Deze reis brengt ons in de drie grote Zijderoutesteden – Khiva, Buchara en Samarkand – door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Verbluffende indrukken

Niet alleen de architectuur maakt indruk, ook de rijke geschiedenis neemt je mee naar een andere, boeiende wereld. Onder de deskundige begeleiding van lokale gidsen bezoeken we de prachtige middeleeuwse binnensteden. De excursie naar de unieke woestijnkastelen Ayaz Kala in de uitgestrekte Kyzil Kum-woestijn is onvergetelijk. Tijdens ons driedaagse verblijf in  de Nurata-bergen maken we enkele dagwandelingen.

Het leven zoals het is … in Oezbekistan

Dankzij ons verblijf in een homestay leren we het Oezbeekse plattelandsleven van dichtbij kennen. Waar mogelijk maken we gebruik van het openbaar vervoer. De gastvrijheid van de Oezbeken en Tadzjieken krijg je er zomaar bovenop.

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
02

de eerste van de Zijderoutesteden

We vliegen 's avonds naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, waar we vroeg in de ochtend landen. Van daar brengt een binnenlandse vlucht ons naar Urgentch, 30km van Khiva. Khiva is de eerste van de drie door UNESCO als werelderfgoed erkende zijderoutesteden op ons programma.

We logeren binnen de omwallingen van het oudste versterkte binnendeel van de stad, Ichan Kala, maar vandaag bezoeken we eerst Dichan Kala, de buitenstad. Tijdens onze wandeling zien we de drie stadspoorten die nog overeind staan. Ook het negentiende paleis van Nouroullah Bey, opgetrokken in een mengeling van oosterse en Sovjet-Russische bouwstijlen, fascineert ons.

dag
03

de binnenstad

De Sovjet-Unie riep de Ichan Kala in 1967 uit tot openluchtmuseum, maar na de onafhankelijkheid in 1991 claimden honderden oorspronkelijke inwoners hun bezittingen terug. Onder de begeleiding van een deskundige gids bezoeken we er madrasa’s of islamscholen, mausolea, paleizen, moskeeën en minaretten.

dag
04

Karakalpakstan

Vandaag maken we een excursie naar de autonome republiek Karakalpakstan, gelegen in Oezbekistan. In het zuiden van Karakalpakstan bezoeken we Ayaz Kala. Drie woestijnkastelen zijn de enige restanten van een oorspronkelijke gordel van zo’n vijftig versterkte burchten uit de vroege middeleeuwen. De uitgestrekte desolaatheid van de Kyzil Kum-woestijn omringt ons.

dag
05

Buchara

Vandaag staat een lange verplaatsing naar Buchara op het programma, een stad in de Kyzil Kum-woestijn,. Het is een belangrijke, historische thuisbasis van de islam in Centraal-Azië en onze tweede Zijderoutestad.

We maken eerst kennis met het hart van de oude stad: het charmante, centrale plein rond het bassin Lyabi Hauz. Dat is Tadzjieks voor ‘rond het water’. In Buchara is dit de plek waar mensen afspreken, uitrusten, eten en drinken. De gastvrijheid waarvoor de inwoners van deze stad worden geroemd, is hier haast tastbaar. Rond Lyabi Hauz pralen architecturale parels uit de zes- en zeventiende eeuw. Onder meer de Kukuldash-madrasa, een van de grootste van Centraal-Azië, is absoluut een bezoek waard.

dag
06

cultuur in Buchara

De cultuurhistorische pracht van Buchara is fenomenaal. Het indrukwekkende Samani-mausoleum, de markt en de wirwar van steegjes onder de typische blauwe koepels ... De ervaren gids vertelt ons alles over de bouwlusten en politieke intriges van de Khans en de vernielzucht van Dzjengis Khan. We ronden af met een wandeling door de historisch vermaarde joodse wijk en keren via Lyabi Hauz huiswaarts.

dag
07

naar het zomerpaleis

Voor we afscheid nemen van Buchara  bezoeken we het zomerpaleis van de emir Alim Khan en het mausoleum van Nakhsbandi. Nakhsbandi is de officieuze patroonheilige van Buchara en stichter van de gelijknamige islamitische soefi-orde. Als afsluiter brengen we met de gegadigden een bezoek aan de hamam!

dag
08

in de bergen

In de Nurata-bergen zoeken we het groen op. We logeren bij families thuis in een community based ecotoerismeproject. Zo kunnen we kennismaken met het Oezbeekse rurale leven. De omgeving is wondermooi en staat bekend voor haar hoge biodiversiteit.

dag
09

thuis een handje toesteken

Vandaag staat een langere dagtocht door de bergen op het programma. Een lokale gids leidt ons door de prachtige fauna en flora. We passeren watervallen, rotstekeningen en historische sites. Terug in onze homestay leren we met welke activiteiten de Tadzjiekse bewoners van deze regio de kost verdienen. We helpen bij de bereiding van de traditionele maaltijden.

dag
10

vrije tijd

We halen nog een laatste frisse neus voor we verder reizen naar Samarkand. Misschien kunnen we een kupkari meepikken. Deze wedstrijd lijkt op polo, maar wordt gespeeld met een onthoofd geiten- of schapenkarkas. Of we rusten uit bij de familie op de tapchan, de Centraal-Aziatische variant van het buitenterras.

dag
11
13

laatste stop langs de Zijderoutesteden

Samarkand is onze laatste stop langs de drie Zijderoutesteden. Opnieuw bevinden we ons onder een Tadzjiekse bevolking. Het is ook de bekende stad van Timur Leng, een afstammeling van de Mongoolse Dzjengis Khan. Hij zette de stad terug op de kaart door ze uit te roepen tot de hoofdstad van zijn rijk.

De stad herbergt zowel middeleeuwse madrasa’s en moskeeën als brede avenues met typische Sovjetarchitectuur. Niet te missen bezienswaardigheden: het mausoleum van Timur Leng, de moskee en het mausoleum van Bibi Khanu, het magistrale Registan en de necropool van Shah-i-Zinda.

Souvenirjagers kunnen tijdens de laatste dag in Samarkand hun hart ophalen in de bazaar, bij de tapijtverkopers, de keramiekwinkels ... Of misschien wil je terug naar het Registan om de perfecte foto te nemen?

We nemen de sneltrein naar Tasjkent en dromen zacht in een knus hotel. 

dag
14

Tasjkent – Brussel

De cirkel is rond. Onze vlucht naar Brussel wenkt. Op naar huis!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Tasjkent (h/t)
 • luchthaventaksen
 • binnenlandse vlucht Tasjkent-Urgentch
 • alle overnachtingen (hostel en homestay)
 • alle transport ter plaatse (openbaar vervoer)
 • activiteiten volgens programma
 • excursie Ayaz Kala woestijnkastelen
 • 3-daagse homestay op basis van vol pension
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • overige toegangsgelden
Reisbudget
€ 270
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

dagwandelingen

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 54 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden