Reizen in de Alentejo, dat is gas terugnemen. Golvende heuvels, kalkwitte dorpjes, karaktervolle kurkeiken en olijfbomen … Maar in het binnenland van Zuid-Portugal is het niet alleen genieten geblazen van een adembenemend landschap. Liefhebbers van het ongerepte Portugal proeven er ook van smakelijke streekproducten. En de befaamde sterrenhemel in de streek rond het Alqueva-meer – niet voor niets uitgeroepen tot ‘Dark Sky’-reservaat – krijg je er gratis bovenop.

Wie van afwisseling houdt, zit gebeiteld. Op onze achtdaagse ontdekkingstocht door de Alentejo, met start én finish in de Portugese hoofdstad Lissabon, combineren we cultuur met natuur, een snuifje actie en lokale lekkernijen.

Cultureel, culinair en artisanaal

Mogen we je bijvoorbeeld verleiden met een portie Werelderfgoed? In Évora pronkt de oude Romeinse tempel naast middeleeuwse stadswallen en steegjes vol parelwitte huizen met smeedijzeren balkons. Op onze to-dolijst staan ook bezoeken bij lokale ambachtslui. Denk aan makers van kaas en wijn, maar ook van marmer en kurk.

In- en ontspannen in de natuur

In het prachtige Alentejo-landschap gaan we zowel in actie- als in relaxmodus. Van helemaal tot rust komen bij het zwembad van de B&B , over prachtplaatjes inblikken tijdens een fotografieworkshop in de ongerepte natuur, tot kajakken langs de oevers van een rivier.

Onze batterijen opladen doen we dan weer in  de zonovergoten tuin, aan het zwembad of in de hangmat van een charmante B&B en comfortabele hostels.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

het vliegtuig op van Brussel naar Lissabon

Zodra we in Lissabon landen, zetten we een stapje in een wereld waar ‘traditioneel’ hand in hand gaat met ‘cool’. Op het ritme van de fado ontdekken we een openluchtgalerij van vintage tramstellen, charmante kasseibaantjes, middeleeuwse steegjes en hippe winkelstraten. 

Van de historische Alfama-wijk wandelen we naar het Castelo de São Jorge, waar we genieten van een fenomenaal zicht op de Taag. Om de dag af te sluiten, dineren we in een gezellig restaurant met Portugese streekgerechten.

dag
02

parels in Évora

‘s Morgens stappen we de bus op en ruilen we de stad in voor het typische Alentejo-landschap: dunbevolkt en bezaaid met kurkeiken en olijfbomen. In de namiddag trekken we Évora in, een charmant stadje dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Aan de hand van een stadsspel verkennen we het historische stadcentrum, dat goed bewaard is gebleven en architecturale parels uit verschillende periodes samenbrengt. Naast de stadsomwalling en het Lóios-klooster uit de middeleeuwen ontdekken we de befaamde tempel en het nabijgelegen aquaduct uit de Antieke Oudheid. Op een terrasje vlakbij een van de mooie tuinen die Évora rijk is, komen we op adem. 

In een centraal gelegen hostel overnachten we.

dag
03

genieten op zijn Alentejaans

We zetten ons bezoek aan Évora verder en krijgen kippenvel in de bottenkapel. Onze eindbestemming? Die stippelen we uit naarmate we de stad intrekken. Onderweg sprokkelen we onze middagpicknick bijeen op de authentieke zaterdagmarkt. Naast een fijne babbel met de lokale landbouwers kan je er terecht voor heerlijke sopa de beldroegas of posteleinsoep, de typische S-vormige koekjes van Pau de Canela en een traditionele kaastaart of queijada de Évora. Of wat dacht je van een knapperig custardtaartje of pastel de nata?

Na de picknick reizen we door naar onze uitvalsbasis voor de volgende 4 overnachtingen: een B&B in een typisch Alentejaans landhuis op slechts 8 km van Évora, de perfecte setting om te onthaasten. In de tuin relax je in een groene oase, compleet met zwembad en hangmatten. In de omgeving zie je ook de olijfbomen en kurkeiken die de Alentejo typeren.

We steken ook de handen uit de mouwen. Zo leer je de geheimen van de Alentejaanse keuken kennen tijdens een interactieve kookworkshop. ‘s Avonds nemen we onze eigen kookkunsten op de proef onder een prachtige sterrenhemel.

dag
04

op de foto met fauna en flora

Omdat vakantiekiekjes nu eenmaal horen bij een vakantie, starten we de dag met een workshop natuurfotografie. Tijdens een (makkelijke) wandeling van 4.5 km leer je:

 • hoe je het fototoestel en andere apparatuur gebruikt;
 • hoe je dieren het best benadert voor fotografische doeleinden;
 • hoe je je foto’s, compositie, omkadering enzovoort verbetert.

Na de fotografieworkshop heb je een namiddag vrij bij de B&B, in de tuin of aan het zwembad. Of ga je liever nog eens naar Evora?  Vanuit de B&B is dit zeker een leuke en haalbare wandeling.

dag
05

marmer en kurk geven hun geheimen prijs

Kurkontginning en marmerproductie, de belangrijkste economische activiteiten in de streek, staan op ons programma. Zo bezoeken we een lokaal fabriekje waar ze kurk verwerken  en vernemen er de kneepjes van het vak. Ook gaan we proeven van de heerlijke Alentejaanse wijn bij een lokale coöperatieve waar de boeren uit de streek hun druiven brengen om er wijn van te maken

 Daarnaast kijken we van bovenuit hoe een marmergroeve eruit ziet  én bezoeken we een marmerfabriek. Zo zien we alle tussenstappen in het verwerkingsproces : van kolossale brokken tot gepolijste stukjes marmer.

Tot slot kuieren we door het historische centrum van Estremoz, de marmerstad bij uitstek. Het ‘witte goud’ – om het met de woorden van de plaatselijke bevolking te zeggen – is er te bewonderen in al zijn pracht en praal.

dag
06

van peddelen tot proeven

Tijdens een kanotocht – met de hopelijk weinig profetische naam ‘Als een vis in het water’ – peddelen we op een stuwmeer dat vroeger gebruikt werd voor de watervoorziening van Evora. 

Vervolgens brengen we een bezoek aan een traditionele kaasfabriek, waar we mogen proeven van verschillende soorten kaas.

dag
07

trendy afsluiter in Lissabon

We keren via Évora terug naar Lissabon, waar we de rust van Alentejo opnieuw inruilen voor een levendig stadsritme. Zo trekken we de Bairro Alto in. ’s Middags slenter je in deze wijk langs talrijke trendy plekjes. ’s Avonds heb je keuze troef uit populaire fadocafés, swingende bars en hippe restaurants.

Voor we onder de wol kruipen in hartje Lissabon, kan je nog de Miradouro de Santa Catarina beklimmen. Vanaf die heuveltop in het midden van de stad heb je een prachtig zicht op de verlichte Ponte 25 de Abril. Deze hangbrug hoeft niet onder te doen voor de Golden Gate Bridge in San Francisco.

dag
08

inpakken en wegwezen

Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven en stappen het vliegtuig op richting Brussel.

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Lissabon(h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen op basis van kamer en ontbijt (3 x hostel en 4x B&B)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • toegang bottenkapel
 • kookworkshop incl. maaltijd
 • workshop natuurfotografie
 • kajak(2u)
 • bezoek kaasfabriek, incl. proeven
 • excursie kurk en marmer, incl. wijnproeven
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 240
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, kayakken (2u)

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 17 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden