Wat de Olympische spelen zijn voor de sportwereld, is de Biënnale voor de kunstwereld. Het tweejaarlijkse kunstenfestival wordt voor de 59ste keer georganiseerd in Venetië. We laten ons onderdompelen in de hedendaagse kunstscene en gaan op ontdekking naar alles wat de Biënnale en de stad ons te bieden heeft. Voor het festival zelf trekken we twee keer een dag uit, wat ons voldoende tijd geeft om de stad zelf en haar musea te bezoeken. We maken gebruik van de lokale waterbus (Vaporetto) om de omliggende eilanden te ontdekken.

Duurzaam naar Venetië?

Wie Venetië hoort denkt vaak meteen: massatoerisme. Dat het één van de drukst bezochte toeristische trekpleisters is in Italië en bij uitbreiding Europa, staat vast. 

Recente beslissingen proberen het problematisch toerisme een halt toe te roepen: grote cruiseschepen mogen niet meer aanmeren in de lagune bij Venetië en een nieuwe toeristentaks moeten het aantal dagjestoeristen doen afnemen. 

Op een duurzame manier naar en in Venetië reizen is de uitdaging die KrisKras wil aangaan door enkele belangrijke keuzes te maken. Zo reizen we met de nachttrein, gebruiken we enkel openbaar vervoer, we kiezen voor een slaapplaats in een minder druk stadsdeel van Venetië, werken we samen met lokale gidsen én we gaan met een doel: de Biënnale van Venetië. 

La Biennale di Venezia  

Het tweejaarlijkse kunstenfestival wordt voor de 59ste keer georganiseerd in Venetië. De eerste editie was in 1895, sindsdien hebben slechts twee gebeurtenissen de organisatie in de war gebracht, WOII en de recente COVID19 crisis. De 59ste editie werd dan ook een jaar uitgesteld. 

De editie van dit jaar kreeg de titel ‘The Milk Of Dreams’ van curator Cecilia Alemani, het is de eerste keer dat het curatorschap te beurt valt aan een Italiaanse vrouw. 

Meer dan 200 kunstenaars uit 58 landen stellen tentoon, voor heel wat kunstenaars is het de eerste keer dat ze hun werk op een internationaal evenement kunnen tonen. 

Tijd voor Venetië en de eilanden errond

Voor het festival zelf trekken we twee keer een dag uit, wat ons voldoende tijd geeft om de stad zelf en haar musea te bezoeken. We maken gebruik van de lokale waterbus (Vaporetto) om de omliggende eilanden te ontdekken. Ook een bezoek aan de stad Vicenza op het Italiaanse vasteland staat op de planning. We sluiten telkens de dag af met een maaltijd in een lokaal restaurantje én we gaan zelf aan de slag tijdens een kookworkshop! 

We reizen per trein en per boot, we slapen in een jeugdherberg in de gezellige Giudecca wijk. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Sporen naar Venetië

We spreken af in station Brussel-Zuid, waar we de trein naar Frankfurt en München nemen. In München nemen de slaaptrein naar Venetië. We genieten van het uitzicht en nemen ondertussen de tijd om uitgebreid kennis te maken. 

dag
02

Must-sees

Uitgeslapen komen we aan in Venetië, we droppen onze bagage bij de jeugdherberg en trekken de stad in. Na een lunch tussen de locals trekken we het centrum van de stad in, we stippelen een route uit die ons langs belangrijke plaatsen doorheen de stad loodst. ’s Avonds ontdekken we de Giudecca wijk waar ons hostel gelegen is, wie heeft zin in een glas wijn? 

dag
03

Introductie met La Biennale di Venezia

Naargelang het weer kiezen we de locatie van ons eerste bezoek aan het kunstenfestival: de paviljoenen in de Giardini of de centrale tentoonstelling in het Arsenale. We dompelen ons in elk geval voor een eerste keer onder in de hedendaagse kunstwereld. 

’s Avonds spreken we af met een local die ons enkele typische Venetiaanse gerechten zal uitleggen. Daarna gaan we zelf aan de slag tijdens een kookworkshop.

dag
04

Alternatieve stadswandeling

1 november is in Italië, net als in België, een officiële feestdag. Vandaag is er heel wat gesloten in de stad, maar we grijpen dit moment aan om een alternatieve route te volgen die ons langs goed bewaarde geheimen brengt. Met een beetje geluk schijnt de zon en kunnen we genieten van een drankje op een terras. 

dag
05

Met de vaporetto naar de eilanden Burano, Murano en Torcello

We spreken af met een lokale gids die ons met de vaporetto naar de eilanden brengt rond Venetië. Het eiland Murano is gekend voor de vele glasblazers die deze ambacht nog steeds in leven houden. In Burano genieten we van het prachtig uitzicht op de gekleurde huisjes van de vissers. In Torcello gaan we opzoek naar de middeleeuwse oorsprong van Venetië. 

Als we terug in de stad zijn kunnen we kiezen tussen verschillende opties: bezoeken we de Peggy Guggenheim collectie of gaan we naar de tentoonstelling van Marlene Dumas in Palazzo Grassi? 

dag
06

Met de trein naar Vicenza

Vandaag verlaten we even Venetië en zetten we voet aan het vasteland. Op ongeveer een halfuurtje met de trein ligt de stad Vicenza gekend voor de vele gebouwen ontworpen door de architect Andrea Palladio. Vicenza is een prachtige stad die toeristen vaak links laten liggen. We wanen ons in de renaissance en genieten van de architecturale parels. 

dag
07

Tweede bezoek aan de Biënnale

Vandaag bezoeken we het deel van de Biënnale dat we enkele dagen geleden nog niet bezochten. Er is een groot verschil tussen de Giardini en de Arsenale. Waar de Giardini per land is georganiseerd, is de Arsenale een grote tentoonstelling waar we ons vooral laten leiden door de keuzes van de curator. Een feest voor iedereen die van kunst houdt, dat in elk geval! 

Nadien is er ruimte voor wat vrije tijd: gaan we souvenirs jagen of krijgen we niet genoeg van kunst en bezoeken we nog een museum? Opties genoeg! 

’s Avonds genieten we voor de laatste keer van de geweldige Italiaanse keuken en een glas lokale wijn. 

dag
08

Ciao Venezia, terug de trein op

We pakken onze bagage en slaan nog wat proviand in voor de lange treinreis terug naar huis. 

Met een hoofd en hart vol kunst stappen we later op de dag de trein op en vatten we onze terugtocht aan. 

dag
09

Aankomst Brussel-Zuid

Uitgeslapen komen we aan in Brussel-Zuid. 

Leeftijd
18 tot 35 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • Trein Brussel-Venetië (heen en terug)
 • alle overnachtingen (hostel) + ontbijt
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • toegang Biënnale (2 dagen)
 • begeleide tocht naar Burano, Murano, Torcello
 • Vicenza pass
 • kookworkshop
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 355
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij weekends en daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

stadswandelingen

Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden