Wat heeft Marokko voor ons in petto? Groene valleien in dorre berglandschappen met spectaculaire kloven. De gezellige drukte van de soeks, kruidige lekkernijen en muntthee, moskeeën en medersa’s. Voeg daar de gastvrije Berberbevolking aan toe en je krijgt een beeld van Zuid-Marokko.

Wonderen van de natuur

De Atlas biedt fantastische wandelmogelijkheden. Gaandeweg zal de ongekende veelzijdigheid van dit prachtige Maghrebland zich ontsluieren.

Natuurlijke kleurenpracht

In Marrakech dompelen we ons onder in de hevige kleuren en het gewriemel van Marokko’s meest zuidelijke koningsstad. Daarna is het tijd voor groene rust. We trekken de bergen in naar het hart van zuidelijk Marokko: de Dadesvallei. Onderweg reizen we door woeste landschappen, afgewisseld met een weelderige oase. We maken tochten langs piepkleine dorpjes. In het gezellige stadje Essaouira en dichtbij Taghazout waaien we uit aan de Atlantische kust.

Een boeiende cultuurmix

We verdiepen ons in de plaatselijke cultuur. De routes die we volgen, nemen de Marokkanen ook. Het zijn niet de gemakkelijkste wegen, maar ze zijn een belevenis op zich. We overnachten in kleine pensions en laten onze westerse normen even varen. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

eerst acclimatiseren

We spreken 's middags af op de luchthaven van Zaventem en vliegen naar Marrakech. Bij aankomst brengt een taxi ons naar het hotel. We maken een korte wandeling en nemen de tijd om te wennen aan de warme temperatuur.

In de namiddag dompelen we ons onder in de soeks van de medina. Heb jij de kunst van het onderhandelen onder de knie? 

dag
02

de koningsstad

Vandaag bezoeken we de fascinerende stad Marrakech. 's Morgens dromen we weg bij de aanblik van de besneeuwde bergtoppen in de Menara-tuinen. Daarna trekken we tijd uit voor een culturele parel. We gaan richting het Bahiapaleis, een knap staaltje Marokkaanse architectuur uit de 19de eeuw. Wie er nog niet genoeg van heeft, kan het paleis el Badi bezoeken of flaneren in de wondermooie Majorelletuin.
's Avonds slenteren we rond op het Djemaa El Fna plein.

dag
03

de mooiste kashba

We laten de vlakte van Marrakech achter ons en rijden in de richting van de Hoge Atlas over de schitterende Tizi’n Tichka-pas op 2260 meter hoogte. De wegen worden smaller, de putten dieper en de bergen alomtegenwoordig. Het gebied is rijk aan kashba’s, deels vesting, deels paleis, van waaruit lokale prinsen kleine en grote gebieden konden beheersen. 

Langs een stukje van de oude karavaanroute gaan we naar het versterkte dorp of ksar Aït Benhaddou. We kozen voor de meest indrukwekkende en best bewaarde kashba van het zuiden. Het is niet voor niets dat hier 6 films zijn opgenomen.

We rijden verder naar Ouarzazate, daar overnachten we.

dag
04

door de Dadesvallei

 Wist je dat de grootste filmstudio ter wereld zich in Ouarzazate bevindt? Zo is onder meer ‘Gladiator’ hier ingeblikt.

Over Ouarzazate rijden we langs de weg van de kashba’s, van oase tot oase, doorheen de Dadesvallei tot in Tinerhir. De kleurenpracht is ongezien!

dag
05

wandelen in de Todra-kloof

Vandaag verkennen we te voet de Todra-kloof. Enorme rotswanden van honderden meters hoog rijzen steil omhoog. We hebben een fenomenaal uitzicht over een weelderig groen landschap.

dag
06

Tamnougalt en de vallei van de Drâa

Na de verkenning van de Dades- en de Todra-kloven rijden we verder naar Tamnougalt, een dadelpalmoase in de Atlas. Het begin en tevens de mooiste site van de Drâa-vallei. De Drâa ontspringt in het Atlasgebergte en is de langste waterloop in Marokko. Langs de rivier groeien granaatappel- en vijgenbomen. 

dag
07

de parel van het zuiden

We nemen een taxi naar Taroudannt. Het is een grote afstand, maar de beloning is groot wanneer we de 'Parel van het zuiden' binnenrijden. Taroudannt ligt in de Anti Atlas, aan de voet van de Hoge Atlas en is omringd door een stadsmuur in aardetinten. Het is de oude hoofdstad van Marokko en ze straalt een aparte charme uit met haar huizen in ‘shocking pink’. 

dag
08

ambachten en arganolie

We bezoeken de meest levendige soek van Zuid-Marokko. De straten van de medina liggen in de schaduw en zorgen voor de nodige afkoeling. Het is een wirwar van straatjes, waar edelsmeden, leerlooiers, antiquairs en beeldhouwers werken en verkopen. Taroudannt is bekend om de kwaliteit van zijn handwerk. 
We kruipen op de fiets en ontdekken alle kleine uithoeken van de stad.

’s Middags brengen we een bezoek aan een argancoöperatieve. Hier kunnen we zien hoe de noten worden gesorteerd en fijngestampt, geperst en gebotteld. Een veertigtal vrouwen uit het dorp werken hier en kunnen dankzij dit proces hun leefomstandigheden verbeteren.

dag
09
10

surfen en strand

Na heel wat dagen in het binnenland, is het nu even tijd om de Marokkaanse kuststreek te ontdekken. We stranden in Tamraght, een dorp niet ver van Taghazout. Hier zijn de golven ideaal voor beginners. We volgen een initiatieles surfen. We leren peddelen en trainen onze armspieren. Erna proberen we rechtstaand over de golven te glijden: geen makkie. Gelukkig krijgen we hulp van professionele surfleraars. Maar oefening baart kunst.

Een yogales tussendoor zorgt dat onze stramme armspieren helemaal ontspannen. 

’s Avonds genieten we van een wondermooie zonsondergang.

dag
11
12

het blauwe stadje

We rijden door naar Essaouira: een rustig stadje met een heel eigen sfeer. Het lijkt wel een stukje Griekenland met de typisch blauwgeschilderde deuren en luiken. We bezoeken deze havenstad en kuieren over de sqala van de kashba. 

Binnen de indrukwekkende stadsmuren kunnen vooral de vlooienmarkt, de kruiden- en de graanmarkt op onze interesse rekenen. 

Of kies je liever voor het zandstrand om na te genieten en uit te waaien?

dag
13
14

terug naar Marrakech, lekker koken

We rijden met de bus terug naar Marrakech. s' Avonds kunnen diegenen die willen een bezoek brengen en genieten in een plaatselijke hamam.

De volgende dag volgen we er een duurzame kookworkshop en maken samen een overheerlijke Marokkaanse maaltijd. De opbrengst gaat naar een project dat zich toespitst op het empoweren van kwetsbare Marokkaanse vrouwen. In de late namiddag voeren we onze laatste onderhandelingen in de soeks. 

’s Avonds kunnen diegenen die willen kunnen een bezoek brengen en genieten in een plaatselijke hamam.

dag
15

insjallah!

En dan is de tijd om naar huis te gaan aangebroken. We vliegen vanuit Marrakech terug naar Brussel. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Marrakech (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen inclusief ontbijt (hostel)
 • alle transport ter plaatse
 • gids Dadeskloof en Palmeraie
 • surfinitiatie in Tamraght
 • yogales
 • bezoek argancoöperatie
 • toegang Bahia paleis
 • gids Aït Benhaddou
 • fietshuur in Taroudannt
 • duurzame kookworkshop in Marrakech
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 380
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

korte wandelingen, fietsen in de stad, surfen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 25 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • INTERNATIONAAL PASPOORT VERPLICHT
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden