Proeven van een rijke geschiedenis, lekker eten en een bruisend uitgaansleven. Verrassende uitzichtpunten ontdekken. Onbetreden paden net buiten Europa bewandelen ... En dat alles met een sportieve noot. Dat is de KrisKras-reis naar Belgrado in een notendop. Klaar voor iets nieuws?

Belgrado, de hoofdstad van Servië, betekent letterlijk ‘witte stad’, al zou je dat niet onmiddellijk zeggen. De stad werd meermaals vernietigd door oorlogen en kent daarom uiteenlopende architecturale stijlen. Niettemin straalt Belgrado enorm veel charme uit. Lonely Planet roept de Servische hoofdstad zelfs uit tot een van de beste uitgaanssteden ter wereld. 

 

Vóór de reis: vertrekvergadering

Nog voor de reis ontmoet je je reisgenoten op de vertrekvergadering. Die gaat een paar weken tot maanden voor vertrek door. Je reisbegeleider zal je contacteren om een datum vast te leggen.

Probeer hier zeker op aanwezig te zijn! Niet alleen leer je je begeleider en groepsgenoten dan kennen in een ontspannen sfeer, het is ook het moment om allerlei praktische afspraken te maken en om een antwoord te krijgen op al je vragen.

dag
01

Zdravo Belgrado!

Na onze vlucht vanuit Zaventem komen we aan in de Servische hoofdstad Belgrado. We droppen onze bagage in een van de leukste hostels in deze stad. Die ligt in een voetgangersgebied, op een rustige plek waar twee rivieren – de Sava en de Donau – samenvloeien.

Daarna trekken we de stad in. Deze metropool ademt zowel oosterse als westerse sferen. Dat merk je zowel aan de bouwstijlen als de lokale keuken én de bewoners.

We brengen een bezoek aan de Saborna-kathedraal. De architecturale mix van klassiek en barok is op zijn minst indrukwekkend te noemen. En de plafondschilderingen behoren tot de mooiste van Servië! Nadat we onze ogen de kost hebben gegeven, proeven we van typisch Servische lekkernijen en klinken we op een goede reis.

dag
02

Van het bruisende stadsleven tot het Kalemegdan-fort

’s Morgens genieten we van een heerlijk ontbijt in ons drijvend hostel aan de oever van de Donau. Wat een plaatje! We beginnen de dag met een begeleide wandeltocht. De gids vertelt ons alles over zowel de geschiedenis van Belgrado als over het hedendaagse leven. 

Vervolgens maken we een wandeling door de bekendste winkelstraat van Belgrado: Knez Mihailova. In deze lange voetgangerspromenade kunnen we prachtige art-decogevels bewonderen. Op het einde van de straat bevindt zich het Kalemegdan-fort: goed voor het mooiste uitzicht over de stad. Er zijn zelfs nog Romeinse sporen te vinden. Rond het fort ligt bovendien een wondermooi park. Naast de overblijfselen van kerken, poorten en torens vind je er ook verschillende musea.

dag
03

Kajakken rond het Oorlogseiland

Tijd om de spieren los te gooien tijdens een unieke kajaktocht! Die vindt plaats rond Great War Island, een beschermd natuurgebied in het centrum van Belgrado, op een plek waar de Donau en de Sava-rivier samenvloeien. We krijgen professionele uitleg en begeleiding, en ontdekken zoveel meer vanaf het water. Deze activiteit is voor iedereen haalbaar. Reken op een drietal uur kajakpret! 

dag
04

Op verkenning in Zemun en drijvende clubs

Vandaag gaan we naar Zemun, een stadsdeel van Belgrado dat tot 1920 een zelfstandige stad was. Dat het ooit tot de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije behoorde is duidelijk te zien aan het straatbeeld. We wanen ons heel even terug in het rijk van toen. Vanaf de Gardos-toren hebben we een mooi uitzicht over het water, waar we zullen lunchen. ‘s Middags brengen we een bezoek aan de kerk van de heilige Sava. Dat is een van de grootste orthodoxe kerken in Europa. Nadien vervolgen we onze weg naar de Sava-rivier. Op een van de talrijke terrassen genieten we daar tijdens ons diner van de zonsondergang.

Wie wil kan nog een van de vele musea bezoeken, zoals het Museum van Wetenschap en Technologie, het Tesla-museum of het recent gerenoveerde Museum van Hedendaagse Kunst. 

Om klokslag middernacht veranderen de drijvende terrassen in clubs waar we tot in de late uurtjes kunnen dansen. 

dag
05

Wandelen en wijn proeven aan de Gradac-rivier

Op het programma staat vandaag een verfrissende en avontuurlijke tocht. Die brengt ons langs een van de mooiste en meest interessante plekken die de Gradac-rivier te bieden heeft. We genieten van de prachtige landschappen van de rivierkloof en maken kennis met een stukje Servië dat we niet snel zullen vergeten.

De Gradac stroomt in West-Servië door het zogeheten karstgebied van het Valjevo-gebergte en staat bekend om zijn drinkbaar water. In de stad Valjevo vloeit ze samen met de Kolubara. Zo’n 13 km lang baant het water zich een weg door rotsachtige heuvels, maakt het blauwe rivierpoelen en stroomt het onder oude houten bruggen en over oude dammen. De biotoop van deze rivierkloof is erg rijk. Zo vinden we hier onder meer forel, krabben en – de grootste attractie van de Gradac – otters. Als klap op de vuurpijl zien we op de heuveltoppen tal van oude Romeinse forten. 

Verder brengen we vandaag een bezoek aan een wijngaard en degusteren we de lekkerste lokale wijnen. Proost! Oftewel: živeli! 

dag
06

Fietsen langs straatkunst en door trendy wijken

In de ochtend springen we in het zadel en fietsen naar Savamala, een van de meest trendy wijken van Belgrado. Dat dit niet altijd het geval is geweest, zien we aan de oude art-nouveauhuizen, -cafés en -restaurants. We houden onder meer halt aan een lokale markt. Al is de echte parel in deze wijk de bijzondere straatkunst. De locals kunnen ons hier alles vertellen over de enorme opwaardering die de wijk momenteel doormaakt.

Na de fietstocht hebben we de keuze om op het eilandje Ada Ciganlija een rustig plekje op te zoeken en op het strand te luieren of om iets te eten in een leuke strandbar. 

dag
07

Spelenderwijs ontsnappen en culinair verdwalen in de stad

’s Morgens bezoeken we een van de betere escape rooms die de stad rijk is. We laten ons een uur lang opsluiten in een kamer vol verborgen aanwijzingen en puzzels. Hopelijk kunnen we onszelf bevrijden! Daarna neemt een lokale gids ons een viertal uur mee op culinaire ontdekkingsreis door de stad. We bezoeken authentieke gastronomische plekken en proeven al het verscholen lekkers. 

Wie wil kan in de vooravond nog de laatste souvenirs scoren. ’s Avonds klinken we op een prachtige reis en kruipen voor een laatste keer onder de wol in ons fijne hostel. 

dag
08

Oost, west, thuis best?

Ook al hebben we allicht nog geen zin om huiswaarts te keren, het moment om terug naar België te reizen is aangebroken. Vroeg in de ochtend vliegen we rechtstreeks van Belgrado naar Zaventem. Met naast onze bagage ook een hele koffer aan herinneringen! 

Leeftijd
18 tot 30 jaar
Deelnemers
min. 6 / max. 9
Inbegrepen
 • vlucht Brussel-Belgrado (h/t)
 • luchthaventaksen
 • activiteiten volgens programma (huur fietsen, begeleide kajaktocht, begeleide hike met transport en wijndegustatie, food tour met eten en drank inclusief)
 • alle transport ter plaatse
 • annulatie- en reisbijstandverzekering (medische kosten, bagage, kapitaal reisongevallen)
 • Join for Water-bijdrage
 • KrisKras-begeleiding
Niet inbegrepen
 • overige maaltijden
 • optionele activiteiten
 • toegangsgelden
Reisbudget
€ 180
Verzekeringen

Op alle KrisKras-reizen ben je verzekerd via een Protections reisverzekering. De volgende verzekeringen zijn inbegrepen in de prijs:

 • annulatieverzekering (dekking tussen inschrijving en vertrek)
 • reisbijstandsverzekering (dekking tijdens de reis)
 • medische kosten tijdens de reis (onbeperkt)
 • bagageverzekering
 • kapitaal reisongevallen
 • repatriëring en compensatie voor niet-genoten vakantiedagen bij repatriëring
Bij alle schadegevallen is er een vrijstelling (zelf te betalen bedrag) van €25 tot €50. Alle verzekeringsvoorwaarden vind je in de verzekeringspolis.

Activiteitsgraad

(stads)wandelingen, kajakken (2 à 3u.), hike 

Praktisch

Annulatie

Moet je door onvoorziene omstandigheden toch je geboekte reis annuleren? Hier kan je nalezen wat je dan moet doen en wat de bijhorende kosten zijn.

Corona

Op alle KrisKras-activiteiten gelden de actuele voorzorgsmaatregelen rond corona. Je reisbegeleider zal je hierover tijdig briefen. Hou er dus rekening mee dat afstand & mondmaskers deel kunnen uitmaken van je uitstap of reis.

Meer info over hoe KrisKras omgaat met het coronavirus lees je hier.


Onze voorwaarden