Een feest voor de zintuigen. Zo kan je deze reis in Noord-Italië het beste omschrijven. De streek herbergt zoveel moois, wij selecteerden voor je de toppers Firenze, Pistoia, Bologna en Milaan.

Alleen maar hoogtepunten

We bezoeken niet alleen de publiekstrekkers, maar spenderen evenzeer graag tijd op een lokale markt of op een gezellig terras. Culinair genieten in deze regio is hoegenaamd geen probleem, de Noord-Italianen zijn er zelfs wereldberoemd om! 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

naar Firenze

We vliegen naar Bologna en reizen dan verder met de trein naar Firenze. 

dag
02

eerste verkenning van Firenze

De eerste bestemming van onze trip was ooit de hoofdstad van Italië. We gaan op verkenning langs het Piazza del Signoria, het vroegere politieke zenuwcentrum van de stad. We komen er ogen te kort om de vele indrukwekkende gebouwen en beelden te bewonderen, waaronder een replica van Michelangelo’s David. Onze wandeling gaat verder over de wereldbefaamde Ponte Veccio, waar de winkeltjes van de goudsmeden vervaarlijk boven de rivier Arno hangen. ‘s Avonds genieten we van de Italiaanse keuken bij een glas Toscaanse wijn.

dag
03

de Duomo, ambachten en kookworkshop in Firenze

Na het ontbijt bezoeken we eerst de Duomo, Firenzes majestueuze kathedraal die jaarlijks duizenden toeristen lokt. De 37.000 ton zware koepel was 600 jaar geleden een architecturaal hoogstandje. We beklimmen de 464 treden naar de top en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Na de middag kuieren we door de volkse wijk waar de stedelijke gilden het licht zagen. In de renaissance verwierven die verenigingen van ambachtslieden veel macht in het stadsbestuur. Zo gaven ze mee vorm aan de stad. Verschillende boekbinders, metaalbewerkers en kopergraveurs zetten hun ambacht vandaag nog altijd verder. 

In de late namiddag trekken we onze keukenschort aan en toveren we samen met een lokale chef-kok een authentiek Toscaans menu op tafel.

dag
04

kunst op topniveau in het Uffizi-museum

In de voormiddag staat het Uffizi-museum op het programma. Italiës toonaangevende museum voor schilderkunst herbergt onder meer De Geboorte van Venus van Botticelli. Vervolgens mengen we ons op de drukke Mercato Centrale onder de locals om inkopen te doen voor een Italiaanse picknick. Of lopen we door naar de eerste verdieping van de Mercato waar we de beste streetfood van Firenze kunnen proeven?

Op de terugweg strijken we neer op een van de vele terrassen voor een aperitivo al fresco. ‘s Avonds gaan we op restaurant of we slaan aan het kokerellen in onze hostel.

dag
05

alle zintuigen aan het werk in Pistoia

We stappen op de trein, want vandaag ruilen we Firenze in voor het veel kleinere Pistoia. Deze verborgen parel mocht zich in 2017 een jaar lang culturele hoofdstad van Italië noemen. Met zijn klokkentoren en doopkapel is het Piazza del Duomo een streling voor het oog. Het Piazza della Sala staat overdag afgeladen vol met groente-, bloemen- en kruidenkramen, maar wordt ‘s avonds omgetoverd tot één groot terras waar het heerlijk aperitieven en dineren is. Kortom, deze omwalde stad ademt een en al authentieke Toscaanse sfeer. 

We overnachten in Villa San Simone. Dit 19e-eeuwse landhuis is omgeven door een uitgestrekte tuin met uitzicht over de stad.

dag
06

wijn proeven

Vandaag brengen we een bezoek aan een lokaal wijndomein, gevolgd door een wijndegustatie. We genieten natuurlijk ook van de wondermooie omgeving.

Daarna keren we terug naar onze ‘villa’.

dag
07

Bologna, de rode stad

We reizen verder naar Bologna. Meteen wordt duidelijk waarom de hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna in de volksmond ‘la rossa’– de rode stad – wordt genoemd: de terracottarode gevels en daken contrasteren fel met de blauwe lucht. Met haar 900 lentes is Bologna bovendien de oudste studentenstad van Europa. Ze dankt er haar tweede bijnaam ‘la dotta’ of ‘de geleerde’ aan. En om haar heerlijke regionale keuken luistert de stad tot slot ook naar de troetelnaam ‘la grassa’: de vette. 

