Vilnius naar natuurpracht in Trakai

Na het ontbijt verlaten we de huidige hoofdstad Vilnius en trekken we naar de vroegere hoofdstad van Litouwen: Trakai. Deze stad bevindt zich middenin de bossen en is omringd door vijf meren. Het hoogtepunt van Trakai is absoluut het kasteel, en is wellicht het meest gefotografeerde kasteel van het land. Dat gaan we bezoeken! Daarna maken we een boottocht en nemen we eventueel nog een verfrissende duik in een van de vijf meren.

Aan het eind van de dag keren we terug naar Vilnius.

dag
05
07

nachtkajakken en wateravontuur in het Aukstaitija Park

Na deze indrukwekkende dagen in Vilnius laten we rustig alles bezinken in de trein naar het Aukstaitija Park, een natuurgebied van wel 40.000 hectare. Na aankomst verkennen we de omgeving.

’s Avonds verwennen we onszelf met een heerlijke maaltijd met lokale ingrediënten.

De volgende dag zijn we één met de natuur. Het Aukstaitija Park kunnen we op verschillende manieren ontdekken. We maken een lange kanotocht. Tussen de bossen in het park liggen maar liefst 126 helderblauwe meren. Er leven talrijke vogel- en vlindersoorten. We genieten volop van al dat moois en verkennen het park ook te voet.

Wie wil suppen tussen de meren, kan dit optioneel zeker eens proberen! 

Rond 23u. gaan we nachtkajakken, een avontuur in het donker! Daarna kan wie dat wil nog lekker opwarmen in de sauna.

Nog een heerlijke nacht in deze bijzondere overnachtingsplek en morgenvroeg zetten we onze reis voort richting…

dag
08

land nummer 2, Letland!

Na al die natuurpracht is het tijd voor Letland. We nemen onze intrek in onze accommodatie in Riga en verkennen van daaruit de hoofdstad van Letland. Ook Riga staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. We dwalen door de straatjes en net zoals alle wegen leiden naar Rome, komen in Riga alle straatjes van de oude binnenstad samen op het Doma laukums (kathedraalplein). Samen ontdekken we wat Riga zo bijzonder maakt. Diegenen die zin hebben, klimmen in de Tower of Sciences 65 meter hoog en genieten van een prachtig uitzicht over de stad. 

dag
09
10

historisch Riga

Vandaag duiken we in de geschiedenis van Riga. Sowieso brengen we een bezoek aan het bezettingsmuseum. Daarna kunnen we, optioneel, 3 musea bezoeken: het Museum of the History of Riga, het Latvian Museum of Photography en het Mentzendorff’s House. In dat laatste museum ontdek je hoe de Duitse welgestelde families leefden in de 17e en 18e eeuw. Honger naar meer? We kunnen ook nog naar het bezettingsmuseum. 

We slaan onze lunch in op de Centraltirgus Market. In de middag volgen we een wandeltour waarbij een insider ons alles over Riga en zijn rijke geschiedenis vertelt.

’ s Avonds is er tijd voor een plaatselijke bar of een bezoek aan één van de plaatselijke sauna’s. 

dag
11
12

avontuur in Gauja Nationaal Park

Na een heerlijke nachtrust springen we de trein op naar het prachtige Gauja National Park. We komen aan in het treinstation van Sigulda een gezellig dorpje, dat prachtige kastelen herbergt. We wanen ons in de Middeleeuwen. 

De Letse natuur is wondermooi! We kunnen die al wandelend verkennen, maar ook fietsen, kanovaren, bobsleeën of zelfs paardrijden zijn opties. We houden het sowieso sportief 

Misschien kunnen we nog zwemmen in de Gauja-rivier. Die stroomt 100 km lang door het grote park.

dag
13

van het Letse Riga naar Estland

Op tijd vertrekken, is de boodschap, want vandaag hebben we een lange reis voor de boeg. We reizen via Riga naar het volgende land: Estland. Na een ontspannen busrit stappen we uit in Tallinn, de hoofdstad van Estland. We installeren ons in onze accommodatie en zoeken een tof restaurant uit voor het avondeten.

dag
14

fietsen door Tallinn

Geen betere manier dan fietsen om een stad te verkennen. Ook Tallinn leent zich daartoe. Een lokale gids leidt ons door de stad. Zo komen we op plaatsen die we anders nooit zouden gevonden hebben. In de middag kunnen we nog even terugkeren naar die plekjes die we nog wat uitgebreider willen ontdekken. Ook beschikt Tallinn over een flinke brok geschiedenis. Wie wil kan alle details daarvan ontdekken in het Tallinn City Museum. 

dag
15
16

moeraswandeling in het Lahemaa National Park

Vandaag nemen we even afscheid van Tallinn en we nemen de bus naar het Lahemaa National Park. Dat bestaat voor driekwart uit bossen en het grenst aan de zee. Op enkele vissersdorpen en landhuizen na, zullen we niet veel mensen tegenkomen, want er wonen gemiddeld minder dan 20 mensen per m2! 

Ook op de volgende dag staat genieten van de rust en schoonheid van het Lahemaa National Park centraal. We volgen de Viru Bog trail, een wandelroute over houten wandelpaden dwars doorheen moerasgebied. Daarna nemen we de bus terug naar Tallinn waar we klinken op een laatste prachtige avond samen. 

dag
17

terug naar huis

Wat hebben we veel gezien en beleefd! 

Wellicht komen al onze ervaringen in onze dromen terug. Als we voet op Belgische bodem zetten, kunnen we het afscheid niet langer uitstellen …
Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 7
Inbegrepen
 • heenvlucht Brussel-Vilnius, Terugvlucht Tallinn-Brussel
 • alle overnachtingen (guesthouse,appartement)
 • alle transport ter plaatse
 • Trakai Kasteel
 • Boot Trakai (1u)
 • Kano Aukstatitija (hele dag)
 • nachtkajak Aukstatijja
 • Wandelroute Riga
 • Bezettingsmuseum Riga
 • Fiets tour Tallinn
 • Escape Game
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • alle maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige toegangsgelden
Reisbudget
€ 480
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen, stevige dagwandelingen in de natuur, kanovaren, kajakken, fietsen. 

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 33 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden