Kort maar krachtig. Een feest voor de zintuigen. Zo kan je deze week in Noord-Italië het beste omschrijven. De streek herbergt zoveel moois, wij selecteerden voor je de toppers Firenze, Pistoia en Bologna.

Alleen maar hoogtepunten

We bezoeken in de drie steden de publiekstrekkers, maar spenderen evenzeer graag tijd op een lokale markt of op een gezellig terras. Genieten in deze regio is hoegenaamd geen probleem, de Noord-Italianen zijn er zelfs wereldberoemd om! 

Naast die culturele hoogtepunten nemen we ook uitgebreid de tijd om o.a. te wellnessen in de thermen van Montecatini, te fietsen door het prachtige landschap, en om heerlijk te koken tijdens een workshop. Die zal ons doen kennismaken met de befaamde en authentieke Italiaanse keuken. Mmm...

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

start in Firenze

Na amper twee uur vliegen start onze onderdompeling in de culturele grootsheid van Firenze. De eerste bestemming van onze achtdaagse trip was ooit de hoofdstad van Italië. Na het inchecken in ons centraal gelegen hostel trekken we op verkenning langs het Piazza del Signoria, het vroegere politieke zenuwcentrum van de stad. We komen er ogen te kort om de vele indrukwekkende gebouwen en beelden te bewonderen, waaronder een replica van Michelangelo’s David. Onze wandeling gaat verder over de wereldbefaamde Ponte Veccio, waar de winkeltjes van de goudsmeden vervaarlijk boven de rivier Arno hangen. ‘s Avonds genieten we van de Italiaanse keuken bij een glas Toscaanse wijn.

dag
02

kunst op topniveau in het Uffizi-museum

In de voormiddag staat het Uffizi-museum op het programma. Italiës toonaangevende museum voor schilderkunst herbergt onder meer De Geboorte van Venus van Botticelli. Vervolgens mengen we ons op de drukke Mercato Centrale onder de locals om inkopen te doen voor een Italiaanse picknick. Daarna gaat het richting 16e-eeuwse Belvedere-fort. Forten hadden indertijd niet alleen een veiligheidsfunctie,  ze etaleerden ook de welvaart en culturele ontwikkeling van de stad. In de indrukwekkende Boboli- en Bardini-tuinen rond het fort zoeken we een gezellige picknickplek. 

Op de terugweg strijken we neer op een van de vele terrassen voor een aperitivo al fresco. ‘s Avonds gaan we op restaurant of we slaan aan het kokerellen in onze hostel.

dag
03

de Duomo, ambachten en kookles in Firenze

Na het ontbijt bezoeken we eerst de Duomo, Firenzes majestueuze kathedraal die jaarlijks duizenden toeristen lokt. De 37.000 ton zware koepel was 600 jaar geleden een architecturaal hoogstandje. We beklimmen de 464 treden naar de top en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Na de middag kuieren we door de volkse wijk waar de stedelijke gilden het licht zagen. In de renaissance verwierven die verenigingen van ambachtslieden veel macht in het stadsbestuur. Zo gaven ze mee vorm aan de stad. Verschillende boekbinders, metaalbewerkers en kopergraveurs zetten hun ambacht vandaag nog altijd verder. 

‘s Avonds trekken we onze keukenschort aan en toveren we samen met een lokale chef-kok een authentiek Toscaans viergangenmenu op tafel.

dag
04

alle zintuigen aan het werk in Pistoia

We stappen op de trein, want vandaag ruilen we Firenze in voor het veel kleinere Pistoia. Deze verborgen parel mocht zich in 2017 een jaar lang culturele hoofdstad van Italië noemen. Met zijn klokkentoren en doopkapel is het Piazza del Duomo een streling voor het oog. Het Piazza della Sala staat overdag afgeladen vol met groente-, bloemen- en kruidenkramen, maar wordt ‘s avonds omgetoverd tot één groot terras waar het heerlijk aperitieven en dineren is. Kortom, deze omwalde stad ademt een en al authentieke Toscaanse sfeer. 

We overnachten in Villa San Simone. Dit 19e-eeuwse landhuis is omgeven door een uitgestrekte tuin met uitzicht over de stad.

dag
05

wijn en lokale streekproducten proeven

Vandaag brengen we een bezoek aan een lokaal wijndomein, gevolgd door een wijndegustatie en een buffet met lokale streekproducten.

Daarna keren we terug naar onze ‘villa’.

dag
06

Bologna, de rode stad

Bologna is de laatste halte op onze trip. Meteen wordt duidelijk waarom de hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna in de volksmond ‘la rossa’– de rode stad – wordt genoemd: de terracottarode gevels en daken contrasteren fel met de blauwe lucht. Met haar 900 lentes is Bologna bovendien de oudste studentenstad van Europa. Ze dankt er haar tweede bijnaam ‘la dotta’ of ‘de geleerde’ aan. En om haar heerlijke regionale keuken luistert de stad tot slot ook naar de troetelnaam ‘la grassa’: de vette. 

In de namiddag fietsen we het autovrije centrum door. We pauzeren op de vele mooie piazza’s en bij het Archiginnasio, de oudste universiteitscampus van de stad. In het Anatomisch Theater proberen we ons in te beelden hoe studenten ruim 300 jaar geleden de geheimen van het menselijke lichaam ontdekten. ‘s Avonds komen we te weten hoe een echte pasta ‘ragù alla bolognese’ smaakt en proeven we heerlijke streekwijnen.

dag
07

pieken in Bologna

In de 13e eeuw bepaalden bijna 180 torens de skyline van Bologna. Na het ontbijt in onze trendy hostel beklimmen we er een van: de Asinelli-toren

Daarna is er een vrije namiddag voorzien. Heb je zin om de leuke authentieke winkeltjes van Bologna te verkennen? Of toch liever het Ducati-museum? Keuze genoeg.

dag
08

de langste bogengalerij en dan huiswaarts

’s Ochtends maken we een wandeling door de langste bogengalerij – 666 stuks- naar de basiliek van San Luca waar we getrakteerd worden op een adembenemend panorama.

 Na deze fysieke inspanning zit onze trip erop en is het moment aangebroken om naar de luchthaven te vertrekken. 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Firenze / Bologna-Brussel
 • luchthaventaksen
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (hostel en appartement in villa)
 • toegang Duomo + koepel in Firenze
 • Ufizzi Museum
 • toegang Belvedere fort met Boboli- en Bardinituinen
 • huur fiets (1d)
 • kookworkshop (incl. eten)
 • bezoek Archiginnasio
 • Asinelli-toren
 • bezoek wijndomein (incl. degustatie)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Protos-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 240
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

het programma omvat stadswandelingen en 1 fietstocht van 3 à 4 uur

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van 19 €. KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/

Onze voorwaarden