Meerdaagse trektochten door de Kaukasus, cultuur in Tbilisi en relaxen in de wijnstreek. Dat en nog veel meer in deze actieve rondreis door Georgië.

Georgië, op de grens tussen Europa en Azië, vind je niet snel terug in lijstjes met populaire droombestemmingen. De pracht van de uitgestrekte stranden aan de Zwarte Zee, het betoverende Kaukasusgebergte en de lokale gastvrijheid zijn een goed bewaard geheim. Massatoerisme hoef je hier niet te verwachten, maar dat komt ons net goed uit.

Off the beaten path

Het is een term die reizigers te pas en te onpas gebruiken, maar op deze rondreis is ze zeker van toepassing: off the beaten path. Vanuit de hoofdstad Tbilisi zetten we koers richting de Kaukasus. Tweemaal laten we ons verleiden tot een meerdaagse trektocht langs smalle bergwegen, door de bossen en over rivieren. Graag wandelen is een must, maar de vriendelijke locals, het lekkere eten en de indrukwekkende vergezichten geven ons de nodige energie. Daarnaast nemen we ook uitgebreid de tijd om de wijnstreek te bezoeken en de Georgische cultuur te ontdekken.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

aankomst in Tbilisi

Na een tussenstop in Istanbul, komen we in de late namiddag aan in de Georgische hoofdstad Tbilisi, een smeltkroes van culturen met mensen van Armeense, Joodse, Russische en Griekse afkomst. Na het inchecken trekken we de stad in voor een eerste feestmaal. Durft iemand al de chakapuli, pkhali of lobio bestellen?

dag
02

op verkenning in de hoofdstad

Tbilisi, gelegen in de vallei van de Mtkvari-rivier, laat zich niet eenvoudig omschrijven. De stad is een doolhof van moderne gebouwen, orthodoxe kerken, Perzische badhuizen, moskeeën en kleine, kleurrijke stadshuizen. Verloren lopen lijkt de enige optie. Geen nood: vandaag hebben we alle tijd van de wereld. De gastvrije inwoners leiden je vast tot bij de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Brug van de Vrede. 

Later op de dag, nemen we de kabelbaan van Rike Park over de Mtkvari-rivier naar het fort van Narikala. Van hieruit krijg je een schitterend uitzicht over de stad. We wandelen ook langs de Rustaveli, een 19e-eeuwse boulevard, en snuisteren rond op de rommelmarkt, waar je nog authentieke Georgische spullen op de kop tikt.

’s Avonds eten we in de Desertirebis Bazari, de grootste markt van Tbilisi en genoemd naar de deserterende soldaten die er in de jaren 20 hun wapens verkochten. Met een volle buik nemen we de nachttrein met bestemming: de Zwarte Zee.

dag
03

Svaneti, het begin van de Kaukasus

In alle vroegte bereiken we Zugdidi. Een gedeelde minibus – de typische marshrutky – brengt ons daarna naar Svaneti. Deze noordelijke regio is een onderdeel van de Kaukasus met toppen boven de 5000 meter. Hier leeft de bevolking nog volgens eeuwenoude tradities en de hoger gelegen natuurgebieden zijn beschermd door UNESCO. 

Wij bereiden ons voor om zelf de bergen te trotseren. In het dorpje Mestia slaan we een voorraad in en vullen we onze rugzakken. Wat we niet nodig hebben, laten we voor enkele dagen achter in het hostel. Morgen is het showtime. 

dag
04

de benen opwarmen

De eerste dag van onze 4-daagse hike is aangebroken. Deze tocht van 16 kilometer brengt ons naar Zhabeshi. Geen halsbrekende toeren, maar een goede test voor onze kuiten. We overnachten in Chvabiani of Zhabeshi.

dag
05

Zhabeshi - Adishi

Na een stevig ontbijt van eieren, worsten, bonen en boter, gaan we op pad. Ver weg van de bewoonde wereld trekken we van Zhabeshi naar Adishi, waar we ook overnachten. Tussen het wandelen door genieten we van het prachtige landschap. Hier weet je weer wat leven echt is.

dag
06

Adishi - Iprari

Vandaag hebben we een wandeling van 18,7 kilometer voor de boeg. Richting Iprari moeten we de Adishi-rivier aan de voet van de Adishi-gletsjer oversteken. Een unieke belevenis! Voor wie de oversteek te gewaagd is, huren we een paard. Afhankelijk van ons energiepeil is er de mogelijkheid om al in Khalde te logeren, een rustig dorpje met welgeteld 1 herberg. Zo korten we de trektocht wat in en stappen we morgen langs een mooie route. 

dag
07

de laatste loodjes

De vierde trekdag leidt ons naar Ushguli. Als we overnachten in Khalde, moeten we eerst even terug om de zuidelijke Kareta-pas over te lopen, goed voor ongeveer 15 kilometer. De ‘traditionele’ route (12,4 kilometer) verloopt via Iprari. Die tocht is iets drukker. Hoe we het ook aanpakken, vanavond wacht ons een heerlijke maaltijd in Ushguli: kebab en wijn. Daarna duiken we onder de wol om de batterijen weer op te laden.

dag
08

snipperdag in Ushguli

We blijven nog een dagje in Ushguli. Dit is het hoogst gelegen dorpje (2200 meter) in Europa met permanente bewoning en werd door UNESCO erkend als werelderfgoed. Ideaal om tot rust te komen. Wie zin heeft, maakt een paardentocht of wandelt tot aan de Shkhara-gletsjer. In de late namiddag zetten we koers naar Mestia voor onze laatste avond in Svaneti.

dag
09

met de bus naar Tbilisi

Een licht programma met als enige doel om Tbilisi te bereiken voor de avond. Omdat het aantal grote autobanen in Georgië beperkt is, keren we terug via dezelfde weg als enkele dagen geleden. De reistijd bedraagt 7 tot 9 uur, dus tijd genoeg om van het landschap te genieten of even weg te dromen. Onderweg kunnen we een tussenstop inlassen bij de geboorteplaats van Stalin.

dag
10

Kakheti, de wijnstreek van Georgië

Vanaf nu hebben we onze eigen jeeps. Dat geeft ons de vrijheid om te stoppen waar we willen en zelf het tempo te bepalen. We rijden via het uit rots gehouwen David Gareja-klooster aan de grens met Azerbeidzjan naar het hart van de Kakheti-regio, dé wijnstreek van Georgië. We overnachten er in een grote villa op een wijndomein.

dag
11

relaxen tussen de wijngaarden

We zijn al over halfweg, dus dringend tijd voor een toost. We bezoeken een lokaal ‘château’, waar zowel wijn als brood en kaas worden geproduceerd. De jaarlijkse druivenpluk maken we van dichtbij mee. Wie de smaak te pakken heeft, neemt deel aan een sessie druivenpersen op blote voeten. Vandaag gaan we ook op verkenning in Telavi, de wijnhoofdstad van Kakheti. Om de cirkel compleet te maken, sluiten we af met een kookworkshop. Met een local gaan we op zoek naar de geheimen van de Georgische keuken.

dag
12

Oost-Georgië

We nemen afscheid van onze villa tussen de wijngaarden en rijden oostwaarts. Na een laatste stop in een bijzondere wijnboerderij komen we enkele uren later aan bij Lagodekhi Natural Reserve. In ons hostel bereiden we ons voor op de tweede trektocht van deze rondreis: een echte kuitenbijter naar Black Rock Lake. Dat meer vormt de natuurlijke grens tussen Georgië en Rusland.

dag
13

Lagodekhi Natural Reserve

Als nationaal park is Lagodekhi veel minder gekend dan Svaneti, waar we onze eerste trektocht deden. Toeristen kom je hier niet tegen. Een steile bergwandeling (13 kilometer) van het Visitor Center naar de eerste shelter. Afzien, genieten, kamperen!

dag
14

Black Rock Lake

We ontwaken op een bergflank bij het krieken van de dag. De volgende shelter ligt op 3 kilometer. We laten er onze spullen achter en wandelen verder tot aan Black Lake Rock. Het uitzicht is er ronduit fenomenaal. We steken zelfs even de Russische grens over onder het goedkeurend oog van de grensbewakers. Tegen de valavond keren we terug naar onze kampeerplek.

dag
15

de allerlaatste loodjes

Het laatste stuk van de trektocht brengt ons terug tot bij het Visitor Center. Onderweg passeren we langs de top van Mount Kaputsikh, en zo voelen ook onze benen aan: kaput! Daar is maar één oplossing voor. We sluiten ons bezoek aan Lagodekhi af zoals we het begonnen: met een wijntje in een aangenaam hostel aan de rand van het park.

dag
16

lekker niets doen

Ons hostel biedt verschillende mogelijkheden aan: vissen, fietsen of achterover leunen en genieten van een glas wijn. De die-hards wandelen tot aan de prachtige Ninoskhevi-waterval, 15 kilometer heen en terug.

dag
17

badhuizen in Tbilisi

We rijden door de wijnlandschappen terug naar Tbilisi (158 kilometer) en leveren de jeeps in. Een ontspannende sessie in een van de vele badhuizen hebben we dubbel en dik verdiend. Tussen de mozaïeken zweten we ons te pletter. Wie wil, laat zich eens goed scrubben. ’s Avonds checken we of de stad zijn bijnaam ‘het Berlijn van Centraal-Azië’ kan waarmaken.

dag
18

spiritueel in Mtskheta

Na het ontbijt nemen we de metro naar het Didube-busstation en een aansluitende minibus naar Mtskheta, het spirituele hart van Georgië. Daar bezoeken we enkele van de kerken en kloosters die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Als de benen het toelaten, beklimmen we daarna de heuvel naar het indrukwekkende Jvari-klooster, of we nemen gewoon een taxi. Het uitzicht is alvast de moeite waard. We zoeken een toffe locatie uit om iets te eten en keren terug naar Tbilisi voor een laatste avondmaal op Georgische bodem.

dag
19

terug naar huis

We laten de bergen, eeuwenoude dorpen, lokale gewoontes en prachtige natuurwandelingen voor wat ze zijn en vliegen met een ochtendvlucht naar België. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel–Tbilisi (h/t)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (guesthouses en kamperen)
 • transport ter plaatse (openbaar vervoer en 8 dagen jeep huren)
 • gebruik kampeermateriaal
 • alle activiteiten volgens programma: kabelbaan Tbilisi
 • badhuis Tbilisi
 • paardverhuur voor beide trekkings
 • kookworkshop
 • wijn proeven
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 250
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

twee intensieve bergwandelingen (meerdaagse hikes). Door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden is een flexibele ingesteldheid vereist.

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 34 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • Internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig na terugkomst)

Onze voorwaarden