In de namiddag fietsen we het autovrije centrum door. We pauzeren op de vele mooie piazza’s en bij het Archiginnasio, de oudste universiteitscampus van de stad. In het Anatomisch Theater proberen we ons in te beelden hoe studenten ruim 300 jaar geleden de geheimen van het menselijke lichaam ontdekten. ‘s Avonds komen we te weten hoe een echte pasta ‘ragù alla bolognese’ smaakt en proeven we heerlijke streekwijnen.

dag
08

koken à la Bolognese

Wat is een beter souvenir dan zelf een hand-made pasta te kunnen maken? Bologna heeft meer dan 20 ‘kookscholen’. Niet verwonderlijk, want Bologna is gekend als de culinaire hoofdstad van Italië. Wij selecteren er één uit en laten ons onderdompelen in de culinaire wereld van Italië

dag
09

Milaan verkennen

We reizen door naar Milaan. Na aankomst in Milaan verkennen we het stadscentrum. We starten bij de Duomo, een van de grootste en bekendste kathedralen ter wereld. De bouw ervan duurde maar liefst zes eeuwen. Bij goed weer beklimmen we het dak, waar we van tussen de pinakels een prachtig uitzicht krijgen. Daarna bezoeken we de befaamde winkelgalerij Vittorio Emanuelle II. Ook een bezoek aan het indrukwekkende Castello Sforzesco, het achterliggende Parco Sempione en het kunstzinnige Cimiterio Monumentale ontbreken niet op onze ontdekkingstocht. Tijdens onze wandeling worden we continu verleid door de stijlvolle vitrines en mooie gevels.

’s Avonds trekken we naar Brera, een van de gezelligste wijken van de stad. Hier genieten we tussen de Milanezen van een lekkere aperitivo.

dag
10

foodtour in Milaan

We starten de dag met een verdere verkenning van Milaan. In de namiddag is het dan tijd voor een begeleide foodtour. Dit is een ideale combinatie om de stad te verkennen en iets bij te leren over lekker eten.

Deze stadswandeling met drie food stops vind grotendeels plaats in de Milanese wijk Porta Venezia, aan de noordoostzijde van het historische centrum. In het begin van de vorige eeuw werd de wijk ontdekt door jonge, succesvolle industriëlen die hier prachtige woningen in 'liberty' stijl lieten bouwen. Zij profiteerden van het vele groen in dit toen nog lege deel van Milaan en tegelijkertijd van de nabijheid van het historische centrum waar ze konden genieten van een groot cultureel aanbod, de vele bars en hun vriendengroep en netwerk konden uitbreiden. Ruim 100 jaar later is dit nog steeds een van de meest hippe wijken en kiezen jonge ondernemers dit als dé plek om hun bedrijf te starten.

In de bruisende wijk zitten ook een aantal veelbelovende food ondernemers die kenmerkend zijn voor de hippe stad Milaan, waarbij men altijd op zoek is naar vernieuwing en vooruitgang en tegenwoordig ook steeds meer aandacht heeft voor duurzaamheid. Tijdens een tour van circa 2,5uur ontdekken we niet alleen de historie van de wijk en bijbehorende architectuur, kunstwerken en zelfs flamingo's, maar brengen we ook een bezoek aan drie jonge ondernemers die ons laten proeven van speciality coffee, ontmoeten we een van de jongste bakkers in Milaan en sluiten we af met huisgemaakte gelato met smaken die je niet op veel andere plekken zult proeven.

dag
11

terugreis vanuit Milaan

Helaas, ook aan deze mooie reis komt een einde. We vliegen terug vanuit Milaan naar Brussel. Arrivederci Italia!

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Bologna / Milaan-Brussel
 • openbaar vervoer ter plaatse
 • alle overnachtingen (hostel en appartement in villa)
 • toegang Duomo + koepel in Firenze
 • Ufizzi Museum
 • huur fiets (1d)
 • toegang Duomo Milano + beklimming dak
 • 2 kookworkshops (incl. eten)
 • bezoek wijndomein (incl. degustatie)
 • begeleide foodtour (incl. 3 proevertjes)
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • overige toegangsgelden
 • persoonlijke uitgaven
Reisbudget
€ 385
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek) (niet bij daguitstappen)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Let op: tijdens daguitstappen ben je beperkter verzekerd (max. €500 per schadegeval). Een uitgebreidere verzekering kan je zelf bijboeken via protections.be

Activiteitsgraad

het programma omvat stadswandelingen en 1 fietstocht van 3 à 4 uur

Treecological
Compenseer (vrijwillig) de CO2 uitstoot van je reis met Treecological voor een bedrag van € 19 . KrisKras compenseert de CO2 uitstoot voor de reisbegeleiders.
http://www.treecological.be/
Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden