Deze prachtige rondreis voert ons door het diepe zuiden van Mexico. We starten met een duik in de rijke geschiedenis en eindigen aan de azuurblauwe Caribische kust van het schiereiland Yucatán.

We landen in Mexico City, een megalopolis met extremen die daarnaast moeiteloos muziek met opwinding en glamour combineert. Met de metro bezoeken we de mooiste musea, prachtige authentieke wijken en kleurrijke markten. Ook de precolumbiaanse site Teotihuacán mag uiteraard op ons bezoek rekenen. 

Tropisch genieten

De bus brengt ons op een paar uur naar het mooie Oaxaca en het indrukwekkende Monte Albán. In Hierve El Agua verwennen we onszelf met een bezoek aan de oude waterbronnen die dateren van 400 VC. 

Daarna kijken we, vanuit onze hangmatten uit over de prachtige Pacifische kust.

Op zoek naar sporen van de Maya’s en jungle 

De bus klimt, bocht na bocht, naar de vallei van San Cristóbal de las Casas, de hoofdstad van Chiapas en van de Zapatisten. In dit adembenemende stadje blijven we enkele dagen genieten van de nonchalante sfeer. We bezoeken de naburige Tzotzildorpen. Daarna ruilen we de koele, mistige heuvels van Chiapas in voor de drukkende jungle, 2 000 m lager. We verfrissen ons in de watervallen van Agua Azul voor we doorreizen naar Palenque. “La ruta Maya” leidt ons verder het schiereiland Yucatán binnen, richting Mérida. De ideale uitvalsbasis voor ons bezoek aan een aantal wereldberoemde monumenten, zoals de sites van Uxmal en Chichén Itzá. 

Uitblazen onder een palmboom, kokosnoot in de hand

Onze reis eindigt aan de schitterend gelegen site van Tulúm. We rusten enkele dagen uit aan de Caribische kust voordat we onze terugvlucht nemen in het mondaine Cancún. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01
03

“What happens in Mexico, happens in Mexico-city”

We bekomen van onze jetlag bij een portie tortillas met frijoles op El Zocalo, het hart van het historisch centrum van Mexico-city. De kleurrijke Conchero-dansers sieren er het uitzicht op het presidentieel paleis, de Catedral Metropolitana en de Templo Mayor, dat volgens het Azteekse geloof het centrum van het universum is. 

We proppen ons in het drukke openbare metronet voor een rit naar Xochimilco, ‘de plaats waar bloemen groeien’. We maken er een rondvaart langsheen de ‘drijvende tuinen’ of we laten ons in artistieke extase brengen door de werken van Diego Rivera en Frida Kahlo, in het museum Dolores Patino. Wel nog even langsgaan bij het groene vlekje van Mexico-city: het Bosque de Chapultepec, dat het wereldberoemde Museo de Antropología herbergt.

dag
04

op je netvlies

De bus brengt ons vanuit Terminal Norte naar Teotihuacán. Bovenop de piramides (‘del sol’ en ‘de la luna’) overschouwen we Mexico’s grootste archeologische site, gelegen in de met bergen omgeven ‘Valle de Mexico’. Nadat we de honderden treden weer afgedaald hebben, stoppen we, als er voldoende tijd over is, in Tlatelolco: aan het meer van Texcoco, in Villa de la Guadelupe, brengen we een bezoekje aan de prachtige kathedraal. Wedden dat de overweldigende aanblik van deze fantastische bouwwerken voor eeuwig op je netvlies gebrand blijft? 

Daarna keren we terug naar Mexico-city.

dag
05

even wat trager

El Oaxaqueño snijdt dwars doorheen de Sierra Madre de Oaxaca. Deze opeenvolging van vulkanen en cactussen biedt ons een spectaculaire achtergrond tijdens onze lange busrit richting Oaxaca, de oude Zapoteken-hoofdstad. De gelijknamige provincie is de thuis van de Zapotecs, maar herbergt daarnaast minstens 14 verschillende bevolkingsgroepen. De hitte, rustieke pleintjes en de oude gebouwen creëren een atmosfeer waarin het leven een stuk trager verloopt. 

We bekomen van de vermoeiende busrit op een terrasje, met de plaatselijke specialiteit als avondmaal. Jazeker, we genieten van een heerlijk bordje gefrituurde sprinkhanen!

dag
06

uitkijk op de vallei

Vandaag maken we er een sportieve dag van, met de fiets. Eerst bezoeken we Monte Albán. Te midden van de verzameling spectaculaire ruïnes van de oude Olmekenstad kijken we uit over de vallei van Oaxaca. Vandaaruit fietsen we voornamelijk naar beneden en kunnen we genieten van de omgeving. Onderweg bezoeken we verschillende Zapoteekse dorpen.

dag
07

Hierve el Agua

We genieten nog even van de sfeer en de markten van Oaxaca vooraleer we op de bus springen naar Hierve el Agua. Daar verpozen we in oude waterbronnen uit 400 VC.  

Te midden van de natuur en de rust van Hierve el Agua kunnen we ons optimaal voorbereiden op de nachtbusrit richting de Grote Oceaan. Geen betere plaats in Zuid-Mexico om te relaxen!

dag
08
10

heerlijk relaxed

Drie dagen heerlijke rust, zon en zee. We hebben keuze genoeg. Kiezen we voor Puerto Angel met zijn schitterende baai en leuk vissershaventje of kiezen we voor één van de kustdorpjes Zipolite of Mazunte  waar we volop ruimte en rust vinden. Of toch liever het levendige Puerto Escondido waar vele surfers volop in actie zijn?

Na onze verdiende rustpauze zijn we klaar voor de tweede en laatste nachtbus van de reis, naar San Cristóbal de las Casas.

dag
11

bron van culturen

De nacht doorbrengen op een Mexicaanse bus is op zijn minst een interessante ervaring. Ja, je wordt door elkaar geschud. Maar wanneer je in de prachtige Valle de Jovel afdaalt, kom je tot het besef dat deze rit absoluut de moeite loont. 

Deze vallei herbergt de stad San Cristóbal de las Casas, de uitvalsbasis voor onze bezoeken in Chiapas. De oude tradities worden streng gerespecteerd en in dit overweldigende natuurlijke kader vind je heel wat tempelruïnes. Deze streek ademt nog volop de sfeer van antieke beschavingen. Mexico’s meest zuidelijke deel is een bron van fascinerende culturen.

dag
12

de Tzotzil

Met een gids bezoeken we de omliggende Tzotzil-dorpen. De mensen leven volgens aloude gebruiken en tradities. Met ons bezoek proberen we de rust niet te veel te verstoren. Onze gids zal als tussenpersoon optreden, aangezien een pak Tzotzil geen Spaans spreken. 

dag
13

absolute verfrissing

Nood aan verfrissing? Eén van Mexico’s natuurwonderen biedt je rijkelijk de gelegenheid: de cascade Agua Azul. Te midden van een weelderige tropische plantengroei storten witte, schuimende watervallen neer in turkooizen bekkens. Stroomopwaarts vind je een paadje dat de jungle inloopt, over allesbehalve stabiele hangbruggen. Voor de liefhebbers… 

We stoppen ook nog bij Misol Há. Dit is één van Mexico’s hoogste watervallen, die zich van een hoogte van 30 meter op een kalksteendrempel stort.  

dag
14
15

2-daags avontuur in de Lacandón jungle

In de vroege ochtend worden we opgepikt in Palenque voor ons gegidst avontuur van de komende 2 dagen. We starten met een bezoek aan de archeologische site van Bonampak, bekend om zijn best-bewaarde en meest gevarieerde muurschilderingen. Daarna staat ons een uitdagende rafting te wachten op de Lancanjá rivier. Iedereen klaar voor de nodige portie adrenaline? 

Na een wandeling naar de archeologische site van Lacanjá, nemen we een verfrissende duik in de watervallen van Moctuniha.
Overnachten doen we in ecolodges middenin de jungle.

De volgende dag staat er ons een boottocht te wachten over de grootste rivier van Mexico, de Usumacinta rivier, die de grens vormt tussen Guatemala en Mexico. Onze eindbestemming is de verloren stad van Yaxchilán, een verbazingwekkende archeologische site in Chiapas waarvan de tempels midden in de jungle staan.

Tegen de avond worden we terug afgezet in Palenque, waar we uitgebreid nagenieten van deze 2-daagse trip.

dag
16

Mérida

Na een verkwikkend ontbijt, stappen we de bus op richting Mérida, de hoofdstad van Yucatán. Het belooft een lange busrit te worden, maar tegen de avond zijn we dit al snel vergeten als we in de mooie stad aankomen met zijn smalle straatjes en leuke plazas. In deze stad is zijn koloniaal verleden duidelijk zichtbaar in zijn architectuur. De Mayanederzetting werd er in 1542 van zijn woonplaats beroofd door de Spaanse conquistador Francisco de Montejo. Oorspronkgelijke Mayanaam van Mérida, die tegenwoordig ook wordt gebruikt, is Ti’Ho.

dag
17

het hart van de Maya's

Met een bezoek aan Uxmal verdiepen we ons verder in de Puuc-bouwstijl. Deze site ligt pal op de Puuc-route, dus hier bevinden we ons werkelijk in het hart van de Maya-cultuur.

dag
18

Chichén Itzá

Zet je schrap voor Chichén Itzá, bouwkundig gezien de meest intrigerende Maya-stad op Yucatan. Als we nog tijd hebben, kunnen we een bezoek brengen aan ‘Cenote de Dzitnup’: een groenblauwe ondergrondse bron, verlicht door een klein gat in het plafond. Je kunt hier heerlijk zwemmen.

Een bus brengt ons ’s avonds naar Tulum.

dag
19
20

kers op de Maya-taart

Klaar voor helder blauw water en hagelwitte stranden? De Caribische kust van Tulum stelt niemand teleur. Daarnaast wacht ons een groot archeologisch wonder: op een met gras begroeide klif aan de Caribische zee staat, een prachtige Maya-ruïne opgetrokken uit lichte kalksteen. Deze site maakt onze Maya-route compleet. 

Vervolgens heeft iedereen ongetwijfeld wel eens nood aan een vrije dag, na deze toch wel pittige rondreis. Waar heb jij zin in? Eventueel een dagtripje naar het strand van Akumal? Met wat geluk kan je hier tijdens het zwemmen zeeschildpadden spotten. Ook kan je op verkenning gaan naar één van de nabijgelegen cenotes of gewoon lekker relaxen aan het strand met een goed boek. Of duik je de winkeltjes in voor nog wat leuke souvenirs?

Na 2 dagen in dit Caraïbisch kuststadje, reizen we door naar Cancún. Wie heeft er zin in een avondje uit?

dag
21

zon en zee

Onze laatste dag is aangebroken. Nestelen we ons nog een laatste keer op het witte zandstrand, met bijbehorende azuurblauwe zee, palmen en een overdadige zon? Playa Tortugas in Cancún is alvast een leuke optie. Ook kunnen we, als we de drukte wat willen ontvluchten,  een uitstap maken naar Puerto Morelos. 

dag
22

terugvlucht

Tijd om afscheid te nemen van het prachtige Mexico. We vliegen vanuit het mondaine Cancun naar huis. 

dag
23

de aankomst!

In de ochtend landen we in België. Wedden dat iedereen staat te wachten op onze spannende verhalen? 

Leeftijd
31 tot 39 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Mexico City / Cancún-Brussel (2x overstap in VS/Canada)
 • luchthaventaksen
 • alle overnachtingen (pension, cabañas)
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • toegang Templo Mayor
 • boottocht Xochimilco
 • toegang + gids Museo de Antropología
 • toegang + gids Teotihuacán
 • bezoek Hierve el Agua
 • begeleide fietstocht en toegang Monte Albán (incl. lunch)
 • bezoek Tzotzil-dorpen met gids
 • Tour Agua Azul en Misol Ha
 • 2-daagse Palenque (incl. toegangen, transport, gids, rafting, overnachting en eten – 2x ontbijt, 1x lunch, 1x avondeten)
 • toegang Uxmal, Chichén Itzá en ruïne Tulum
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 700
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

Matig actief: korte wandelingen, fietstocht van 30 km, rafting; door het klimaat en de soms moeilijke reisomstandigheden of lange busritten is een flexibele ingesteldheid vereist

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 136 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Belangrijk
 • internationaal paspoort verplicht (min. 6 maanden geldig vanaf datum van aankomst)
 • ESTA verplicht (reis 05/07 – 27/07, met tussenstop in VS)
 • ETA verplicht (reis 15/07 – 06/08, met tussenstop in Canada)
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.

 

Reizen met een ESTA:

ESTA verplicht (reisvergunning voor/ overstap in de Verenigde Staten)

Voor reizen naar de Verenigde Staten, of reizen naar Latijns-Amerika die een tussenlanding maken in de VS, zijn Belgen verplicht zich vooraf te registreren via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

Deze verplichte registratie van persoons- en reisgegevens kan via het internet gebeuren. Het wordt sterk aangeraden zich minstens 72u voor vertrek te laten registreren. De registratie kost 21 dollar en blijft gedurende 2 jaar geldig, tenzij de geldigheid van je internationaal paspoort vroeger verstrijkt.

De ESTA-registratie moet je zelf aanvragen. Het niet doorgeven van deze gegevens kan ertoe leiden dat je het vliegtuig niet in mag en/of de toegang tot de VS ontzegd wordt. Je kan je ESTA hier aanvragen: https://esta.cbp.dhs.gov/esta 

Meer info vind je ook hier op de site van de Belgische diplomatie.

KrisKras is niet verantwoordelijk voor het al dan niet goedkeuren van een ESTA-aanvraag door de bevoegde instanties.

 

Reizen met een ETA:

ETA verplicht (reisvergunning voor/ overstap in Canada)

Voor reizen naar Canada zijn Belgen verplicht vooraf een elektronische binnenkomst toestemming (Electronic Travel Authorization – eTA) aan te vragen en krijgen. Dit kost 7$ en moet je zelf doen via de website https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome

De toestemming (eTA) heeft een geldigheid van 5 jaar behalve als het paspoort vroeger vervalt en kan voor meerdere reizen naar Canada dienen.

KrisKras is niet verantwoordelijk voor het al dan niet goedkeuren van een visumaanvraag door de bevoegde instanties.


Onze voorwaarden